Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28
Like Tree14Likes

Wątek: Samyang 650-1300mm OPINIE!!!

  1. #1
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie Samyang 650-1300mm OPINIE!!!


    Polecamy

    Witam interesuje mnie sprzęt Samyang 650-1300mm ,czy nadaje się i jakie robi fotki. Proszę o pomoc!

  2. #2
    Awatar bukow

    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Rotterdam

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Don Angelo Zobacz posta
    czy nadaje się
    Mówią, że jest dobry do samoobrony.

  3. #3
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    Słyszalem ale czy nadaje się do focenia samolotów?

  4. #4
    ModTeam
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Don Angelo Zobacz posta
    Słyszalem ale czy nadaje się do focenia samolotów?
    Nadaje się tak jak rura kanalizacyjna. Z tą przewagą dla rury że ona nie zbliży, ale nie zepsuje.



  5. #5
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    To co polecacie?

  6. #6

    Dołączył
    Jun 2011
    Mieszka w
    EPBA

    Domyślnie

    Tu masz fotki, oceń sam ritez - strona domowa w Fotosik.pl

  7. #7
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    A masz jakieś samoloty?

  8. #8
    Awatar tawal

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Elbląg EPEL/Giżycko EPGM

    Domyślnie

    Znajdź posty użytkownika mgab. On używa Samyang 800 mm Mirror MC f/8.0. Tu link do jednego ze zdjęć: http://www.turboimagehost.com/p/14131808/KLM.jpg.html .
    Tadd --- N858 --- BINKA.PESEL,BODLA - BOKSU ---
    Canon 40D + 10" + TV 2x

  9. #9
    Awatar pyza_snk

    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Sanok

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Don Angelo Zobacz posta
    Witam interesuje mnie sprzęt Samyang 650-1300mm ,czy nadaje się i jakie robi fotki. Proszę o pomoc!
    Ale określ jakie foty chcesz robić?
    RNAV, czy focenie dynamiki na pokazach, a może ptaków na drzewach?
    To wtedy może koledzy bardziej poważnie podejdą do tematu
    Bo ja szczerze mówiąc nie bawiłbym się w zakup tej rury.
    - Do RNAV w tych pieniądzach znajdziesz jakąś ciekawa kombinację.
    - Do focenia dynamiki to pewnie się nie będzie nadawał.
    Dlaczego? Dla tego:
    1. Nie wyobrażam sobie manewrowania tak wielkim szkłem przez cały dzień. Zakwasy i poobijane głowy stojących obok - gwarantowane.
    2. Autofokus - BRAK - namachasz się jak głupi a i tak nie zdążysz wyostrzyć pędzącego palnika.
    3. Światło - 8-16, w pełnym słońcu da radę, ale co zrobisz jak będzie pochmurno i ciemnawo?
    4. Stabilizacja - BRAK - w sumie nie potrzebna bo bez AF i tak ostrości nie złapiesz.
    5. Ogniskowa - jak będziesz miał EFA albo MiGa 30 metrów nad sobą to będziesz mógł co najwyżej focić nity w poszyciu.
    - Ptactwo: Gdybym był Kawką lub innym skrzydlatym stworzeniem sfruwałbym gdzie pieprz rośnie gdybym zobaczył taką Haubicę wycelowaną w siebie.

    Podsumowując:
    Nie wiem po co i do czego powstał ten obiektyw.
    Chyba dla ludzi z syndromem Miecia (lubią mieć).

    To tylko moja opinia i nie musisz się z nią liczyć. Ale jeśli zobaczę kiedyś tą rurę na jakieś imprezie lotniczej to będę wiedział, że mogę zagadać po Polsku do jej właściciela
    jarekch, Quantas, karolo95 and 1 others like this.
    Aparat+Obiektywy:)

  10. #10
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    Dzięki za pomoc. Mogłbys mi napisać jakiś fajny zestawik do RNAV tak do 1000zł. Dzięki.

  11. #11
    Awatar mgab

    Dołączył
    Jul 2011
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź

    Domyślnie

    @Don Angelo,

    Moje najlepsze fotki z Samyanga 800mm:

    sia308-best1.jpg photo by 7wesker7 | Photobucket
    http://img713.imageshack.us/img713/1...lairlinesf.jpg



    Tu fotki z 650-1300: (z góry przepraszam autora, ale nie mogę znaleźć kto je robił :/)


  12. #12
    Awatar pyza_snk

    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Sanok

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Don Angelo Zobacz posta
    Dzięki za pomoc. Mogłbys mi napisać jakiś fajny zestawik do RNAV tak do 1000zł. Dzięki.
    To już pytanie do kolegów, którzy tym się zajmują, ja nie robię RNAV, choć centralnie nad głową mam dość ruchliwy korytarz powietrzny.
    Pozdrawiam
    karolo95 likes this.
    Aparat+Obiektywy:)

  13. #13
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    Ok ,no fajnie,ale dalej nie wiem co wybrać. Przydały by się tez jakieś fotki z 650-1300mm.

  14. #14
    wojtekg
    Goście

    Domyślnie

    Przecież kolega mgab już Ci je pokazał...doradzam uważniejsze czytanie.

    Co do samyanga-przestań o tym myśleć. Dobra rada.
    Sam testowałem podobne szkło i odradzam.
    Rodzielczość jest fatalna, kontrast również, ustawianie ostrości to loteria natomiast światło 16 to jakiś kiepski żart.
    Wiem, że cena plus "zoom" są kuszące-ale pogódź się z tym, że to co na ogół jest tanie jest i słabe. Kupisz wmawiając sobie "oj tam głupoty gadają , nie może być aż tak źle, ja im pokażę.." a potem będziesz klął i sprzedawał na allegro za pół ceny. To jest cholernie ciężka prawda, ale nie zmienimy jej.

    Ja polecam kupić dobre 300mm, a potem przycinać do np 1500/1000 piksli i już coś powinieneś zobaczyć.
    Gdy samolot będzie fruwał ci nad główą, w zenicie, będziesz w stanie odczytać rega, co myślę jest dość wystarczające.
    Poza tym zyskasz lekkość, wszechstronność (klikniesz zarówno sarnę, coś na takim czy innym airshow, ptaszka, babcię, tudzież gołą sąsiadkę jak i samolot) otrzymasz o wiele lepszą ostrość (plus autofocus), światło, kolory itd itd..
    Polecam Tamron 70-300 vc usd-opinie oraz recenzje są świetne(w necie są zdjęcia rnav), a cena 1300-1400 jest powiedziałbym do przyjęcia..od czego mamy raty etc.
    Jeśli pracujesz to pomyśl o tym.
    Jeśli nie, uśmiechnij się tu i tam...

    Ewentualnie za małe pieniądze możesz kupić coś na m42 na allegro-dla przykładu soligor f 6.3 za 300 złotych.

    Jak widzisz-niemal wszyscy Ci tego odradzają-coś w tym musi być.

  15. #15

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    z Mielca rodem

    Domyślnie

    Używany Tamron 70-300 vc usd poniżej 900 zł trafisz
    Co tu napisać....

  16. #16
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    Kolega dał fotki z 800mm. 300mm mam sigmy ,no ale jak odradzacie to ok dźwiękiem wszystkim!

    A tak są tez z 650mm sry.

    Jest tutaj opcja EDYTUJ!!!
    Ostatnio edytowane przez MARUNIO ; 04-12-2012 o 05:07 Powód: Łączenie postów.

  17. #17
    Zbanowany
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Niedaleko Kielc

    Domyślnie

    LISTOPAD 2012 - zdjęcia rnav - samoloty na wysokościach przelotowych | sky-watcher.pl - Samoloty to nasza pasja

    żnalazłem link do innego forum
    użytkownik proffoto fotografuje tym obiektywem

  18. #18
    Awatar Don Angelo

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała

    Domyślnie

    A co powiecie o 800mm tej firmy?

  19. #19
    Awatar karolo95

    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Górki

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Don Angelo Zobacz posta
    jakiś fajny zestawik do RNAV tak do 1000zł.
    Jeśli masz już aparat to nic innego jak kupić syntę, czy maka i do dzieła Za te 1000zł nie kupowałbym obiektywów, bo w rnavie się nie sprawdzą.
    Pentax K-3, 1200mm, Televue Powermate 2x
    Sprzedam SYNTA 8" ---> KUPIĘ 10" (tylko Sky-Watcher)!

    plus.google.com/+KarolP_RNAVSPOTTING
    INSTAGRAM

  20. #20
    Awatar tawal

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Elbląg EPEL/Giżycko EPGM

    Domyślnie


    Polecamy

    "Te zdjęcia to totalna masakra. No bo ma, zadna wada. Po prostu kiepski obiektyw.
    O ile 85 i fisz samyanga to w miare autorskie projekty, to 650-1300 niewazne pod jaka marka by nie wystepował to stara i prymitywna konstrukcja.
    Nie warto kupowac jak dla mnie. ...czyli reasumując: DAJ SE SPOKÓJ "

    Na górze kilka opinii z foto forum. Coś się uparł na ten koreański sprzęt ? Wszyscy piszą,że to szajs, a Ty dalej kombinujesz Posłuchaj rady Karola,
    Tadd --- N858 --- BINKA.PESEL,BODLA - BOKSU ---
    Canon 40D + 10" + TV 2x

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •