Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 58
Like Tree3Likes

Wątek: AIR BALTIC - recenzje

  1. #1

    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie AIR BALTIC - recenzje

    Kody linii:
    IATA: BT
    ICAO: BTI

    Strona linii lotniczej:
    http://www.airbaltic.com

    Informacje nt foteli:
    brak

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Air%20Baltic.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 07-07-2011 o 10:52

    www.wizzair.com

  2. #2

    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie AIR BALTIC - opinie, uwagi

    Leciał ktoś może tymi liniami? Co można o nich sądzić/powiedzieć? Czy catering na pokładzie jest płatny?

    www.wizzair.com

  3. #3
    Awatar TomekMus

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    Nowa Iwiczna

    Domyślnie

    Witam.

    Temat już stary, ale odpowiedzi niema...
    Może ktoś już leciał i mógłby coś napisać?
    Będę miał przyjemność polecieć Air Baltic 16.XI do Taszkientu przez Rygę. Wracam 21.XI.
    Z biletu wynika, że będę miał 7 godzin na lotnisku w drodze powrotnej...
    Jakieś sugestie, rady?

    Pozdrawiam - Tomek

  4. #4
    Awatar cart

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Najedz sie wczesniej, bo nie ma darmowego serwisu. W Rydze 7h - jedz na miasto, jest autobus 22 z lotniska, bez sensu siedziec.
    Lecialem z Duszanbe 2 miesiace temu, samolot ok, poza tym nic ciekawego w tych liniach nie ma.
    Moje podróże - http://www.piotrwasil.com


  5. #5
    Awatar TomekMus

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    Nowa Iwiczna

    Domyślnie

    Dzięki za błyskawiczną odpowiedź

    Ostatnio byłem (też tranzytem - z Astany ) na IST i tam 7 godzin, to byłaby dla mnie czyta przyjemność (widziałem 777 (chyba), 747 (!), 340 i inne... Rozumiem, że w Rydze raczej takich rzeczy nie zobaczę...

    A jak to jest z wyjściem na miasto? Można tak normalnie wyjść ze strefy odlotów?
    Sorry, za pytanie, ale zielony jestem w tych sprawach (to będzie mój trzeci "prawdziwy" lot i drugi z przesiadką...), a będę leciał sam...

    Pozdrawiam - Tomek

  6. #6
    Awatar cart

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    IST? Ja tam siedzialem 4h i prawie pocialem sie z nudow ;-)
    W Rydze duzo nie poogladasz na lotnisku, dlatego warto skoczyc na Starowke, ktora jest dosc ciekawa.

    A czemu mialbys nie wyjsc? Pokazujesz dowod i out, toz to UE. Przesiadki na Air Baltic do Wawy nie sa ciekawie skomunikowane. Ja dlatego wracalem z Rygi LOTem (cena ta sama).
    Moje podróże - http://www.piotrwasil.com


  7. #7
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Zgadzam się z tym, co powiedział cart. airBaltic to nic specjalnego, ale miła linia. Jedzenie na pokładzie płatne.

    Zaś Ryga na 7 godzin przerwy jak najbardziej! Przepiękne miasto! Autobus 22 jeździ często i dojeżdża w 20-30 minut do centrum. Kosztuje 1,50 łatów.

  8. #8
    Awatar TomekMus

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    Nowa Iwiczna

    Domyślnie

    Witam po powrocie.

    Dziękuję serdecznie za wszystkie rady.
    Faktycznie - AirBaltic, to miła linia - samoloty czyste, stewki ładne

    Dzięki także za radę najedzenia się przed lotem, bo faktycznie - nie musiałem wydawać ani 2,25 EUR/kawę, herbatę, czy inny napój ani jeszcze więcej na jedzenie, które, jak widziałem pewno nie było wcale takie złe.

    Zgodnie z Waszą sugestią, po przylocie z Taszkientu, zostawiłem bambetle i pojechałem "na miasto". 1,5 łatów kosztuje bilet dzienny, a ja zapłaciłem u kierowców 2 x 0,60 łata. Faktycznie - stare miasto bardzo ładne. Nałaziłem się tam, wróciłem na lotnisko, odebrałem graty i spokojnie odleciałem Fokkerem 50 do Warszawy. Ze względu na to, że wyjazd był służbowy i roboty było, dużo byłem tak niedospany, że w zasadzie obydwa loty przespałem...

    Apropos Istambułu - tam jest taka rotacja samolotów, że ja bym się nie nudził - co chwila coś startuje, ląduje, kołuje itp. itd. Jak miałem tam 3 godziny, to ledwo zdążyłem, bo nagle skojarzyłem, że koleja do bramek duża, a koledzy przeszli wcześniej...

    Jeszcze raz wielkie dzięki za rady.

    Pozdrawiam serdecznie - Tomek
    Ostatnio edytowane przez TomekMus ; 27-11-2009 o 08:35 Powód: Sygnaturka :)

  9. #9

    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez TomekMus Zobacz posta
    Faktycznie - AirBaltic, to miła linia
    Miłą to ma może stronę internetową.

    31 grudnia, czyli w dosyć newralgicznym momencie, Air Baltic zostawiła mnie na lotnisku kilka tysięcy kilometrów od domu.

    I to mimo spełnienia wszystkich przesłanych przez nich wskazówek odnośnie czasu przybycia na lotnisko i zrobienia z wyprzedzeniem check-in on-line. Po spędzeniu nieprzespanej nocy na lotnisku miła Pani w call centre w Rydze, ponieważ agent na lotnisku nic nie chciał zrobić, stwierdziła po godzinie rozmowy, że mi nie wierzy i nie będzie żadnego zwrotu, ani tym bardziej innego biletu, który mogę sobie kupić sam.

    Nigdy z takim podejściem do klienta jeszcze się nie spotkałem, a trochę lotów już na koncie mam.

    Serdecznie odradzam, no chyba, że ktoś lubi w ostatniej chwili kupować drugi wielokrotnie droższy bilet na lot z inną linią.

  10. #10

    Dołączył
    Feb 2007

    Domyślnie

    Tak nie ma prawa być, opisz proszę sytuację ze szczegółami i co to był za lot.

    Niestety doświadczyłem już co to znaczy "Latvian approach" i że nic nie ma wspólnego z Estońsko-Litewską uprzejmością...

    Składasz jakąś reklamację?

  11. #11

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    EPWA, choć bliżej do EPMO

    Domyślnie

    Leciałem AirBalticem wczoraj, VNO-CPH (nie ma wieczornego bezpośredniego połączenia VNO-WAW, więc trzeba kombinować).

    Jedna rzecz pozytywna: punktualni praktycznie co do minuty, i to mimo tego, że CPH było przez 3h zamknięte z uwagi na śnieżycę.

    Ale uwaga: Wprowadzili mianowicie opłaty za checkin - 5 EUR. Z opłaty zwalnia członkostwo w ichnim programie FT. Niby można się zapisać od ręki, ale... jakiś taki niesmak pozostaje.

    Nazwałbym ich "lowcostem z ambicjami". Będę z nich korzystał - ale tylko jeśli nie będę miał innego wyboru.
    -----
    Nienawidzę polskiego malkontenctwa.



  12. #12
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mastah Zobacz posta
    Ale uwaga: Wprowadzili mianowicie opłaty za checkin - 5 EUR. Z opłaty zwalnia członkostwo w ichnim programie FT. Niby można się zapisać od ręki, ale... jakiś taki niesmak pozostaje.

    Nazwałbym ich "lowcostem z ambicjami". Będę z nich korzystał - ale tylko jeśli nie będę miał innego wyboru.
    Prawdę mówiąc wolę "lowcosta bez ambicji", jakim jest FRanca, gdyż te "ambicje", jakie airBaltic chce pokazywać, to raczej są śmieszne. Niby chcą być LCC, ale jednocześnie chcą być Legacy airline. Razem ma to komiczny efekt.

    Czy programem BT jest nadal SASowy Eurobonus?

  13. #13

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    EPWA, choć bliżej do EPMO

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez HUMBAK Zobacz posta
    Prawdę mówiąc wolę "lowcosta bez ambicji", jakim jest FRanca, gdyż te "ambicje", jakie airBaltic chce pokazywać, to raczej są śmieszne. Niby chcą być LCC, ale jednocześnie chcą być Legacy airline. Razem ma to komiczny efekt.

    Czy programem BT jest nadal SASowy Eurobonus?
    Generalnie efekt jest jak dla mnie wkurzający: oczekuję normalnej linii, dostaję lowcosta. I to właśnie przez tę niespójność chyba wolę latać z innymi, jeśli mam wybór. Bo co do "meritum" ciężko się czepiać - punktualnie, czysto, samolot i obsługa ok, catering na pokładzie też niezły mimo,że płatny... A potem zonk - 5 eur za checkin.

    Co do programu BT - nazywa się to BalticMiles, zgaduję z Twojego pytania, że to nowa rzecz. A śladów SAS nie widziałem
    -----
    Nienawidzę polskiego malkontenctwa.



  14. #14
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mastah Zobacz posta
    Co do programu BT - nazywa się to BalticMiles, zgaduję z Twojego pytania, że to nowa rzecz. A śladów SAS nie widziałem
    A to bardzo duża nowość. Jak SAS był właścicielem, to rejsy BT były na Eurobonus.

  15. #15
    Awatar maciek krk

    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Kraków

    Domyślnie

    Jak by ktoś miał ochotę lecieć Q400, a nie Fokkerem 50.
    Riga – Belgrade eff 05MAY10
    Riga – Berlin BT217/218 eff 11MAY10
    Riga – Copenhagen BT135/136 eff 01MAY10
    Riga – Lulea eff 02JUL10
    Riga – Oslo BT159/160 eff 11MAY10 (selected days, daily from 06JUN10)
    Riga – Stockholm
    BT107/108 eff 02MAY10 Day x6
    BT101/102, BT109/110 selected days in May

  16. #16

    Dołączył
    Feb 2007

    Domyślnie

    Q400 z Rygi do Belgradu???

  17. #17

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    EPWA, choć bliżej do EPMO

    Domyślnie

    A teraz lekkie ostrzeżenie. BT wprowadziły opłaty za checkin 5 EUR od głowy. Chyba że okażesz kartę Baltic Miles lub zarejestrujesz się.

    Niby nic, ale wkurza.

    Mamy też opłaty za bagaż rejestrowany - 15 EUR za sztukę w 1 stronę.

    Najbardziej jeży mnie to, że latając po Pribałtyce trudno jest ich uniknąć.
    -----
    Nienawidzę polskiego malkontenctwa.



  18. #18
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mastah Zobacz posta
    A teraz lekkie ostrzeżenie. BT wprowadziły opłaty za checkin 5 EUR od głowy. Chyba że okażesz kartę Baltic Miles lub zarejestrujesz się.
    A jak się odprawisz online?

  19. #19

    Dołączył
    Feb 2007

    Domyślnie

    Jak się odprawisz online to git (ghid :P) a jak się nie odprawisz, to na lotnisku zwykle zanim pobiorą opłatę to zasugerują wypełnienie formularza "enrol to Baltic Miles", wypełniasz i masz za darmo

    Po to, żeby się chwalić za parę lat, że mają więcej klientów niż Finnair Plus albo EuroBonus

  20. #20
    Student pilot
    Goście

    Domyślnie

    2 pytanka:
    -Czy w AirBalticu można mieć oprócz hand baggage torbe od laptopa? Bezpłatnie?
    -Czy w wypadku wylotu z TXL (jest tam wg.strony przewoźnika maszyna do on-line check-in) można dokonać w odprawy on-line w maszynie za free bez w/w karty Baltic Miles?

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •