Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18
  1. #1

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie POZ-SIN LH czy SQ


    Polecamy

    W styczniu musze lecieć do Singapuru - rozważam połączenia:

    1) Singapore Airlines (code share LOT) przez frankfurt (ok 4540 zł)
    FRA-SIN na 77W
    SIN-FRA 747-400
    + cena
    + nigdy nie leciałem SQ, ale słyszałem b. dobre opinie

    2) LH - ok (4940)
    MUC-SIN A340-600
    SIN-FRA B747-400
    + znacznie wiecej mil (statusowe: LH:18294 SQ:14649, premiowe jesli sie uda LH:31068 SQ:16149)
    + korzystniejsza godzina przylotu 8:25 zamiast 17:10
    - B747-400 w przypadku LH oznacza straszne męczarnie

    Prosze o opinie, na decyzje mam czas do piatku

  2. #2
    Awatar alfsky

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Zywiec, Poland

    Domyślnie

    Ja bym brał SQ.
    Linia na pewno lepsza a dodatkowo 100Euro w kieszeni.

  3. #3
    Awatar Rob_Sad

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Ja też bym brał SQ - rzeczywiscie 747 LH oznacza straszne meczarnie.
    Ale cena kosmiczna - pamietam ze jeszcze w 2005 bez problemu lecialem za nieco ponad 3000zl.

  4. #4

    Dołączył
    Jun 2007
    Mieszka w
    z komputera, z EPPO

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rob_Sad
    747 LH oznacza straszne meczarnie
    Może nie straszne, ale jest faktycznie ciasno.

  5. #5

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    nowy targ

    Domyślnie

    pewnie ze sq - lufa jest ciasna i jak trafisz na stary samolot bedzie to strasznie dlugi i nudny lot, lecac lufa do bkk 12 godzin ogladalem dwa stare fimy na wielkich ekranach a w sluchaweczkach bylo moze z 8 kanalów i okolo godzinne bloki, a potem znów to samo, jesli nie sypiasz w samolotach jak ja bierz sq bez zastanowienia

  6. #6

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    ja tez bym brał SQ - jedyny argument na "nie" to więcej mil w LH. Ale kilkanascie godzin w 747 LH - nie wybrałbym juz drugi raz z własnej woli, zwłaszcza gdy jest jeszcze drozej.

  7. #7
    Awatar Rob_Sad

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kris200
    pewnie ze sq - lufa jest ciasna i jak trafisz na stary samolot bedzie to strasznie dlugi i nudny lot, lecac lufa do bkk 12 godzin ogladalem dwa stare fimy na wielkich ekranach a w sluchaweczkach bylo moze z 8 kanalów i okolo godzinne bloki, a potem znów to samo, jesli nie sypiasz w samolotach jak ja bierz sq bez zastanowienia
    Co ty powiesz Lufa jest tak samo ciasna jak SQ (seatguru). Przeciez wiadomo jaka maszyna obsluguje SIN-FRA, 747 a to wlasnie stary samolot w flocie LH (nie maja jeszcze PTV w siedzeniach) - o tym mowimy. Jesli chodzi o Airbusy w flocie LH to wszystkie są z PTV tak samo jak w SQ i niczym po za urodą obsługi SQ nie ustępują - da się przeżyc.

    Odnośnie tej większej ilości mil, to zalezy na co się je zbiera. Jesli na flysmart to nie warto Jesli na business longhaulowy gdziekolwiek to bym się zastanawiał

  8. #8

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    NS

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rob_Sad
    i niczym po za urodą obsługi SQ nie ustępują
    Mnie tym przekonałeś - gdybym się wybierał to tylko SQ.

  9. #9

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    W końcu zdecydowałem sie na SQ

    Co do miejsca - w najgorszym razie bedzie o 1 cal wiecej niz w LH
    LH A340-600 31"/17" , B747-400 31" /17,5"
    W SQ na 777 w zaleznosci od samolotu:
    32" / 17.5"
    32" / 18"
    32" / 19"
    33" / 17.5"
    34" / 17.5"
    na 747 32"/17.5"

  10. #10

    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Rob_Sad
    Jesli chodzi o Airbusy w flocie LH to wszystkie są z PTV tak samo jak w SQ i niczym po za urodą obsługi SQ nie ustępują - da się przeżyc.
    Być może, od czasu kiedy ostatni raz leciałem A340 LH, było to dokładnie rok temu, coś się zmieniło, ale wtedy żaden z tych samolotów nie miał PTV.

  11. #11
    Awatar jtf2

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    DUS

    Domyślnie

    nie wiem, czy juz kupiles bilet. Jesli nie - to uwazaj na lot SQ SIN-FRA-JFK - stary 747, ktory niczym nie przypomina standardu z 777 lub 380. Straszna meczarnia. Lecialem w lecie i polecam popytac, czy nie ma innego lotu, bo z tego co wiem, jest kilka codziennych lotow FRA-SIN.

    Pozdrawiam i ilego lotu
    pozdrawiam

    jtf2



  12. #12

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez jtf2
    nie wiem, czy juz kupiles bilet. Jesli nie - to uwazaj na lot SQ SIN-FRA-JFK - stary 747, ktory niczym nie przypomina standardu z 777 lub 380. Straszna meczarnia. Lecialem w lecie i polecam popytac, czy nie ma innego lotu, bo z tego co wiem, jest kilka codziennych lotow FRA-SIN.

    Pozdrawiam i ilego lotu
    No niestety juz kupilem - powrot 747, ale za bardzo nie mialem wyboru - w podobnej cenie moglem wracac przez ZRH-WAW lub AMS-WAW, ale tylko z FRA mam bezposredni lot do POZ. Najszybszy lot przez WAW bylby o 5 h dluzszy, co przy czasie podrozy 19h ma juz duze znaczenie.
    Z tego co sie orientowalem wszystkie samoloty SQ maja PTV, niemniej najstarsze nie maja VOD i maja ekrany wielkosci znaczka pocztowego.

    Pozdrawiam
    P.

  13. #13

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Szkoda, że nie chciałeś lecieć z Londynu. Wiem, że lot dłuższy, ale ja bym się nie oparł pokusie przetestowania A380. Sprawdzałem teraz ceny na marzec i da radę za ok 600 funtów polecieć. Cena zatem bardzo przystępna.

  14. #14

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Powoli zbliża się data mojego wylotu - lot SQ na bilecie lotu ma kilka niedogodności w stosunku do LH:
    1) brak możliwości wyboru miejsca w samolocie (mają ją tylko osoby kupujące bilet na stronie sq) , ponadto prawdopodobnie nawet nie uda sie wystawic BP w Poznaniu, tak że istnieje duże ryzyko na miejsce w środkowym rzędzie
    na expedii, ani na checkmytrip nie można sprawdzic ktore miejsca sa zajete
    na locie do Singapuru nie powinno byc źle, bo w tej chwili dostępne są wszystkie klasy rezerwacyjne, ale lot powrotny bedzie pełen - brak miejsc w C, w Y dostepne jedynie klasy EMBY
    2) brak executive bonus
    3) FTL nie ma prawa do odprawy przy stanowisku biznes w SIN, brak priority boarding
    4) na locie powrotnym SQ nie podlega unijnym przepisom o ochronie praw pasażera

    Mam nadzieje że słynna jakość obsługi na SQ okaże się warta powyzszych niedogodnosci

  15. #15
    Awatar Pawel_EPWR

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPWR

    Domyślnie

    Szkoda, że juz kupiłeś bilet bo właśnie AirFrance ma promocję z Berlina do Singapuru via Paryż w dwie strony ze wszystkimi opłatami za 1421zł.

  16. #16
    Awatar kłantas

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    YMML/EPKT

    Domyślnie

    Ja wole przez paryz nie ryzykowac, lepiej doplacic troche niz zgubic laptopa, aparat czy cos w tym stylu. Charles De Gaulle, ladne lotnisko, ale nieprzyjemni ludzie i odradzam. Pzdro
    Use makes mastery

  17. #17
    Awatar SWISSboi

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    POZ

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez kłantas
    Ja wole przez paryz nie ryzykowac, lepiej doplacic troche niz zgubic laptopa, aparat czy cos w tym stylu. Charles De Gaulle, ladne lotnisko, ale nieprzyjemni ludzie i odradzam. Pzdro
    W jaki sposob mialby je zgubic??

  18. #18

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie


    Polecamy

    Cytat Zamieszczone przez Pawel_EPWR
    Szkoda, że juz kupiłeś bilet bo właśnie AirFrance ma promocję z Berlina do Singapuru via Paryż w dwie strony ze wszystkimi opłatami za 1421zł.
    na dzień dzisiejszy interesujący mnie okres:

    z POZ:
    LO+QF/BA 3866
    LO+SQ 4260 (ale z noclegiem w FRA)
    LO+SQ 4509 (to samo połączenie co moje)
    LH 4860
    powrót dzień później:
    LO+SQ 3992
    j.w., ale pod numerem code share LO: 4509

    z Berlina:
    TK 2200
    AF 3182
    przy powrocie dzień później:
    AF: 1421 !!!
    SQ: 3728

    z WAW:
    LO+SQ 3679

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •