Strona 1 z 7 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 129
Like Tree10Likes

Wątek: QATAR AIRWAYS - recenzje

  1. #1
    Awatar tomekk55

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    EPZG

    Domyślnie QATAR AIRWAYS - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: QR
    ICAO: QTR

    Strona linii lotniczej:
    www.qatarairways.com

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatguru.com/airlines/Qatar_Airways/information.php

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Qatar%20Airways.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 10-07-2010 o 07:34
    Pozdrawiam, Tomek

  2. #2
    Awatar tomekk55

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    EPZG

    Domyślnie QATAR AIRWAYS - opinie, uwagi

    Miał ktoś przyjemność z Qatar Airways?

    Qatar Airways | World's 5-star airline
    Pozdrawiam, Tomek

  3. #3

    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    PL

    Domyślnie

    bedrzich coś pewnie opowie jak będzie miał czas


    wiem ze chodzi o pasazerów
    tak napisałem

  4. #4
    Awatar SWISSboi

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    POZ

    Domyślnie

    Ja mialem okazje sie nimi przeleciec na weekend w 2006r. Trasa Londyn - Doha - Dubaj - Doha - Londyn,w klasie ekonomicznej.
    Na odprawie stary gruby burkliwy Arab, ale za to na pokladzie - to juz byla baaaajka :-) Obsluga usmiechnieta, przemila, bylo na kim oko zawiesic ;-) Dziewczyny z calego swiata i wszystkich ras. W tym spotkalem tam jedna polska stewke. Samoloty - Londyn-Doha-Londyn A330 - kazdy mial swoje PTV z chyba milionem filmow i seriali (w tym nowosci - i o dziwo - jak na arabska linie - byla tez "tajemnica brokeback mountain") i chyba z 2 milionami albumow (od klasykow po najnowsze), gry video itd itp - nie sposob bylo tego nawet dobrze przejrzec w trakcie lotu ;-) W kazdym fotelu telefon/pilot/gamepad w 1. Fotele w eko mialy podnozki. Jedzenie jak wszedzie na dalekich trasach, alkohole tez. Kazdy pasazer dostawal saszetke (jak kiedys byly takie na szyje) z logo linii , w ktorej byly skarpetki na lot, szczoteczka do zebow i pasta, zatyczki do uszu i zestaw naklejek - naklejalo sie je na oparcie fotela w zaleznosci czy chcialo sie byc obudzonym na posilek czy nie itd
    Mega wrazenie zrobilo na mnie podswietlenie kabiny zalezne od pory dnia i funkcji - podczas boardingu ciemny fiolet chyba, potem podczas lotu o zachodzie slonca jakies cieple kolory "zlewajace" sie z oswietleniem na zewnatrz, w nocy granat itd - nie wiem czy dobrze, ale mniej wiecej taka sekwencje zapamietalem ;-)




    A300 lub A310 - sorka nie odrozniam ich na trasie Doha-Dubaj-Doha baaaardzo zadbane. Ubogo wyposazone - bez ptv i innych bajerow, ale to byl bardzo krotki lot. Sniadanie "po arabsku" - czyli ultra slodkie ciastka (podobne do drozdzowek) i do picia jakis przeslodzony sok, a potem do wyboru inne napoje ;-) W drodze powrotnej na tym locie podali jakies kanapki i napoje do wyboru.

    Lotnisko w Doha - wtedy pamietam, ze byl jakis remont czy przebudowa/rozbudowa, wiec miejsce bylo dosc ograniczone. Byly wtedy chyba 4 spore sklepy. Cen nie przeliczalem, bo czekalem na duty free w Dubaju, ale chyba nie bylo az tak super korzystnie, bo widzialem, ze jedyne co ludzie kupowali to papierosy. Jezeli ktos mial okazje byc w Hurghadzie, to terminal w Doha bardzo przypominal ta ladniejsza czesc terminala w Hurghadzie...

    Niestety w drodze powrotnej wylot z Dubaju byl opozniony, wszyscy bylismy "zamknieci" w malej, GORACEJ poczekalni i czekalismy... czekalismy i czekalismy - a informacji ZADNEJ - nawet na zadanie! - Gdy podchodzilismy sie zapytac o godzine odlotu - udawali glupich i odpowiadali ze "za momencik!", albo co niektorzy udawali ze nie rozumieja angielskiego... Sposob w jaki potraktowali to opoznienie, pasowalby do tandetnego egipskiego czarteru a nie do "5-star airline". Ze wzgledu na spore opoznienie w DXB nie powinnismy zdazyc na przesiadke do Londynu, ale tamten samolot tez byl bardzo spozniony, wiec trafilismy idealnie na czas :-)
    Ostatnio edytowane przez SWISSboi ; 21-04-2009 o 17:17

  5. #5
    Awatar sinus

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Katowice

    Domyślnie

    Ja leciałem IST-DOH-KUL-DOH-IST w 2007 roku z QR. Wspominam jako najlepsze loty w życiu, samoloty czyste i pachnące, ptv nawet na krótkim locie IST-DOH, serwis w ekonomicznej porównywalny do klasy business w innych liniach, jedzenie bardzo smaczne, stewki przemiłe i uśmiechnięte. Po prostu bajka, 10/10.

    Lotnisko w DOH trochę ciasne, ale rekompensują to ceny w duty-free

  6. #6
    ModTeam Photo Screener
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Qatar wspólnie z Emirates, Etihadem, Singiem, Cathayem czy Malezyjką mają taką dziwną zdolność przyciągania pasjonatów lotnictwa. W ubiegłym roku trafiłem na ekstra ceny właśnie w Qatarze i skorzystałem. Leciałem na trasie FRA-DOH-HKG-DOH-FRA.
    Pierwszy odcinek 332, drugi i trzeci 346, czwarty 333. Co można powiedzieć ? Oczywiscie że wspaniałem linie. Z jednym zastrzeżeniem, nie spodziewaj się czegoś mega, hiper, ekstra i Bóg wie czego jeszcze. Poprostu jest to bardzo bardzo dobra linia a nie firma która za złotówkę daje 10 złotych.
    Miejsca tyle co wszędzie, (chociaż na locie DOH-HKG w 346 było w ekonomicznej około 70-80 osób więc można było sobie wziąć środkowe cztery miejsca i pospać wygodnie, bardzo podobnie na DOH-FRA). Żarcie po starcie i przed lądowaniem czyli jak wszędzie, ale... cztery rodzaje wina do wyboru w ekonomiku to już nie jest standard. Multimedia to oczywiście tv, muzyka i gry w znacznym wyborze. Stewki nie wszystkie piękne, ale ugrzecznione do granic możliwości, wszystkie z identycznym makijażem (nie spływającym po 8h lotu), wszystkie równo pachnące i eleganckie. Witają na pokładzie w swoich słynnych toczkach (chyba dobrze to nazwałem) na głowach, potem je ściągają. Jednak gdy chciałem zrobić zdjecie klasy biznes, już po wylądowaniu, to bardzo grzecznie, ale stanowczo odmówiły. Zresztą na płycie lotniska w Doha też na widok aparatu obsługa dostawała ataku paniki. Same loty punktualnie, i bardzo spokojne, no prawie spokojnie bo na odcinku HKG-DOH nad Indiami telepało bardzo mocno przez około godzinę. Terminal malutki, ale z należytym porządkiem (obie przesiadki około północy), ćmiki w sklepie niespełna 3 zł za paczkę W kasie każdemu dają symbolicznie 1 riala.
    W DOH nie działają telefony sieci ERA i Heyah. Bedrzich wspominał że PTC nie podpisał umowy z Qatarską telefonią, wi-fi też nie było.


    http://www.jetphotos.net/viewphoto.p...6290687&nseq=0

    http://www.jetphotos.net/viewphoto.p...6290595&nseq=1

    Ostatnio edytowane przez Quantas ; 24-06-2009 o 16:15



  7. #7
    Moderator
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    OTBD; EPWA

    Domyślnie

    Era już działa, Wifi też, a przynajmniej powinno. Na nowe lotnisko jednak jeszcze trzeba poczekać A300 są już wycofane z lotów pasażerskich, tylko cargo
    Pozdrawiam!
    Piotr
    Moje Fotki

  8. #8
    Awatar tomekk55

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    EPZG

    Domyślnie

    A na lotnisku w Doha są kontakty żeby podładowac sobie netbooka? Jaka jest wtyczka?

    Bedrzich - co podstawiają na trasie Doha-Colombo? Bo różnie pisze wszędzie. A330?
    Ostatnio edytowane przez tomekk55 ; 24-06-2009 o 12:22
    Pozdrawiam, Tomek

  9. #9
    ModTeam Photo Screener
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez tomekk55 Zobacz posta
    A na lotnisku w Doha są kontakty żeby podładowac sobie netbooka? Jaka jest wtyczka?
    Być były , ale jaka wtyczka to nie wiem. Poprostu nie zwróciłem uwagi.



  10. #10

    Dołączył
    Jul 2009
    Mieszka w
    Kalisz

    Domyślnie

    wtyczki stosowane w Katarze to w 99% wersja "brytyjska". Przynajmniej taki jest standard, choc mozna spotkac gniazd z niemal całęgo świata, szczególnie w starszych budynkach. Ale jesli będziesz mial adapter z "brytyjskiego" na "polski", na pewno sie podładujesz.

  11. #11
    Moderator
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    OTBD; EPWA

    Domyślnie

    DOH-CMB może być zarówno 330 jak i 320, potrzebna konkretna data. Ale będzie tak jak w rezerwacji.
    NIektóte gniazdka są w miarę uniwersalne, choć obowiązuje standard UK. Tym niemniej - plastikowym sztućcem (rączką!) odchyla się łatwo blokadę w środkowym otworze i - viola! podłączamy europejską wtyczkę do gniazdka UK
    WIFI działa - sprawdzałem kilka dni temu - choć nie wszędzie; są ponadto stoiska Samsunga z komputerami - maila można sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez bedrzich ; 18-07-2009 o 23:19
    Pozdrawiam!
    Piotr
    Moje Fotki

  12. #12
    Awatar tomekk55

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    EPZG

    Domyślnie

    Już po.

    Qatar Airways świetne, przemiła obsługa, smaczne jedzenie, samoloty nowe, dużo miejsca na nogi - 5 star.

    WiFi w DOH działało tak sobie, ale samo lotnisko ładne, duże i czyste.

    Na DOH-CMB CMB-DOH niestety A330 nie było, A320, bez PTV
    Pozdrawiam, Tomek

  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska

    Domyślnie

    A jak z noclegiem na lotnisku? Qatar ma rewelacyjną cenę z Berlina do Bangkoku w grudniu, ale niestety stop jest po 10 godzin w nocy w każdą stronę. Może jakiś hotel w okolicy warty polecenia?

  14. #14
    Awatar sinus

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Katowice

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez zasieki1 Zobacz posta
    A jak z noclegiem na lotnisku? Qatar ma rewelacyjną cenę z Berlina do Bangkoku w grudniu, ale niestety stop jest po 10 godzin w nocy w każdą stronę. Może jakiś hotel w okolicy warty polecenia?
    Masz na myśli DOH?
    Żeby wyjść z lotniska potrzebujesz wizę. A z tą łatwo nie jest. Poza tyn cena hotelu w Doha to będzie ok. 1/3 ceny Twojego lotu.
    Najlepiej po przylocie udaj się do stanowiska QR i zapytaj czy nie dadzą Ci gratis hotelu. Czytałem kilka razy o takich przypadkach - jeśli jest nocne oczekiwanie to oferowali darmowy hotel i jakąś pieczątkę dzięki której można było wyjść poza teren lotniska bez wizy. Ale oficjalnie nigdzie nie piszą że coś takiego oferują.

  15. #15

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Będzin / Wrocław

    Domyślnie

    Czy ktoś wie dlaczego jeden z C-17 Qatar Air Force jest pomalowany w barwy Qatar Airlines?

    Photo Search Results | Airliners.net

  16. #16
    Awatar kiepstein

    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka, Poland
    Przeżyj każdy dzień tak jakby miał być Twoim ostatnim.

  17. #17

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Będzin / Wrocław

    Domyślnie

    a, dzięki, nie znalazłem wczesniej tematu

  18. #18

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Singapore

    Domyślnie

    Może kogoś zainteresuje, QR ma ciekawą promocję na loty w klasie biznes. Np na trasie LHR-DOH-SIN £1650 w obie strony. W pierwszą stronę nie udaje się złapać, ale z powrotem można lecieć 777-300ER na odcinku DOH-LHR. Z Singapuru uruchomili również połączenia na Bali, jako konkurencja dla SQ na tej trasie.

  19. #19

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Polska

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez sinus Zobacz posta
    Masz na myśli DOH?
    Żeby wyjść z lotniska potrzebujesz wizę. A z tą łatwo nie jest. Poza tyn cena hotelu w Doha to będzie ok. 1/3 ceny Twojego lotu.
    Najlepiej po przylocie udaj się do stanowiska QR i zapytaj czy nie dadzą Ci gratis hotelu. Czytałem kilka razy o takich przypadkach - jeśli jest nocne oczekiwanie to oferowali darmowy hotel i jakąś pieczątkę dzięki której można było wyjść poza teren lotniska bez wizy. Ale oficjalnie nigdzie nie piszą że coś takiego oferują.
    Piszą: Long Stopovers | Qatar Airways

    Niestety w polskim przedstawicielstwie nie udało mi się dowiedzieć jakie trasy są objęte promocją.

  20. #20
    Amadeusz
    Goście

    Domyślnie


    Gadżety lotnicze

    Cytat Zamieszczone przez zasieki1 Zobacz posta
    Piszą: Long Stopovers | Qatar Airways

    Niestety w polskim przedstawicielstwie nie udało mi się dowiedzieć jakie trasy są objęte promocją.
    Pewnie nie mają bo piszą w ten sposób:

    Pobyt na lotnisku w Doha nie przekraczający 24 godzin jest pobytem tranzytowym (bez możliwości opuszczenia lotniska) i nie wymaga posiadania wizy.
    Pobyt w Doha powyżej 24 godzin wymaga posiadania wizy.
    a) w przypadku, kiedy pasażer korzysta z noclegu w hotelu, wówczas hotel w którym ma rezerwację pośredniczy w uzyskaniu wizy.
    Wizę pasażer otrzymuje po przylocie na lotnisku w Doha.
    b) w sytuacji kiedy pasażer nie posiada rezerwacji w hotelu musi we własnym zakresie dopełnić obowiązku wizowego przed planowaną podróżą.

Strona 1 z 7 1 2 3 ... OstatniOstatni

LinkBacks (?)

  1. 13-09-2016, 02:37
  2. 11-01-2016, 02:36
  3. 15-08-2015, 00:48
  4. 13-06-2015, 06:46
  5. 18-05-2015, 06:02
  6. 16-01-2015, 21:13
  7. 27-11-2014, 14:52
  8. 15-09-2014, 13:30
  9. 13-09-2014, 17:49
  10. 25-04-2014, 16:15
  11. 20-04-2014, 08:45
  12. 08-04-2014, 21:13
  13. 18-11-2013, 10:44
  14. 31-08-2013, 06:17
  15. 22-08-2013, 19:32
  16. 25-07-2013, 00:53
  17. 17-07-2013, 06:41
  18. 19-06-2013, 13:45
  19. 19-06-2013, 08:37
  20. 07-05-2013, 13:10
  21. 18-03-2013, 23:27
  22. 13-03-2013, 16:54
  23. 20-02-2013, 22:08
  24. 06-02-2013, 23:04
  25. 29-01-2013, 21:10
  26. 12-01-2013, 16:33
  27. 03-01-2013, 21:21
  28. 29-12-2012, 10:53
  29. 28-12-2012, 21:53
  30. 14-12-2012, 14:11
  31. 12-12-2012, 22:58
  32. 18-11-2012, 15:10
  33. 15-11-2012, 22:36
  34. 04-11-2012, 09:15
  35. 07-09-2012, 18:39
  36. 04-09-2012, 23:52
  37. 16-08-2012, 21:22
  38. 10-06-2012, 16:11
  39. 05-06-2012, 19:59
  40. 04-05-2012, 12:23
  41. 23-04-2012, 20:13
  42. 24-03-2012, 00:16
  43. 04-03-2012, 00:03
  44. 11-02-2012, 09:51
  45. 31-01-2012, 17:43
  46. 28-01-2012, 00:17
  47. 28-12-2011, 11:10
  48. 26-12-2011, 18:02
  49. 26-10-2011, 12:02
  50. 21-10-2011, 18:35

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •