Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38
  1. #1
    Awatar Ragnar

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Katowice/Grimstad Norge

    Domyślnie Opinie na temat Lotnisk


    Polecamy

    Witam nie za bardzo wiedzialem gdzie podpiac ten temat,mysle ze lotnictwo cywilne bedzie idealnym miejscem na taki temat. Moze kazdy z was opisalby wedlug siebie pate najlepszych i najgorszych lotnisk,na ktorych mial przyjemnosc badz nieprzyjemnosc spedzic troche czasu. Jako ze zaproponowalem ten temat pozwole sobie napisac jak to sie ma w moim przypadku.

    1.Jeden z najlepszych,jezeli nie najlepszy port lotniczy w ktorym mialem przyjemnosc byc to bez watpienia Helsinki Vantaa. Super dojazd do centrum, idealna jak dla mnie wielkosc terminali. Bardzo proste do poruszania i przede wszystkim bardzo mila i profesjonalna obsluga. Do tego dochodzi wszechobecna czystosc. Naprawde za kazdym razem jak mam przyjemnosc byc w Helsinkach czuje sie jak w domu.
    2.Edinburgh-podobnie jak Helsinki dla mnie zdecydowany numer 1 w szkocji a moze i calej UK.
    3.Amsterdam Schiphol-to zdecydowanie najlepszy z wielkich portow lotniczych w jakich bylem. Dobra organizacja i zupelnie nie odczuwalna wielkosc tego Lotniska.
    4.Katowice Airport-tu moze decyduje patriotyzm ale naprawde przyjemne lotnisko. Nowy terminal jak najbardziej na plus(moze poza architektura).W koncu jest gdzie zjesc i sie napic. No i super taras widokowy. Jeszcze tylko troche sklepow wolnoclowych w terminalu B plus dojazd koleja i bedzie naprawde mile lotnisko.
    Wiecej nie bede wymienial bo jest tego za duzo,zreszta poczekam moze jakas fajna rozmowa sie rozwinie.

    Za to numer jeden posrod najgorszych lotnisk zajumje Milan Bergamo!!!Czulem sie jakbym podrozowal po krajach 3 swiata.Beznadziejna architektura, niemila obsluga, taksowkarze nie mowiacy po angielsku wszedobylska ciasnota i brud. Czar goryczy przelala hala odlotow a dokladniej gate z ktorego lecialem po dojsciu do mojego gate poczulem sie jak podczas wycieczek do Obozu pracy.Drewniany barak.zabielone sciany i okna.wszedzie wystajace rury.jedna budka z kawa i niesamowity tlok.Do tego przy kazdym otwarciu drzwi wychodzacych na plyte,spaliny z autobusow atakowaly pasazerow jak gaz w komorach gazowych.Bylem przeszczesliwy jak w koncu moj samolot oderwal kola od ziemi i zobaczylem jedyny plus tego lotniska a mianowice alpy.
    Kolejnym z moich faworytow niekwestionowy numer 1 dopóki nie zobaczylem Bergamo to Glasgow prestwick, ktory poza dobrym polaczeniem kolejowym z centrum Glasgow jest totalna porazka! Kazdy kto byl wie o co mi chodzi. Zawiodlem sie takze lotniskiem we Frankfurcie. Jak na glowna baze Lufthansy to lotnisko nie powala. A mam wrazenie e jego wielkosc bardzo mu przeszkadza.To by bylo na tyle w wielkim skrocie. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez egon.olsen ; 24-07-2009 o 10:06 Powód: Temat fajny, ale następny równie niechlujny post będzie usunięty - ORT i interpunkcja
    [SIGPIC][/SIGPIC]Jest tylko jeden prawidlowy kierunek SCANDINAVIA!!!

  2. #2
    Awatar Awerik

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    EPWR

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Ragnar Zobacz posta
    Za to numer jeden posrod najgorszych lotnisk zajumje Milan Bergamo!!!Czulem sie jakbym podrozowal po krajach 3 swiata.Beznadziejna architektora,niemila obsluga,taksowkarze nie mowiacy po angielsku wszedobylska ciasnota i brod.Czar goryczy przelala(hala)odlotow a dokladniej gate z ktorego lecialem po dojsciu do mojego gate poczulem sie jak podczas wycieczek do Obozu zaglady Brzezinka.Drewniany barak.zabielone sciany i okna.wszedzie wystajace rury.jedna budka z kawa i niesamowity tlok.Do tego przy kazdym otwarciu drzwi wychodzacych na plyte,spaliny z autobusow atakowaly pasazerow jak gaz w komorach gazowych Oswiecimia.Bylem przeszczesliwy jak w koncu moj samolot oderwal kola od ziemi i zobaczylem jedyny plus tego lotniska a mianowice alpy.
    Podobne rzeczy można pisać o dużej części lotnisk niskokosztowych.

  3. #3
    Awatar Airliner

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Kraków, Poland.

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Ragnar Zobacz posta
    Czar goryczy przelala(hala)odlotow a dokladniej gate z ktorego lecialem po dojsciu do mojego gate poczulem sie jak podczas wycieczek do Obozu zaglady Brzezinka.Drewniany barak.zabielone sciany i okna.wszedzie wystajace rury.jedna budka z kawa i niesamowity tlok.Do tego przy kazdym otwarciu drzwi wychodzacych na plyte,spaliny z autobusow atakowaly pasazerow jak gaz w komorach gazowych Oswiecimia.

    Zdaje sobie sprawę że chciałeś jak najlepiej opisać twoje odczucia z wizyty na lotnisku w Bergamo.
    Postaraj się używać słów krytyki adekwatnych do sytuacji.
    Te które użyłeś są delikatnie ujmując porażające.
    Pozdrawiam, Airliner

  4. #4
    Awatar Ragnar

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Katowice/Grimstad Norge

    Domyślnie

    Staram sie nie uzywac tego typu porownan ale takie bylo 1 odczucie.W kazdym razie nie chcialem nikogo obrazic.(porownanie poprawione).Co do lotnisk niskokosztowych moze i wiekszosc tak wyglada ale i takie potrafia czasem wygladac bardzo przyzwoicie i byc naprawde wygodne-np:Oslo Torp-Bardzo mile,czyste Lotnisko.No i to ze mamy do dyspozycji w terminalu odlotow chociazby stanowiska z darmowym internetem,co przynajmniej jezeli omnie chodzi jest dosc rzadko spotykane.
    Ostatnio edytowane przez Ragnar ; 23-02-2009 o 14:11
    [SIGPIC][/SIGPIC]Jest tylko jeden prawidlowy kierunek SCANDINAVIA!!!

  5. #5
    Awatar Witek Z

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Wiele razy zastanawialiśmy się nad sensem stworzenia takiego wątku. I jest z nim poważny problem. To trzeba by skategoryzować. No bo inaczej będziemy mieli pomieszane g... z miodem. Jak można porównać Ciampino z AMS ? Jeśli by stworzyć takie cztery kategorie:
    1. Hub
    2. Regionalny cywilizowany
    3. Regionalny nie koniecznie cywilizowany
    4. Niskokosztowy
    to może miałoby to jakiś sens
    „Gdy panowali na ulicy / Drobnomieszczańscy drobni dranie, / Już znakomici „katolicy”, / Tylko że jeszcze nie chrześcijanie; / Gdy się szczycili krzepą pustą,
    A we łbie grochem i kapustą, / Gdy bili Żydów z tej tężyzny, / Tak bili, rozjuszeni chwaci, / Że większy wstyd był za ojczyznę, / Niż litość dla mych bitych braci” Julian Tuwim "Kwiaty polskie"

  6. #6
    Awatar Pluxe

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    EGLL

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Witek Z Zobacz posta
    Wiele razy zastanawialiśmy się nad sensem stworzenia takiego wątku. I jest z nim poważny problem. To trzeba by skategoryzować. No bo inaczej będziemy mieli pomieszane g... z miodem. Jak można porównać Ciampino z AMS ? Jeśli by stworzyć takie cztery kategorie:
    1. Hub
    2. Regionalny cywilizowany
    3. Regionalny nie koniecznie cywilizowany
    4. Niskokosztowy
    to może miałoby to jakiś sens
    Tylko, że wtedy w przypadku niektórych lotnisk byłby problem z przydziałem - jako przykład wezmę Luksemburg Niby to hub, bo to jedyne lotnisko w całym państwie, Luxair i Cargolux mają tam swoją bazę, pas długi, 4km. A z drugiej strony lotnisko regionalne, bo z dużych linii to tylko BA na 737 Heathrow lata i KLM Cityhopper na F50 do AMS. Jak ktoś chce gdzieś lecieć to i tak zawsze leci z przesiadką (chyba, że do Frankfurtu ).Więc hub czy regionalny cywilizowany?
    Pozdrawiam, Pluxe

  7. #7
    Awatar Ragnar

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Katowice/Grimstad Norge

    Domyślnie

    Witek mysle ze nie trzeba dzielic na kategorie,po prostu wpisz pare jakie lubisz i jakie nie i tyle.Tak mi sie wydaje.Wiesz w zalozeniu chcialem zeby temat byl luzny,a i przy okazji mozna sie czegos dowiedziec na temat roznych lotnisk.
    [SIGPIC][/SIGPIC]Jest tylko jeden prawidlowy kierunek SCANDINAVIA!!!

  8. #8
    Awatar worn22

    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    DGL/BTS/VIE

    Domyślnie

    Cześć.
    Najlepszymi lotniskami na jakich byłem to:
    Punta Cana Airport. Bardzo podoba mi się dach ze strzechy w pierwszym terminalu i ten karaibski karaibski .
    Frankfurt Main z powodu ruchu jaki na nim panuje. ahh.. żeby Warszawa miała choćby 50% ruchu jaki panuje tam.

    Najgorszym lotniskiem na jakim byłem jest do tej pory Berlin Schonefeld.

    Pozdrawiam
    worn22
    Bartek

  9. #9
    Awatar Atco

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Pluxe Zobacz posta
    .Więc hub czy regionalny cywilizowany?
    Regionalny cywilizowany. Hubem bym tego lotniska na torturach nie nazwał.

  10. #10

    Dołączył
    Feb 2007

    Domyślnie

    No to najlepsze:

    1. Zurych-Kloten (połączenie kolejowe, bliskość Zurychu i wielu innych miejsc, łatwość nawigacji, sklepy z czekoladą Cailler)

    2. Bodo (czysty miły terminal, pięknie położony z miłą obsługą i wspaniałym podejściem)

    3. Lugano - Agno (tu każdy czuje się kimś wyjątkowym, nawet obsługa security rozmawia z pasażerami jak ze znajomymi, do tego to niezwykłe niebezpieczne podejście i widoki na jeziora i Alpy, yummie)

    Najgorsze:

    1. Paryż-Roissy (za całokształt, tam wszystko zasługuje na krytykę)

    2. Warszawska Etiuda - najgorszy syf jaki widziałem, tu właściwie brak słów na jakikolwiek komentarz (na szczęście od 1 kwietnia ta opinia będzie czasem przeszłym dokonanym)

  11. #11
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie

    Dla mnie the best:
    1. Hub - Zurich Kloten, bije wszystkie na łeb, a byłem w wielu hubach, przyjemny dla pasażera, jego rodziny i spottera, najbardziej spotterskie lotnisko na świecie.
    2. Regionalny cywilizowany - Malta Luqa, bardzo przyjemne dla pasażera i bardzo przyjemne dla spottera
    3. Regionalny nie koniecznie cywilizowany - brak doświadczeń
    4. Niskokosztowy - tu trudno coś napisać, bo większość z nich oferuje niski komfort, mało tez ich odwiedziłem, ale myslę że do nich można zaliczyć Katowice, to własnie one.

    Najgorsze:
    1. Hub - na milion procent JFK,
    2. Regionalny cywilizowany - to mój rodzimy Gdańsk-Rębiechowo (zawsze jest dla mnie katorgą, podróż z tego lotniska, Shengen, który jest ale tylko na papierze, krzywe geby mudnurowych i wieczna ich pretensja, że musza obsłuzyc pasażerów, których traktują jak zwierzyne łowną).
    3. Regionalny niecywilizowany - brak doświadczeń
    4. Niskokosztowy - to Stansted

  12. #12
    Awatar Ragnar

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Katowice/Grimstad Norge

    Domyślnie

    Cani wszystko pieknie ale Katowice to raczej(napewno) lotnisko Regionalne a nie niskokosztowe,chociaz takim chcieliby go niektorzy widziec.Pozdro
    [SIGPIC][/SIGPIC]Jest tylko jeden prawidlowy kierunek SCANDINAVIA!!!

  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Najlepsze:
    1. Seoul Incheon! Od niedawna moj port macierzysty
    Lotnisko duze, ale swietnie zorganizowane, dobry dojazd do Seulu- pol godzinki pociagiem lotniskowym (Incheon to inne miasto). Obsluga zawsze z usmiechem, wszystkie procesy sprawne- nie zdazylo mi sie czekac na walizke po przejsciu przez kontrole graniczna, zawsze juz na mnie czekala. Sam terminal jest nowy, piekny, wszystko lsni, kwitna orchidee Z tego, co mi wiadomo, jest to jedyny port (jesli sie myle, to mnie poprawcie), ktory oferuje bezplatne prysznice dla pasazerow tranzytowych Spotter friendly.
    2. Tokyo Narita- podobnie jak w Seulu, tylko budynek nieco starszy, ale wciaz robi dobre wrazenie, zawsze czysto i milo. Dojazd do miasta zajmuje nieco wiecej czasu (godzine). Obsluga zawsze na 5, z usmiechem i zyczliwie. Spotter friendly.

    Najgorsze:
    Sheremetievo w Moskwie nie ma sobie rownych. Brak wystarczajacej liczby miejsc do siedzenia- ludzie siedza na schodach, spia na brudnej podlodze. Wrazenie jak dworzec centralny w Warszawie do potegi. Raz mialem "przyjemnosc" czekac 6 godzin na lot do Seulu, koszmar. Obsluga jak za czasow ZSRR (co ciekawe, mlody personel gorszy od leciwego!), cel- pokazac pasazerowi, kto ma wladze. Siedzialem na schodach, czulem sie brudny. Komunikaty po rosyjsku i "angielsku" (hehe) strasznie glosne, lecz niezrozumiale. Brak dostatecznej informacji, co do gate'ow itd.
    Polecam na krotkie przesiadki- nie jest strasznie uciazliwe, a to cos na ksztalt podrozy w czasie, nie do doswiadczenia nigdzie indziej ]
    TOWA TEI!!

  14. #14
    Awatar Katowiczanin

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Katowice

    Domyślnie

    Najlepsze:
    1. Hub: Monachium T2 - przestronny, nowoczesny i z krótkim czasem na przesiadkę.
    2. Regionalny cywilizowany: Katowice TB - przyjemna obsługa, estetyczny wygląd, czysto i wygodnie.
    3. Regionalny niekoniecznie cywilizowany: Hurghada - całkiem przyzwoicie jak na kraje Arabskie.
    4. Niskokosztowne: Dortmund Wickede - nowocześnie, miło i przyjemnie.

    Najgorsze:
    1. Hub: Warszawa Okęcie - za małe i ciągle przynajmniej 10 lat za pozostałymi portami tej kategorii.
    2. Regionalny cywilizowany: Rzeszów Jasionka - byłem raz i mam nadzieję, że tylko raz: ciasno, brudno i nudno.
    3. Regionalny niekoniecznie cywilizowany: Tirgu Mures - patrz punkt 2.
    4. Niskokoszztowne: Paris Beauvais - teraz co prawda namiot zniknął ale ciągle można się poczuć jak w hangarze.
    ..::WizzAir::..
    Now We Can All Fly :)

  15. #15

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    1. Hub: Zurich - miło, przyjemnie, dobry dojazd.
    Lubię tez, co moze zabrzmiec dziwnie, Okęcie ale tylko wczesnie rano lub pozno wieczorem kiedy jest pusto, spokojnie, przy transferze (nie muszę stac w kolejce do odprawy) - terminal 2 wyglada porządnie, są miłe miejsce zeby usiąść, ostatnio mam szczęscie trafiac na bardzo miło obsługę i oglolnie dosc dobrze sie tam czułem (czego nigy nie moglbym powiedziec o tym lotnisku np rok temu)
    2. Regionalny cywilizowany: Harstadt - Narvik - za widoki i kameralną atmosfere

    4. Niskokosztowne: nie latałem

    Najgorsze:
    1. Hub: Frankurt (FRA) - zawsze mam wrazenie ze jest stary i dosc slabo zorganizowany. Ale moze to ze względu na awarie jakie tam zaliczałem (nie działające wyswietlacze) + nie miła obłsuga security. Nie lubię, unikam
    2. Regionalny cywilizowany: Kansas City
    3. Regionalny niekoniecznie cywilizowany:Choc mało pasuje okreslenie niekoniecznie cywilizowany, bo to w koncu UE to: Sofia - miałem nieszczęscie zaliczyc terminal 1
    4. Niskokoszztowne: nie latałem

  16. #16

    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    górach

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Ragnar Zobacz posta
    Cani wszystko pieknie ale Katowice to raczej(napewno) lotnisko Regionalne a nie niskokosztowe,chociaz takim chcieliby go niektorzy widziec.Pozdro
    Bardzo lubię Pyrzowice i wcale nie zamierzam rozpoczynać wojny KTW vs. KRK ale upierałbym się, że to dobrze zorganizowane i szybko rozwijające się lotnisko niskokosztowe. Mimo wszystko - 90% pasażerów to Wizz, chartery, Ryanair i Germanwings. LH - 7.5%, LO - 2.5%.

  17. #17
    Awatar smuti

    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Lubin (EPLU)

    Domyślnie

    Najlepsze:
    1. Hub: Praga - co prawda niewiele hubów w życiu na razie odwiedziłem ale Praga jest najlepsza z tych, które miałem okazję. Może bez żadnych rewelacji ale wszystko miło i bez problemów.
    2. Regionalne cywilizowane: Katowice - moim zdaniem najlepsze jak na razie lotnisko w Polsce.
    3. Regionalne niekonieczne cywilizowane: Monastir - też bez rewelacji ale w miarę czysto i dosc luźno jak na środek sezonu wakacyjnego.
    4. Niskokosztowe: Sztokholm Skavsta - małe, czyste i dosyc luźne lotnisko.

    Najgorsze:
    1. Hub: Warszawa - myślę, że nie ma co dodawac (zwłaszcza, że miałem okazję byc w WAW przed otwarciem T2).
    2. Regionalne cywilizowane: Chania - strasznie ciasno! I to w maju, nawet nie chcę myslec co dzieje się tam podczas wakacji.
    4. Niskokosztowe: Glasgow - Prestwick - poza dojazdem do centrum to chyba żadnych zalet. Terminal mały, stary a strefa airside to już w ogóle tragedia.
    Pozdrawiam,
    Smuti


  18. #18

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    big nice room

    Domyślnie

    1 Hub - hmm Zurych
    2,4 Regionalne cywilizowane i niskokosztowe NYO mimo ze w srodku niczego i wyglada słabo
    3 Kategoria niecywilizowane nie ma sensu

    1 Waw za całokształt
    2,3,4
    WRO za jedna linie do bagazy i za to ze bagaze zawsze pojawiaja sie ubrudzone czyms białym + za wyglad, polaczenie do centrum, ciasnote, debili w mundurach;
    POZ za kradzieze z bagazy, mundurowych, za to ze 3 samoloty korkuja lotnisko, za to ze sklep w bezclowce zamyka sie kiedy chce, za to ze kupili push-back z ktorego nikt nie korzysta, za to ze przebudowali plyte przed terminalem z dojsciemdo samolotu a i tak trzeba jezdzic 50 metrow autobusem, za to ze trzeba czekac conajmniej 30-40 minut do odprawy paszportowej po przylocie i przed wylotem, ze schengen to sciema
    BZG za brak komputerow na check-in
    TPS za brak wszystkiego - brak WC po przejsciu odprawy paszportowej i brak sklepu czy czegokolwiek tam gdzie powinna byc strefa bezclowa - ale to sycylia wiec mozna wybaczyc

  19. #19
    Awatar Ragnar

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    Katowice/Grimstad Norge

    Domyślnie

    Konrad, ja klocic sie tez nie zamierzam.Ale sorry, przez dlugi czas do kato latala tylko lufa,lot,eurolot plus czasem austrian.A ze w tym momencie wiekszosc lini to niskokosztowe, to nic nie znaczy.Tak to wyglada w calej Polsce.Zreszta tu chodzi o odczucia, ja Ciebie pewno nie przekonam,ale Ty mnie tez.Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez STYRO ; 26-02-2009 o 07:15 Powód: interpunkcja, ortografia
    [SIGPIC][/SIGPIC]Jest tylko jeden prawidlowy kierunek SCANDINAVIA!!!

  20. #20

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie


    Polecamy

    Najlepsze:

    1. Helsinki Vantaa, przytulne i spokojne, do tego naprawdę blisko miasta, więc każda przesiadka z czasem oczekiwania liczonym w kilku godzinach może być spokojnie spożytkowana na zwiedzanie
    2. Kopenhaga Kastrup, również skandynawski porządek i czystość, zdecydowanie większe od Vantaa ale nadal bardzo proste do poruszania się i przyjemne do oczekiwania na podróż.
    3. Bangkok Suvarnabhumi, tu miałem spory dylemat. Z jednej strony lotnisko jest potężne, nowoczesne i czyste. Raj dla maniaków lotnictwa, te wszystkie samoloty z różnych orientalnych zakątków świata, przynajmniej na mnie, zawsze robią wrażenie. Z drugiej strony, miałem wrażenie, że nigdy nie byłem w bardziej zdehumanizowanym miejscu na świecie!!! Rozmiary, kolory i kontrast pomiędzy tym co na zewnątrz a tym co w środku, jest doprawdy porażający.

    Najgorsze:

    1. La Guardia, małe terminale (przynajmniej te na których byłem), niskie, nieprzyjemne, niezbyt czyste, leciwe i odpychające. O obsłudze nie wspominam - nigdzie nie zostałem potraktowany jak tam.
    2. JFK, porażajacy rozmiar, nieprzyjemne i z każdą chwilą coraz bardziej archaiczne
    3. O'Hara, za legendarne opóźnienia których i ja doświadczyłem. Generalnie mam wrażenie, że rozmiar ruchu lotniczego nad USA jakoś wybitnie negatywnie odbija się na jakości wszystkiego co z nim związane. No ale jest to w sumie zrozumiałe

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •