Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 5 13 14 15 16 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 300 z 307
Like Tree243Likes

Wątek: Transmisje ze startów

  1. #281
    Awatar sniekr

    Dołączył
    Aug 2017
    Mieszka w
    Lublin

    Domyślnie


    Polecamy

    Elon przed chwilą napisał na twitterze że start o 5 pm Texas time. W internecie ktoś pisał że to 12 w nocy naszego. Post pod postem aby ludzie zauważyli.
    frik and Marek. like this.

  2. #282
    Awatar sniekr

    Dołączył
    Aug 2017
    Mieszka w
    Lublin

    Domyślnie

    Start za 7 minut. Oficjalny stream: https://www.youtube.com/watch?v=Jhjyz183poo
    Marek. likes this.

  3. #283

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Opole

    Domyślnie

    cholera

  4. #284

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Opole

    Domyślnie

    Ponownie live na oficjalnym kanale SPACEX https://www.youtube.com/watch?v=bYb3bfA6_sQ



    test udany

  5. #285
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Na najbliższą środę (25 września) o godz. 15:57 czasu polskiego planowany jest start rosyjskiego statku Sojuz MS-15 z nową stałą załogą na ISS (Ekspedycja 61). Dokowanie planowane jest na 21:57 (czasu polskiego), mniej niż 6 godzin po starcie.

    Transmisja na NASA.TV lub YT :

    - start: od 15:00 czasu polskiego (9:00 a.m. ET; 13:00 UTC).
    - dokowanie: od 21:15 czasu polskiego (3:15 p.m. ET; 19:15 UTC).




    I jeszcze ciekawostka:
    Jeśli pogoda pozwoli, to może uda się zobaczyć "na żywo" nad naszymi głowami przelot ISS i zmierzającego ku niej Sojuza. Jednak szybki tryb podejścia stosowany ostatnio oznacza, że większość obserwatorów może mieć tylko jedną szansę.


    Próbę obserwacji podjąć można już podczas pierwszego wieczornego przelotu pomiędzy 18:58 a 19:07, jednak oba statki będzie dzieliła jeszcze spora odległość. Lepszej widoczności bliskiego spotkania na orbicie spodziewamy się podczas kolejnego przelotu pomiędzy 20:35 a 20:40, jednak tu ISS zniknie nagle w cieniu Ziemi, przy maksymalnej jasności około -4.0mag (zależnej od miejsca obserwacji).


    Ten drugi przelot będzie bardzo interesujący, gdyż odbędzie się godzinę "z hakiem" przed planowanym dokowaniem, co daje spore szanse na zobaczenie Sojuza MS-15 w bliskiej odległości od ISS.


    Oby pogoda dopisała, bo niestety aktualne prognozy meteo na środę są raczej nieciekawe... Dodatkowo na 16-tą i 19-tą przewidziane są manewry podniesienia ISS na wyższą orbitę, co nieznacznie może skorygować zarówno czas jak i jej przewidywaną jasność.


    Oby pozytywnie
    frik, myszygon, briest and 1 others like this.

  6. #286
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Dzisiejszego wieczora (4 grudnia 2019) rozpocznie się kolejna misja kapsuły towarowej Dragon - CRS-19.
    Start rakiety Falcon 9 planowany jest o godzinie 18:51 polskiego czasu (17:51 UTC; 12:51 p.m. EST) z platformy SLC-40 na Cape Canaveral.
    Przechwycenie Dragona przez ISS planowane jest w sobotę 7-go grudnia na 11:58 czasu polskiego (10:58 UTC; 5:58 a.m. EST) relacja od 10:30 czasu polskiego (9:30 UTC; 4:30 a.m. EST).


    Kapsuła Dragon wynoszona w przestrzeń w tej misji brała już wcześniej udział w 2 misjach: CRS-4 (wrzesień 2014) i CRS-11 (czerwiec 2017).
    Podczas tego startu planowana jest demonstracja możliwości rakiety Falcon 9 dla innego klienta. Drugi stopień rakiety pozostanie na orbicie przez kilka godzin (ok. 6), a następnie wykona dłuższy niż zazwyczaj manewr deorbitacji. Zwiększa to ilość wymaganego paliwa, więc przeniesiono planowane lądowanie boosterów z LZ-1 na OCISLY zakotwiczoną na Oceanie Atlantyckim.


    Kapsuła Dragon wyniesie na ISS około 2600kg ładunku (zapasy, części zamienne, sprzęt do eksperymentów).
    Powrót Dragona z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z ładunkiem o masie około 1700kg planowany jest na styczeń 2020.


    Transmisja startu od godz. 18:30.
    frik and Kazor like this.

  7. #287
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Aktualizacja.


    Ze względu na silny wiatr, start rakiety Falcon 9 z kapsułą towarową Dragon (misja CRS-19) został przełożony na 5-go grudnia na godzinę 18:29 czasu polskiego (17:29 UTC; 12:29 p.m. EST).
    Mamy nadzieję, że w czwartek start odbędzie się bez problemów.
    frik and sniekr like this.

  8. #288
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Dzień za dniem coś leci w kosmos. Ledwo dziś wystartował Dragon a już jutro w niebo wzbija się Progress.
    W piątek 6-go grudnia z mikołajkową (czy też z "dziadkowo mrozową") misją Roscosmosu wyruszy rakieta Soyuz-2 ze statkiem Progress MS-13.
    Progress dostarczy na ISS 2480 kilogramów zapasów: ~420 kg wody, ~50 kg sprężonego tlenu, ~650 kg paliwa i około 1350 kg racji żywnościowych i różnego sprzętu.

    Dokowanie do ISS planowane jest na poniedziałek 9-go grudnia, na godz. 11:38 czasu polskiego (5:38 a.m. EST, 10:38 UTC).

    Powrót planowany jest na połowę lipca.

    Planowany start: 6-ty grudnia 2019 roku o godzinie 10:34 czasu polskiego (4:34 a.m. EST, 09:34 UTC).

    Transmisja startu od godz. 10:15 (4:15 a.m. EST, 09:15 UTC) na NASA TV.
    Darecki and frik like this.

  9. #289
    ModTeam
    Awatar frik

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPBC/EPWA/EPMM

    Domyślnie

    A godzinę przed Progressem poleciał Electron . Za 10 dni kolejny Falcon 9 planowany (w nocy 15/16.12), a za niecałe dwa tygodnie na orbitę ma polecieć CST-100 na Atlasie 5 (19.12).
    3colors likes this.
    Quidquid latine dictum sit, videtur sapiens.


  10. #290

    Dołączył
    Nov 2010

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez frik Zobacz posta
    CST-100 na Atlasie 5 (19.12)
    Start przełożony na 20-tego.
    A dziś Chińczycy wystrzelili w odstępie 6 godzin dwie rakiety z tego samego kosmodromu

  11. #291
    Awatar thewho

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Wyglada na to, ze kapsula Boeinga tez ma jakies problemu jezeli chodzi na manewrowanie na orbicie
    Wlasnie waza sie losy kapsuly Starliner.

    EDIT:
    Raczej przedwczesnie wroci na Ziemie.
    Misja demo przed zalogowym lotem. Miala sie polaczyc z ISS ale wyglada na to, ze nie portrafila sie ustabilizowac na poprawnej orbicie.
    Ostatnio edytowane przez thewho ; 20-12-2019 o 14:53

  12. #292
    Awatar thewho

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Wstępna diagnoza... software issues...
    Update: #Starliner had a Mission Elapsed Time (MET) anomaly causing the spacecraft to believe that it was in an orbital insertion burn, when it was not

  13. #293

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Opole

    Domyślnie

    Boeing nie ma dobrej passy ostatnio .....

  14. #294
    Awatar thewho

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Marek. Zobacz posta
    Boeing nie ma dobrej passy ostatnio .....
    Na dodatek są drożsi od spacex i ich kapsuły dragon o 50%.

  15. #295
    ModTeam
    Awatar RzEmYk

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Tarnów i okolice

    Domyślnie

    Według NASA, wadliwie zadziałał komputer pokładowy, a właściwie jego zegar. Z niewiadomych przyczyn uznał on, że pojazd znajdował się w trybie wchodzenia na orbitę jeszcze przed właściwym manewrem. Ten więc zużywał zbyt duże ilości paliwa przeznaczonego na kontrolę orientacji. Gdy kontrola naziemna ustabilizowała orientację i zachowanie pojazdu, było już za późno, by kontynuować lot do MSK. Pojazd znalazł się na orbicie, z której możliwy będzie co najwyżej jego awaryjny powrót na Ziemię.

    Przeczytaj więcej na: https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=29589
    https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=29589
    [Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX970, W7 Ult 64b SP1, P3D v4.2. EOS 500D+C 15-85 IS USM]

  16. #296
    Awatar Darecki

    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Płock

    Domyślnie

    Trwa transmisja z lądowania Starlinera.

  17. #297
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Już w najbliższą sobotę czeka nas niecodzienne widowisko, które zadowoli zwłaszcza miłośników efektownego "kosmicznego łubudu". Budowana przez SpaceX kapsuła Dragon 2, przejdzie kolejny test przed swoją pierwszą misją załogową.


    Głównym zadaniem sobotniej misji IFA (In-Flight Abort Test) będzie test systemu ratunkowego kapsuły w najniebezpieczniejszej fazie misji, którą bez wątpienia jest start.


    Około 90 sekund po starcie (faza MaxQ, gdy na rakietę działają największe opory aerodynamiczne) odpalone zostaną silniki systemu ratunkowego kapsuły Dragon 2 separujące go od Falcona 9. Po oddaleniu się statku od rakiety na bezpieczną odległość, procedura manewrowych odpaleń silników i odpowiedni system spadochronów, pozwoli na opadnięcie kapsuły na taflę Oceanu Atlantyckiego, gdzie czekać będzie ekipa ratunkowa.


    Biorąc pod uwagę fakt, że oba stopnie rakiety Falcon 9 będą zatankowane w pełni tak jak podczas normalnej misji orbitalnej (choć drugi stopień nie będzie posiadał silnika), aktywowanie ucieczki Dragona w chwili, gdy na całość działają największe opory aerodynamiczne, powinno zaowocować widowiskową destrukcją rakiety. Z tego też powodu booster nie będzie wyposażony w lotki sterowe i nogi do lądowania (SpaceX wykorzysta ten booster już po raz czwarty; poprzednie loty: 05-2018, 08-2018, 12-2018).


    Test statyczny odpalenia silników Falcona 9 na stanowisku startowym (11-01-2020; LC-39A, KSC) przebiegł pomyślnie, dzięki czemu IFA zaplanowany został na sobotę 18 stycznia, na godz. 14:00 czasu polskiego (8:00 EST; 13:00 UTC). Okno czasowe potrwa 4 godziny.




    Transmisja na NASA TV od 13:45 czasu polskiego (7:45 EST; 12:45 UTC).




    SpaceX życzymy sukcesu i prawidłowego zadziałania systemu ratunkowego Dragona 2.
    Wszystkim obserwatorom życzymy efektownej zaplanowanej katastrofy Falcona 9.


    "Bez względu czy test systemu ratunkowego się powiedzie czy nie - będzie się działo."
    vader, frik, Adik_s and 5 others like this.

  18. #298
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Jest już oficjalny link do transmisji na YT: SpaceX Crew Dragon In-Flight Abort Test

    oraz mały bonus
    Tom_EPKK, frik and myszygon like this.

  19. #299
    Awatar 3colors

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Radom

    Domyślnie

    Uwaga!

    Ze względu na trudne warunki pogodowe występujące w miejscu planowanego wodowania kapsuły Dragon na Oceanie Atlantyckim dzisiejszy start opóźniono o 24h.
    Tym razem okno startowe będzie trwało 6h. Ze względów pogodowych możliwe jest kolejne opóźnienie startu.

  20. #300

    Dołączył
    Oct 2015

    Domyślnie


    Polecamy

    Z kronikarskiego obowiązku - test zakończony pełnym sukcesem. Można będzie latać z ludźmi.
    https://www.youtube.com/watch?v=R-HOQrinzlY
    thewho, frik, myszygon and 1 others like this.

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 5 13 14 15 16 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •