Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 53
Like Tree12Likes

Wątek: AUSTRIAN AIRLINES - recenzje

  1. #1

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    KRK, NYC

    Domyślnie AUSTRIAN AIRLINES - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: OS
    ICAO: AUA

    Strona linii lotniczej:
    www.austrian.com

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatguru.com/airlines/Austrian_Airlines/information.php

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Austrian%20Airlines.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 08-07-2010 o 18:39

  2. #2

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    KRK, NYC

    Domyślnie AUSTRIAN AIRLINES - opinie, uwagi

    Bardzo proszę o wszelkie uwagi na temat Austrian Airlines. Napewno wielu forumowiczów miało okazję lecieć tymi liniami. Ja niedługo będe lecieć z Nowego Jorku do Krakowa. Na przesiadkę jest godzina czasu i zastanawiam się czy jest to wystarczający czas zeby się przesiąsc w Wiedniu? Martwię się bardziej o bagaż niż o siebie. Poza tym obserwuje zapełnienie samolotu z Wiednia do Krakowa (Eurolot) i z tego co widzę przez Amadeusa to raczej jest niewielkie. Czy mogą odwołac lot jezeli bedzie za malo pasazerow?

  3. #3
    PawelL
    Goście

    Domyślnie

    Tak jakoś wyszło, że Austrian to moje ulubione linie Latami nimi, jeżeli tylko mogę, bo bilety relatywnie drogie, a i siatka połączeń nie taka, jak w Lufie. IMHO podstawowy problem to doloty z Krakowa do Wiednia - 2 z 3 rejsów dziennie to EUROLot i tak się niestety składa, że - prócz niezbyt wygodnych ATR'ów - zdarza im się odwoływać rejsy. Nie tak dawno np. utknąłem w Wiedniu prawie na 24 godziny, kończąc przez Warszawę :/ Więc jeżeli możesz, to wybierz rejs obsługiwany przez Tyrolean.
    Co do samych Austrian, to takie małe linie z klimatem (boutique airlines, jak ktoś gdzieś napisał). Mają jeden z najlepszych cateringów, jakich próbowałem, a na pewno najlepszy w klasie ekonomicznej. Z ilością miejsca w samolocie bywa różnie, w 767 raczej nic specjalnego.
    Samo lotnisko w Wiedniu małe (jak skończą nowy terminal, Skylink, się znacznie powiększy), łatwe do poruszania się, ale przez to ciasne, zwłaszcza przy gate'ach, z której odlatują longhaule (zazwyczaj prawie jednocześnie). Może być ciężko z miejscem do siedzenia. Bagaż przez Wiedeń zawsze ze mną dolatywał.

  4. #4

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    a ja z koleji proponuje rejsy operowane przez LOT (eurolot). Samoloty które obsługują trase KRK-VIE wylatują z warszawy i do powrotu do niej wykonują 6 odcinków WAW-KRK-VIE-KRK-VIE-KRK-WAW wiec rejsów nie odwołuje sie z powodu małego bookingu na jednym czy kilku odcinkach. Co do wygody to też bym polemizował, najcześciej na tej trasie operuje SP-EDF który ma bardzo wygodne fotele. Rejsy jeśli są odwoływane to z przyczyn technicznych, co moze zdarzyć sie i w Austriaku, Tyroleanie czy gdziekolwiek. Austrian na tej trasie nie leciałem, ale ostatnio jeden facet powiedział na pokładzie ATRa Lotu że tam jest trochę gorszy serwis niż tutaj. W austriaku dostał kawe i wafelek, natomiast w LOTcie zimny posiłek i duży wybór napojów. Dla niektórych ma też znaczenie polska obsługa... Pozdrawiam

  5. #5
    PawelL
    Goście

    Domyślnie

    Kilka zdjęć dla ilustracji:

    Austriak:

    Austriak (klasa biznes):

    EuroLOT (SP-EDF, klasa biznes):

    EuroLOT (SP-EDF, klasa biznes):

    Zdjęcia Austriaka z Pragi w rejsie do Wiednia (ten sam typ lata KRK-VIE), SP-EDF z Wiednia w rejsie do Krakowa.

  6. #6
    PawelL
    Goście

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez zennnek
    Samoloty które obsługują trase KRK-VIE wylatują z warszawy i do powrotu do niej wykonują 6 odcinków WAW-KRK-VIE-KRK-VIE-KRK-WAW wiec rejsów nie odwołuje sie z powodu małego bookingu na jednym czy kilku odcinkach. Rejsy jeśli są odwoływane to z przyczyn technicznych, co moze zdarzyć sie i w Austriaku, Tyroleanie czy gdziekolwiek.
    I właśnie te rejsy z Wawy są przekleństwem - wystarczy taka sytuacja, jak w poniedziałek: ktoś wpuścił na rejs 16.25 do Krakowa, który dalej leci do Wiednia, pasażerkę z 15.55 do Krakowa, której wcześniej na jej lot nie wpuszczono. Ot, drobiazg, ale samolot "doznał opóźnienia" że zacytuję nowomowę PKP, które to opóźnienie mu już zostało do Wiednia. A w razie zaistnienia jakichś "przyczyn technicznych" po prostu nic nie leci, bo nie ma czego podstawić w Krakowie - vide moja przygoda z maja, gdy z powodu przyczyn technicznych nie poleciał lot wieczorny do Wiednia oraz następnie lot poranny, jako że technikom nie udało się usunąć na czas tych "przyczyn technicznych". Efekt? Pasażerowie z wieczornego lotu zostali na noc w Wiedniu, pasażerowie z porannego stracili swoje połączenia. Wieczorem LOT przysłał po pasażerów Embraera 175, tylu się uzbierało
    Dla mnie przy tego typu lotach wygoda nawet nie jest najważniejsza (przy moim wzroście mam generalne problemy). Ważne jest, żeby nie utknąć 300 km. od domu z nadzieją na powrót najwcześniej jutro. I dlatego doloty do Wiednia made by EUROLot budzą mój pewien niepokój.

  7. #7

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    KRK, NYC

    Domyślnie

    Dziekuje za wszystkie opinie. Teraz juz sama moge zabrac glos, bo wybralam Austrian i absolutnie tego nie zaluje. Samolot 767 z Nowego Jorku byl o czasie. Boarding rozpoczal sie godzinke przed odlotem, wiec bez pospiechu wszyscy sie zaladowali. Po dlugim kolowaniu po lotnisku wystartowalismy. Samolot moze nie byl najmlodszy, ale wszystko czyste i bez zarzutu. Jedzenie przepyszne. Najpierw stewki roznosily menu, wiec kazdy mogl zobaczyc co bedzie podawane w czasie lotu i wybrac sobie danie glowne. Posilki podawane byly na talerzach ktore tworzyly razem trojkat, lub byly trojkatne w ksztalcie litery A, co nawiazywalo do A jak Austrian. Bardzo pomyslowe i eleganckie. Cieple pieczywo i napoje donoszono wiele razy. Wyladowalismy godzine wczesniej w Wiedniu, tak wiec bez problemu zdazylam na samolot do Krakowa. W sumie lecialo nim tylko 7 osob. Rzeczywiscie byl to SP-EDF, bardzo wygodny. Pozytywnie zaskoczyl mnie posilek na tym krotkim odcinku. Wyladowalismy rowniez przed czasem. Tak wiec uwazam ze Austrian to swietna linia, naprawde moge powiedziec ze moj lot byl bez zarzutu.
    If I ever want to fly
    Mulholland Drive
    I am alive

    www.studiowf.pl

  8. #8

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    nowy targ

    Domyślnie

    to takze moje ulubione linie, mialem okazje leciec z nimi kilkanascie razy takze w biznesie, ogolnie jestem pod wrazeniem ich troski o pasazera, wygody i spokoju jaki mam wiedząc ze nimi lece, Ich jedyny problem to ceny, choc dzieki temu mają pasazera którego potrzeby mozna zrozuiec i je ukierunkowac.

  9. #9
    Awatar kaazik

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Kraków

    Domyślnie

    Będę leciał Austrianem pod koniec marca do Pekinu przez Wiedeń z Krakowa. Mam nadzieję iż nic się nie zmieniło, bo opinie tutaj ma świetna, a i cena obecnie jest bardzo przyzwiota Na pewno opiszę po powrocie.

    A może ktoś nimi leciał ostatnio?

  10. #10
    Awatar cart

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Lecial ktos ostatnio 767 Austriana? Wlasnie kupuje bilet do Dubaju, Austrian najtanszy i ma dogodne przesiadki, ale ten samolot mnie troche mierzi.
    Jak serwis na tej trasie?
    Moje podróże - http://www.piotrwasil.com


  11. #11
    E-Jet KRK
    Goście

    Domyślnie

    Ostatnio leciałem Austrian na trasie KRK-VIE-ZRH i z powrotem. Co do cateringu jest OK. Komfort jest niestety kiepski, szczególnie w B737-800. Zdecydowanie za mało miejsca na nogi. F70 i F100 - wygodniej, ale też głośniej. Wiedeń - o ile będę miał lepsze cenowo oferty, to będę omijał - terminal mały. Stado oczekujących na start samolotów - kumulacja odlotów w bardzo podobnym czasie. Jednak najgorsze, to puszczanie w kółko muzyki Mozarta - i nie jest to tylko mojas opinia, ale wielu współpasażerów również narzekało. Ocena ogólna to jedyna ich przewagą nad LH była punktualność. Do LO i LX jednak im daleko.

  12. #12
    Awatar kaazik

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    Kraków

    Domyślnie

    Leciałem ostatnio Austrianem na trasie KRK-VIE-PEK-VIE. Z Krakowa wylot punktualny, DASH-8 całkiem ok.

    Lotnisko w Wiedniu to rzeczywiście mała porażka. Na plus - jest bezpłatne Wi-fi. Poza tym olbrzymie kolejki do Gate, obsługa nic nie wie. Samolot do Pekinu opóźniony 3h, przy bramce wyświetla się informacja, że Bording, którego oczywiście jeszcze nie ma. Na pytanie kiedy się zacznie odsyłają do informacji. W informacji Austriana o opóźnieniu nic nie wiedzą i odsyłają do bramek. Na monitorach też zero informacji. Jedynie na stronie internetowej lotniska podawali poprawne informacje o opóźnieniu...

    Samo lotnisko wygląda jak relikt PRL, tylko skąd u nich się wziął, jak nigdy komunizmy nie mieli ?!

    Loty VIE-PEK-VIE bardzo przyjemne. Samolot to stary 767 ale w środku odnowiony, z ekranikami w fotelach. Wybór filmów ograniczony, ale ogólnie ok. Jedzenie całkiem smaczne. Do tego cenę przelotów mieli bardzo atrakcyjną, więc ja z czystym sumieniem mogę linie polecić i pewnie jeszcze będę korzystał.

  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    Mam pytanie - lecę w piątek OS i...przeglądałem regulacje bagazowe na stronie linii, przyznam ze jest to tak napisane ze nic z tego nie rozumiem. Interesuje mnie lot europejski, klasa ekonomiczna, bilet kupowany w styczniu - ile moze wazyc bagaz? (23 kg?)
    będe wdzięczny za informację

  14. #14
    Awatar maciek55

    Dołączył
    Nov 2010

    Domyślnie

    Tak, 23 kilogramy bagażu rejestrowanego w klasie ekonomicznej

  15. #15
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez olekorlo Zobacz posta
    Mam pytanie - lecę w piątek OS i...przeglądałem regulacje bagazowe na stronie linii, przyznam ze jest to tak napisane ze nic z tego nie rozumiem. Interesuje mnie lot europejski, klasa ekonomiczna, bilet kupowany w styczniu - ile moze wazyc bagaz? (23 kg?)
    będe wdzięczny za informację
    http://www.austrian.com/Info/FlightP....ashx#selected
    20 kg.

  16. #16

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    Dziękuję, znajdowałem rozne informacje na stronie przewoznika co dobre dla pasazera nie jest

  17. #17
    Awatar maciek55

    Dołączył
    Nov 2010

    Domyślnie

    Tyle że 20kg obowiązywało do 31 marca 2011. Od 1 czerwca jest 23kg:
    Więcej bagażu w Austrian - Pasazer.com

  18. #18
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez olekorlo Zobacz posta
    Dziękuję, znajdowałem rozne informacje na stronie przewoznika co dobre dla pasazera nie jest
    Roszady z zasadami bagażowymi faktycznie nie ułatwiają teraz sprawy, ale w przyszłości powinno być dzięki temu jednak przejrzyściej.

    Cytat Zamieszczone przez maciek55 Zobacz posta
    Tyle że 20kg obowiązywało do 31 marca 2011. Od 1 czerwca jest 23kg:
    Więcej bagażu w Austrian - Pasazer.com
    Myślę, że oficjalna strona przewoźnika jest jednak wiarygodniejszym źródłem informacji niż niusik na jakimś portalu. Zwłaszcza jeśli jest tak zredagowany żeby pomijać kluczowe szczegóły.

  19. #19

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    Dzięki, przy odprawie online wyszło 20 kg pozdrowienia

  20. #20
    Awatar damiansps1

    Dołączył
    Oct 2009
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie


    Polecamy

    Witajcie mam ogromną prośbę o poradę

    Wybieram się tymi liniami do Tajlandii w listopadzie. Proszę o poradę czy dobrze wybrałem (pierwszy raz lecę nimi).
    Przy rezerwacji biletów Pani w biurze podroży zarezerwowała mi miejsca w samolocie 10B i 10C - mam pytanie odnośnie miejsc. Czy będę miał swój PTV : wyciągany z podłokietnika? czy na ścianie?. Podróż boeingiem 777-200. Macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o to miejsce?

    Dziękuje za opinie

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •