Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18
Like Tree1Likes
  • 1 Post By Cani

Wątek: AEROSVIT - recenzje

  1. #1
    Awatar Gabec

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    KRK

    Domyślnie AEROSVIT - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: VV
    ICAO: AEW

    Strona linii lotniczej:
    http://www.aerosvit.ua

    Informacje nt foteli:
    brak

    Informacje nt floty:
    Aerosvit Airlines Fleet | Airfleets aviation
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 09-07-2011 o 13:00
    no risk, no fun ;D


  2. #2

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków, Poland

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Gabec Zobacz posta
    Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą linią lotniczą, w szczególności leciał ktoś ich flotą szerokokadłubową?
    Leciałem jakieś półtora roku temu z nimi na trasie WAW-KBP, Boeingiem 737. Start i lądowanie punktualnie. Ogólne wrażenie, serwis, samolot itd. oceniam na 5-. Catering niezły, lepszy niż na przykład w KLM. W asmolocie spotkałem osobę która lata z nimi regularnie na tej trasie (pracuje w Kijowie) i nigdy nie miała z nimi żadnych problemów.

  3. #3
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Leciałem tylko na krajówkach, ale mam bardzo dobre wrażenia. I jak będą mieć dobre ceny do Tajlandii (a mają w Crazy Fridays), to ich wybiorę.

  4. #4
    Awatar Gabec

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    KRK

    Domyślnie

    No ok, tylko lecąc w kwietniu do BKK jeśli samolot z WAW spóźni się pare min to... mam jeden dzień w plecy, dlatego ciekaw jestem czy te nerwy będą wynagrodzone w postaci sensownego serwisu (ceny znam). 12h w starym B767 wcale nie musi być przyjemnością.

    Jeszcze jedno. Czego ewentualnie spodziewać się po lotnisku w Kijowie?
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 04-11-2009 o 14:10
    no risk, no fun ;D


  5. #5
    ModTeam
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Gabec Zobacz posta
    Czego ewentualnie spodziewać się po lotnisku w Kijowie?
    Spoko, luzik i... najdroższe perfumy i alko w Europie !!!



  6. #6
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Znajomy leciał na takiej trasie, to mówił, że do przeżycia, chociaż na wylocie martwił się czy nie będzie gdzieś stopa po drodze jak się towarzystwo poróżniło w trakcie konsumpcji... Mniej więcej podobne wrażenia czytałem wcześniej w necie i mnie przynajmniej z pomysłu podróży z nimi wyleczyło.

  7. #7
    ModTeam
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez L4 Zobacz posta
    mnie przynajmniej z pomysłu podróży z nimi wyleczyło.
    Ale przeczytaj opis w stopce Gabeca



  8. #8
    Awatar Gabec

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    KRK

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Quantas Zobacz posta
    Ale przeczytaj opis w stopce Gabeca
    Tu jest problem. Tym razem polecimy przynajmniej w 3 osoby, w tym 2 z pewnego wielkiego miasta, które nie do końca mogą być pozytywnie nastawione do tego typu atrakcji, stąd mimo wszystko wolę dla własnego świętego spokoju mieć jasność co mnie czeka. Gdyby problemem był tylko alkohol na pokładzie to bym się nie przejmował, ale jeśli np nie zabierzemy sie w Kijowie + w locie następnego dnia będziemy mieli imprezowe towarzystwo to niemal 3 tygodniowy urlop może już na wstępie okazać się porażką - a nie po to się lata na Bali + okolice, aby w dupnym humorze leżeć na plaży.
    Nadal czekam na opinie ludzi którzy lecieli ich szerokokadłubowcami.
    no risk, no fun ;D


  9. #9
    Awatar żuk

    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    Białystok

    Domyślnie

    Czy na stronie Aerosvitu można jakoś zarezerwować miejsce, czy dopiero na lotnisku przy odprawie? I jeszcze jedno pytanie tak przy okazji, czy któryś z forumowiczów latający wcześniej ich 767 może polecić jakieś wygodne miejsce z dobrym widokiem?
    Z góry dziękuje za pomoc!
    Pozdrawiam,

  10. #10
    Awatar yeti pilot

    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    EPKK

    Domyślnie

    gabec leciłem b767 Aerosit .Powiem ci tak nie jest to 1 klasa ale nie było tak fatalnie .Jedzenie nawet dobre a obsługa była miła!!! b 767 nie jest w swietnym stanie ale sie tryrzma poruwnywalnie jak w locie. O wiecej pytan napisy mi wiadomosc.


    poydrowienia

  11. #11

    Dołączył
    Jun 2010

    Domyślnie

    hej, właśnie jestem po podróży do Indii i miałem tą przyjemność lecieć tam Aerosvitem.
    Nie wiem skąd opinia o najdroższym alko? Może zagranicznym bo ukraińska wódka i szampan tania jak barszcz. Litr Nemiroffa miodowego 5 EUR np.
    Lotnisko w Kijowie to malutki terminal (na international sa chyba 4 rękawy tylko) ale za to ogromna płyta. W większości przypadków się jedzie autobusem do samolotu. Nasz stał akurat zaparkowany obok jakiegoś zardzewiałęgo Tu 154
    Samolotów mnóstwo każdej maści, stare nowe duże i małe więc jest na co popatrzeć

    Co do 767 to myśmy siedzieli z tyłu, trzeci rząd od końca chyba po lewej stronie. Widoki są ok, skrzydła nie widać, ale głośno i żarcie przychodzi jako ostatnie. Zresztą jedzenie i obsługa też bez rewelacji. Z Kijowa do Delhi obsługa na koniec podróży dostała ochrzan od jakiegoś Żyda który po drodze sprawiał trochę kłopotów. Obsługa nie pozostała dłużna i pasażer też dostał wiązankę od stewarda więc z jakością obsługi też bym nie przesadzał.
    Generalnie bez kłopotów, wszystko sprawnie, ale jak leciałem z Finnairem rok temu do BKK to czułem się lepiej jesli chodzi o serwis.
    Aha i jeszcze jeden plus - za każdym razem samoloty były w połowie puste więc było duuużo miejsca na spanie gdzie popadnie.
    Z KBP do WAW to przekroczyło wszelkie rekordy bo do Boeinga 737 z lotu LOTu i Aerosvitu (łączonego chyba) weszło 45 osób. Ale wtorek o 19.30 to nie jest chyba oblegana godzina

  12. #12

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Po lotach do/z BKK mam mocno mieszane uczucia. Dla mnie linia jest sporo poniżej tego co oferuje Aeroflot na long-haulach.

    Obsługa różna - zdarzały się nawet i uśmiechy, ale generalnie wszystko było robione na szybko i byle jak, tak by mieć dla siebie więcej czasu. Jedzenie dosyć słabe. Generalnie nie przywiązuje do niego znaczenia, ale o jednym "daniu" muszę po prostu napisać. "To coś" składało się z pokruszonych paluszków, jednej galaretki o smaku pomarańczowym i dwóch kawałków żółtego sera. Znawcą nie jestem, ale zastanawiam się co za geniusz na to wpadł? Zostało im z resztek czy to może jakaś fantazja ukraińskiej kuchni narodowej?

    Chyba najgorszym doświadczeniem był moment gdy przed lądowaniem w BKK odezwał się w końcu kapitan. Może był zmęczony, może miał wadę wymowy ale dla mnie brzmiał jak ktoś kto jest po prostu pijany i bardzo zmęczony. Bełkotanie przez interkom z pewnością nie poprawia poczucia bezpieczeństwa, przynajmniej mojego.

    Sam 767 mocno wysłużony, brudnawy i co tu pisać, po prostu zużyty. Tu i tam coś odpadało, tu i tam jakaś dziurka, ale na wygodę to nie wpływa, co najwyżej cierpi estetyka.

    Lotnisko w Kijowie to temat na oddzielną opowieść. Z jednej strony, bawi mnie nieporadność pasażerów, którzy pytają obsługę o numer bramki zamiast spojrzeć na ekrany. Ale z drugiej, irytować może przede wszystkim to, że ową obsługę stać jedynie na odpowiedzenie, że nic nie wie i trzeba się pytać gdzieś indziej. Oczywiście, nie wiadomo już gdzie

    Ogólnie - unikać, chyba, że bilety kosztują naprawdę grosze. Nasze były tanie jak barszcz

  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPBA

    Domyślnie

    Leciałem WAW-KBP-BKK i z powrotem, (18-30 gru. 2010.) Na starcie w WAW mieliśmy 2godz. opóźnienia, następne dwie na locie KBP-BKK co poskutkowało spóźnieniem się na lot wewnętrzny i zakupem nowego biletu. Lot powrotny BKK-KBP 4godz. na starcie. Opóźnienia to chyba u nich norma. Nikt oczywiście nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności, na lotnisku w Bangkoku biuro Aerosvitu puste, w sąsiednim (Qatar) kobieta powiedziała że jak długo tu pracuje, tak nigdy nikogo nie widziała.
    Co do jedzenia to ok. Nie mogłem narzekać, samolot skonfigurowany według mojej opinii bardzo wygodnie, na nogi sporo miejsca, (samolot UR-VVT w obie strony, wcześniej latał w Air China). Obsługa nieco gburowata, zero uśmiechu, kiedy się o coś zapyta/poprosi, da się wyczuć lekką fochę.
    Co jeszcze mnie zdenerwowało to że zmienili nam godzinę przylotu do BKK z 3:30 na 4:30, nie wysyłając przy tym żadnego maila z informacją o zmianie. Zabukowałem bilety na lot BKK-HDY myśląc że zapas 3 godz. w BKK to aż nad to czasu na przesiadkę, aż nagle z 3 godz. zrobiły się dwie, plus opóźnienie. Kolejna sprawa to totalne zamieszanie w przydzielaniu miejsc na pokładach szerokokadłubowców. W obie strony zamawiałem rząd 11 (dwójka przy oknach), dostałem potwierdzenia mailem, na tydzień przed odlotem zmienili tak, że ja miałem rząd 18, a moja dziewczyna 37. Na powrotny z BKK było podobnie. Chyba wszyscy tak mieli bo na pokładzie zrobił się bałagan, i ludzie zamieniali się miejscami. Do biura w Warszawie oczywiście dodzwonić się nie dało żeby to zmienić, na Call center w Kijowie też mi odmówili. Tragedia. Po tych perypetiach powiedziałem sobie że już z nimi nie polecę, ale cóż. Jak trafi się coś za dobrą cenę, to zęby zagryzę i dam radę.


  14. #14

    Dołączył
    Apr 2011

    Domyślnie

    Słuchajcie, czy po wykupieniu biletu jest jakaś możliwość sprawdzenia biletu z poziomu strony www, czy nie ma tam takiego panelu? Resztę załatwiam na lotnisku przed wylotem?

  15. #15
    Awatar sinus

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Katowice

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Iwan89 Zobacz posta
    Słuchajcie, czy po wykupieniu biletu jest jakaś możliwość sprawdzenia biletu z poziomu strony www, czy nie ma tam takiego panelu?
    Check My Trip

  16. #16
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie

    Mam pytanie. 7 sierpnia lecę Aerovitem z WAW do ALA via KBP. Moje pytanie jest odnośnie bagażu rejestrowanego. Na stronie napisali, że można wziąć i oddać do luku 20 kg bagażu w klasie ekonomicznej. I tu własnie moje pytanie. Nie ma nic o ilości rejestrowanego bagażu. Czy to ma być jedna sztuka do 20 kg, czy mogą być np. 2 sztuki o łącznej wadze 20 kg. To bardzo ważne dla mnie i będę wdzięczny za jakieś info w tej sprawie.

  17. #17
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie

    No i poleciałem AeroSvitem, we wtorek 7 sierpnia na trasie WAW-KBP-ALA. Odprawa bardzo sprawna na lotnisku i miła. Limit kilogramów był 20 kg, a ja sam miałem ponad 20, dokładnie 20,8 kg i myślałem, że będę musiał dopłacić, a miły pan powiedział, że to firma zaakceptuje bez dopłaty. Ciekawym faktem jest, że firma handlingowa, która obsługuje AeroSvit pochodzi z Litwy - Baltic Ground services. Przyznam, że byłem mocno zdziwiony. Drugie zaskoczenie nastąpiło po odebraniu boarding cards. Poprosiłem grzecznie i miejsca przy oknie na oba loty (lubię focić podczas lotu) i zobaczyłem na lot z WAW do KBP, że mam miejsce 22A. Patrzyłem na to długo, gdyż miałem lecieć B737-500 i nie pasowało mi, że w tak małym Benisławie są 22 rzędy. Cóż się okazało? Ten lot operował B767-300, bardzo miłe, nieprawdaż

    Sam B767-300 w spadku od Royal Brunei, siedzenia zarówno w biznesie, jak i w ekonomiku już dość zużyte. Entertainment też rodem z Royal Brunei (u nas w LOT, w jednym B767-300 też jest chyba taka sytuacja). Jako, że na pokładzie było około 80 pasażerów, mało bagażu, nic cargo i pewnie mało paliwa, start był genialny i szybki. Benisław wzniósł się powietrze na krzyżówce pasów, a startowaliśmy z 29. Nigdy wcześniej nie widziałem, by B767-300 startował z 29. Crew dość miła i uśmiechnięta, poza jedną panią, która na twarzy miała wieczny grymas pretensji, że musi tym lotem lecieć i obsługiwać pasażerom, hmm Podczas lotu podane były w klasie ekonomicznej kanapka, napoje oraz zestaw z mokrą chusteczką, chusteczką suchą, cukrem i mieszadłem. Kanapka dość świeża. Lot minął szybko i sprawnie. Po wylądowaniu na Boryspolu, wszystkich pasażerów, było około 80 osób, spakowano do jednego autobusu celem zawiezienia do terminalu. Ścisk był niesamowity, nigdy czegoś takiego nie przeżyłem, czułem się jak przysłowiowa sardynka w puszce. Naprawdę koszmar!

    Lot KBP-ALA operowany na ichnim A320, rejestracja UR-DAI. Szczerze nie polecam. Odstępy między rzędami w ekonomiku bardzo małe, mniejsze chyba niż w jakimkolwiek low-coście. Wychylenie siedzeń także niezbyt duże. Był to lot nocny, nie zmrużyłem oka, mimo iż byłem padnięty. Siedzenie i miejsce na nogi mi na to nie pozwoliło. Masakra. Do jedzenia zaserwowana była kolacja, nawet dobra: ryba w sosie z pure, sałatka, ciasto i bułka oraz masło. Do picia zimne i ciepłe napoje (Ukraińcy od razu brali po kilka kubełków soków i herbaty, ledwo im się to mieściło na stoliku). Crew bardzo miła podczas tego lotu, choć wielu pasażerów, głównie Ukraińców, czuło się jakby lecieli pierwszą klasą w Emirates i lista ich życzeń i pretensji do crew była dłuższa niż sam A320.

    Ogólnie wrażenia z obu lotów oceniam na dobrą trójkę. W październiku wracam do Polski także AeroSvitem i także ichnim A320 i już mnie nogi bolą :O

  18. #18

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPBA

    Domyślnie


    Polecamy

    Właśnie otrzymałem maila z przykrą wiadomością że loty na trasie KBP-DEL zostają skasowane z dniem 22.10. 15 Grudnia miałem lecieć. I jak tu się nie wk...?!
    Na dodatek zarezerwowanych już kilka lotów wewnętrznych w Air India.

    Przysięgam, że choćby nie wiem jakie ceny mieli, to ta rezerwacja była ostatnią przygodą z tym przewoźnikiem.



Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •