Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 51
  1. #1

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    wlkp

    Domyślnie SW4 Puszczyk-opinie


    Polecamy

    Zapraszam do wypowiedzi zorientowanych forumowiczów nt. najnowszego zakupu SP czyli śmigłowca SW-4. Czy jest on dopuszczony np. do lotów IFR, jakie posiada wyposażenie nawigacyjne? Opinie latających instruktorów mile widziane. Pozdrowienia dla Jacka instruktora SW-4
    ...i córko!

  2. #2
    Awatar Gregor

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Lotnisko dobrej pogody

    Domyślnie Re: SW4 Puszczyk-opinie

    Piękna rzecz latać jeśli komu godzi bezpieczniej jednak kto po ziemi chodzi
    Kiedy słyszę na EPRZ SOListy głos na mej głowie płonie włos
    EPRZ FM - czułe granie - tak bije serce Jasionki


    Przewodnik po chmurach

  3. #3
    Awatar Gabec

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    KRK

    Domyślnie

    Mysle ze pani podporucznik pilot A. moglaby cos powiedziec na ten temat, ale czy bedize chciala? 8) Swoja droga ladnie sie ten śmigłowiec komponuje z otoczeniem
    no risk, no fun ;D


  4. #4

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska Centralna

    Domyślnie

    Wszystko fajnie tylko... śmigłowiec oprócz wileu wad w 70% może zastąpić poczciwą Mi-2. Śmigłoweic nie będzie przenosił uzbrojenia, nie będzie nadawał sie do drobnego desantu, nie nadaje się do akcji zadymiania pola walki itd. Mi-2 to robiła i wiele innych rzeczy czego Puszczeyk ze względu na swoją konstrukcję nie zrobi. Dla mnie to fajny śmigłoweic łącznikowy albo typowo cywilny a nie wojskowy.
    Tylko w dżemie siła dzemie

  5. #5

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    wlkp

    Domyślnie

    Też mi się wydaje ,że rolą tego śmiglaka jest podstawowe szkolenie oraz taxi z niewielkimi wymaganiami. Ale chyba takie byly zalożenia.

    [ Dodano: Wto 13 Lut, 2007 16:19 ]
    W podanym linku podano,że przystosowany do zamontowania wyposażenia do lotów IFR. A jak to jest w seryjnych puszczykach, czyżby znów poszli po bandzie i stwierdzili decydenci, iż na razie to wystarczyi jakoś to będzie ?
    P.S. Poprosimy wobec tego panią por. o informacje, opinie
    ...i córko!

  6. #6
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    oazie otoczonej matecznikiem

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Wrona
    Wszystko fajnie tylko... śmigłowiec oprócz wileu wad w 70% może zastąpić poczciwą Mi-2. Śmigłoweic nie będzie przenosił uzbrojenia, nie będzie nadawał sie do drobnego desantu, nie nadaje się do akcji zadymiania pola walki itd. Mi-2 to robiła i wiele innych rzeczy czego Puszczeyk ze względu na swoją konstrukcję nie zrobi.
    Wszystko fajnie, tylko SW-4 nigdy nie był projektowany jako następca Mi-2, tylko właśnie m.in do takich celów w jakich będzie wykorzystywany w Dęblinie.

  7. #7

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska Centralna

    Domyślnie

    No oczywiście tylko od 5 lat poszukiwany jest śmiglak który zastąpi Mi-2. I jak było jeszcze daleko mówione było, ze zrobi się coś z SW-4 podobnego i niestety nic z tego. Teraz znowu Mi-2 remontują (wznowiono) bo nie ma następcy ale jak długo taki proceder będzie się ciągnął? Potem znowu staniemy za kilka lat o ile już nie jest to problem - nie mamy następcy Mi-2 i co wtedy? Rozwiąże się eskadry z Mi-2 i spokój.
    Tylko w dżemie siła dzemie

  8. #8
    Moderator
    Awatar MaciekK84

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Bydgoszcz

    Domyślnie

    Z tego co czytałem SW4 właśnie był projektowany jako mniejsza maszyna od Mi-2 celowo aby go zastąpić tam, gdzie był on za duży - szkolenie, rozpoznanie, loty łącznikowe. Ale czemu nie można go uzbroić? Na zachodzie podobne maszyny mogą przenosić po 2 zasobniki z NPR/działkami/km albo 4 rakiety ppanc. Z podanego przez Gregora linku wynika, że takie koncepcje istniały, więc pewnie by się dało.
    Wiadomo, że Mi-2 jest większy, cięższy, ma większą pojemność i ładowność - po prostu inna maszyna. Dawniej był chyba głównym koniem roboczym jeśli chodzi o śmigłowce w Polsce, prawda? Czy zanim wszedł W-3 Sokół też był używany do desantu itd? Jak go zastąpić? Czy może nie wystarczy rozdział jego dawnych zadań między Puszczyka (szkolenie, rozpoznanie, loty łącznikowe, patrole, policja, powietrzna taksówka) i Sokoła (transport, desant, ratownictwo)? I może do tego jako uzupełnienie pośrodku mniejsza ilość np. PZL Kania?
    Pozdrawiam!
    Maciek


  9. #9
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    oazie otoczonej matecznikiem

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Wrona
    nie mamy następcy Mi-2
    Cytat Zamieszczone przez Wrona
    No oczywiście tylko od 5 lat poszukiwany jest śmiglak który zastąpi Mi-2.
    Następca Mi-2 jest od 15 lat produkowany w PZL Świdnik. Nawet Policja i Straż Graniczna go używa. Czemu go nasi "spece" od sił zbrojnych nie kupią, sam nie wiem...

  10. #10

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska Centralna

    Domyślnie

    Ja wiem czemu Kania nie wylądowała w wojsku. Sprzeczność interesów. Wszystko było ładnie pięknie ale jak zwykle nie wyszło. To że teraz ma je SG i Policja to cud ale cuda się zdarzają.

    Uzbroić się Puszczyka nie da jest za lekki i nikt nie podejmie decyzji o próbach choćby z npr.
    A za kilka lat Mi-2 odejdą a następcy nie będzie. Już z 3 eskadr po 12 maszyn w jedenej w Łeczycy Mi - 8 lata tylko kilkanaście sztuk i za chwilke obudzimy się znowu "z ręką w nocniku" a Sokół nawet nie sprosta zadaniom Mi-8 i nie czarujmy się. Ale czy ktoś słyszał o prztargu na wielozadniowy śmigłowiec dla WL?! Czy ktoś słyszał o przetragu albo chęci zakupu zastępcy Mi-2?!
    Liczą znowu na Wilekiego Brata a "Brat" ma nas w głebokim poważaniu i jak mu sie zechce to rzuci nam Huey'e pamietającego czasy Wietnamu a jak nie to pozostanie nam ......Puszczyk....
    Tylko w dżemie siła dzemie

  11. #11
    ModTeam
    Awatar frik

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPBC/EPWA/EPMM

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Wrona
    Ale czy ktoś słyszał o prztargu na wielozadniowy śmigłowiec dla WL?!(...)Liczą znowu na Wilekiego Brata a "Brat" ma nas w głebokim poważaniu i jak mu sie zechce to rzuci nam Huey'e pamietającego czasy Wietnamu
    Słyszał, ostatnio chodliwy temat, najpewniej wybierzemy International Black Hawka produkowanego w Mielcu.
    Quidquid latine dictum sit, videtur sapiens.


  12. #12
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    ACES II

    Domyślnie

    A mnie sie maży Puszczyk w roli lekkiego śmigłowca rozpoznania pola walki, coś jak Kiowa Warrior... , ale to chyba (niestety ) będą juz tylko mażenia

    tutaj moja nieśmiała wizja jakby to mogło wyglądać


  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    wlkp

    Domyślnie

    Super! Kupuje en sprzęt w ciemno, potem bedę się martwił hehe, jak "nasi" decydenci
    Ciekawe czy ktoś odważyłby się zrobić jakieś studium wykonalności takiego projektu. Wydaje mi sie jednak, że silnik którym teraz dysponuje SW-4 jest zbyt słaby. Należałoby wzmocnić jesdnostke napedową żeby mozna było mówić o prawdziwej platforme dla systemów rozpoznania
    i uzbrojenia typu #.50-caliber heavy machine gun. 70-millimeter folding fin aerial rocket.Air-to-air Stinger missile. Hellfire modular missile system.nie wymieniając innnych specjalistycznych urządzeń rozpoznawczych z radar w roli głównej.
    I tu ponownie dylemat-czy konstruować własny śmigłowiec, czy też korzystać ze sprawdzonych konstrukcji?

    Kawał maszyny to to nie jest.
    ...i córko!

  14. #14
    Awatar Jawoks

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Kraków

    Domyślnie

    ale dużo mniej pali... Mi-2 to nałogowiec nafty lotniczej...

  15. #15
    Awatar Gregor

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Lotnisko dobrej pogody

    Domyślnie od

    nawiasem mówiąc ... PZL Świdnik prowadzi próby w locie nowej uzbrojonej wersji śmigłowca PZL W-3 Sokół, nazwanej Głuszec (zdjęcie lotnictwo.net)



    Może by tak Puszczyka uzbroić ?
    Piękna rzecz latać jeśli komu godzi bezpieczniej jednak kto po ziemi chodzi
    Kiedy słyszę na EPRZ SOListy głos na mej głowie płonie włos
    EPRZ FM - czułe granie - tak bije serce Jasionki


    Przewodnik po chmurach

  16. #16

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska Centralna

    Domyślnie

    Głuszec to ma zastąpić w zadaniach Mi-8 i Mi-17. Jeżeli do tego wprowadzą Black Hawki to nie 40 sztuk tylko eskadrę i będzie to ich uzupełnienie. Ale się jeszcze wszystko klaruje i zmieni się to jeszcze z 5 razy ale mam info o tym, ze kolejne 4 sztuki Mi - 24 D poszły do Iraku wczesniejsze 3 zalatli a jeden się rozbł. Teraz kolejne 4 poszły i Pruszcz Gdański nie ma na czym latać ! Zostały mu 4 śmigłowce przy czym 3 które zwrócą do Inowrocławia i jeden zalatają na śmierć w tym roku i po PRYSZCZU dla Wojsk Lądowych.
    Tylko w dżemie siła dzemie

  17. #17

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    wlkp

    Domyślnie

    Hey. To wreszcie jakiś pożytek był z tych MI24 a nie tylko taniec ważki. W warunkach bojowych godziny śmigłowca są policzone, za to jakie doświadczenie wynoszą z tej misji piloci. Trzeba będzie czekać na nowe zakupy nie tylko dla WL ale może dla całego lotnictwa państwowego.
    Wracając do Puszczyka ponawiam prośbę o opinie użytkowników .
    ...i córko!

  18. #18
    Awatar baldeagle

    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Osiecza,near EPPW

    Domyślnie

    Jeśli można... przewiduję że : może Blackhawki będą w Polsce produkowane. ale dużo ze względu na cenę ich nie będzie, -mam nadzieję że Świdnik się utrzyma bo Sokoły jednak są zamawiane choć po trochu i bez wyrażnej długofalowej polityki, - Kanie pomimo bazowania na konstrukcji Mi-2 to chyba dość dobre śmigłowce i w miarę oszczędne(patrz tabele porównawcze) i pewno dobrze by się sprawdziły jako następcy Mi-2.
    Mogę tylko ubolewać że do tej pory się to nie stało, o Lynxach, Eurocopterach i innej maści pterach to pewnie nie ma co rozważać , no i zostaje Agusta i jej partner Westland - współpracujący ze Świdnikiem, może coś tu się będzie działo, choć osobiście wątpię, historia o nocniku chyba najbliższa prawdzie.
    Semper Fidelis pro Patria

  19. #19

    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    Wrocław

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Wrona
    Wszystko fajnie tylko... śmigłowiec oprócz wileu wad w 70% może zastąpić poczciwą Mi-2. Śmigłoweic nie będzie przenosił uzbrojenia, nie będzie nadawał sie do drobnego desantu, nie nadaje się do akcji zadymiania pola walki itd. Mi-2 to robiła i wiele innych rzeczy czego Puszczeyk ze względu na swoją konstrukcję nie zrobi. Dla mnie to fajny śmigłoweic łącznikowy albo typowo cywilny a nie wojskowy.
    Jak na razie SW-4 są planowane tylko do Dęblina, PŚB mają dostać modernizowane Mi-2 (mi. do treningu NVG), mówi się również o tym że do jednego z pułków trafią Głuszce (modernizowane Sokoły).

    W skrócie: Następcą nieuzbrojonych Mi-2 będzie Puszczyk, uzbrojonych Głuszec.

    Z Mi-8 nie jest aż tak źle i będzie lepiej, planowane są zakupy maszyn używanych (kolejne Mi-8MTV) i nowych (Mi-171Sh), podobnie z Mi-24 (planowane zakupy Mi-24P i ppk dla nich - prawdopodobnie Ataka).

    Cytat Zamieszczone przez MaciekK84
    Ale czemu nie można go uzbroić?
    Bo nie udźwignie uzbrojenia, trzeba by opracować wersje z mocniejszym silnikiem (albo lepiej dwoma).

    Cytat Zamieszczone przez baldeagle
    Sokoły jednak są zamawiane choć po trochu i bez wyrażnej długofalowej polityki,
    Wybacz ale od czasu zakończenia dostaw dla LWL (2002 bodaj) Sokoły schodzą w pojedyńczych sztukach. Od jakiegoś już czasu nie ma linii produkcyjnej silników PZL-10 (a ze względów technicznych nie da się go łatwo zastąpić inną konstrukcją), jak dobrze pójdzie to uda się coś zarobić na tej konstrukcji sprzedając ją do chin.

  20. #20
    CRC
    CRC jest nieaktywny
    Awatar CRC

    Dołączył
    Jun 2012
    Mieszka w
    urodzony na Rakowcu

    Domyślnie


    Polecamy

    Cytat Zamieszczone przez corran
    Od jakiegoś już czasu nie ma linii produkcyjnej silników PZL-10 (a ze względów technicznych nie da się go łatwo zastąpić inną konstrukcją), jak dobrze pójdzie to uda się coś zarobić na tej konstrukcji sprzedając ją do chin.
    A z jakimi silnikami ,skoro linii produkcyjnej owych, jak piszesz nie ma?
    Coś mi tu nie pasuje.

    Andrzej

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •