Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14
Like Tree3Likes
  • 1 Post By Cani
  • 1 Post By agentF
  • 1 Post By Cani

Wątek: JETSTAR AIRWAYS - recenzje

  1. #1

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie JETSTAR AIRWAYS - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: JQ
    ICAO: JSQ

    Strona linii lotniczej:
    www.jetstar.com

    Informacje nt foteli:
    brak

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Jetstar.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 10-07-2010 o 07:39

  2. #2

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie Jetstar

    Kochani,

    czy ktoś leciał low-costową odnogą Quantasa i może coś opowiedzieć - dokładnie mówiąc, lecę Jetstar Pacific i jestem ciekawy czy ktoś może podzielić się jakimiś refleksjami. Mniemam, że źle nie jest.

    Drugie i ważniejsze pytanie brzmi: czy ktoś z Was dysponujemy adresem e-mail do korespondencji w sprawie rezerwacji? Na stronie są jedynie telefony, a dzwonienie do Wietnamu albo i Australii to raczej ostateczność

    Serdeczności

  3. #3

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Ottawa

    Domyślnie

    Pacific nie lecialem, ale lecialem Jetstarem australijskim 2 razy. Samoloty bardzo przyzwoite (nowe A320/330), check-in bez zarzutu, wszystko gladko i przyjemnie. Jetstar Pacific lata chyba jednak na starych 737, ktore stanowia pamiatki po BA i Malaysian.


    Z tego co slyszalem, problem jest, ..... gdy jest problem. W szczegolnosci, ich web check-in czasami sie sypie, a e-maila sie nie dorobili. Problem jest tez, gdy bagaz sie zgubi. Walizami zajmuje sie jakis subkontraktor/subkontraktorzy.

    Trzeba dzwonic .... Najlepszym rozwiazaniem jest pewnie zadzwonienie do Australii, ale zawsze mozna np. na Filipiny.

    Milych lotow.
    Ostatnio edytowane przez Rafal K ; 17-02-2010 o 16:05 Powód: Literowki
    Pozdrowionka

  4. #4

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Długo po fakcie, ale podzielę się swoimi wrażeniami na wypadek gdyby ktoś szukał:
    samoloty wysłużone, jakość taka jakiej można spodziewać się po taniej linii + do tego dodajmy barierę językową. W efekcie opóźniony o kilka godzin lot jest niepewnym oczekiwaniem, bo jedyne co obsługa jest w stanie powiedzieć to "wait"
    Nie ma to jak po 20 godzinach od wylotu z WAW "wait" kilka godzin w niepewności na samolot - przyleci, nie przyleci, a jeżeli przyleci to kiedy.

    Mejla do kontaktów niby nigdzie nie ma ale w przypadku anulowania lotu i zamiany rezerwacji na kolejny rejs, ujawnił się taki kontakt - phuc.ta@jetstarpacific.com.vn

  5. #5
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie

    Wczoraj leciałem i jestem, bardzo, bardzo zadowolony. Lot PEK-SIN na pokładzie ich A330-200. Jeden chyba ze starszych modeli, bo nie było PTV, w nowszych są. Ale stewardessy bardzo miłe, pomocne, uprzejme i ... bardzo ładne. Serwis płatny, ale ceny znośne. Fotele w ekonomiku bardzo wygodne i rozkładają się w dużym nader zakresie. Kapitan zaprosił po locie do swojej kabiny i można było pogadać wymienić wizytówki i sfocić miejsce pracy Lot zaplanowany na 6h 40 min. przyleciał do SIN 40 min. wcześniej. Szczerze polecam wyprawę tą linią

    PS. Proszę forumowiczów lepiej przeszukujących sieć o pomoc w znalezieniu rejestracji maszyny którą leciałem własnie na trasie PEK-SIN. Lot JQ8, wylot 02.50 am, planowany przylot do SIN 09.30 am, data 08.03.2012. Będę jak najbardziej wdzięczny

  6. #6
    Awatar Expat

    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    EGTK \ EPLL

    Domyślnie

    VH-EBJ

  7. #7
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Expat Zobacz posta
    VH-EBJ
    Bardzo dziękuję

  8. #8

    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Poznałem COO Jetstar i wymieniłem dobrych kilka maili z ich szefem strategii. To sensowni i sympatyczni ludzie.

    Jako klient korzystałem tylko ze spółki Jetstar Asia obsługującej bazę w Singapurze i tu mam już gorsze wrażenia. Leciałem dwa razy i na więcej już nie miałem ochoty.

    Mój pierwszy lot Singapur-Manila był opóźniony o dwie godziny, bez żadnych wyjaśnień, ani informacji ile jeszcze. W konsekwencji straciłem połączenie do punktu docelowego i 25% czasu kilkudniowych wakacji.
    Dodatkowo płatne miejsca w pierwszym rzędzie A320 maja mniej przestrzeni nogi niż następne rzędy.
    Znam też przypadek znajomej, która utkwiła w Nowej Zelandii ponieważ jej lot do Singapuru został odwołany bez zapewnienia hotelu ani alternatywnych połączeń.

    Jedyny plus, to że w porównaniu do innych linii niskiej jakości, Jetstar korzystał z jednego z głównych terminali w Singapurze, a nie budy, gdzie oczekiwało się 45 minut na bagaż (case Tiger Airways). Ale buda właśnie idzie do wyburzenia.

  9. #9
    Awatar Rafox

    Dołączył
    Mar 2010
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Ostatnio leciałem SIN-PEN/PEN-SIN JQ. Nie załapałem żadnych opóźnień lądowanie w PEN nawet 10 minut przed czasem, wiek samolotów różny zależy na co się trafi SIN-PEN leciałem kilkumiesięcznym A320 powrót 8 letni A320 w malowaniu JQ z logo VF. Obsługa miła lecz dosyć zagubiona, serwis oczywiście płatny lecz jest duży wybór co do cen podobne jeśli nie takie same jak w AK. Samolot w środku dosyć czysty jednak na zewnątrz przydałoby mu się porządne mycie takim brudasem z zewnątrz jeszcze nie zdarzyło mi się nigdzie lecieć oczywiście mowa tu o 8 letnim Arbuzie. Miejsca na nogi jest bardzo mało jak w typowym LCC. Ogólnie JQ wypada trochę gorzej od AK tu przynajmniej stewki są ładniejsze i ładniej ubrane.

    P.S z reguły zapisuje regi samolotów jakimi leciałem i tym razem też to zrobiłem jednak kilka dni temu padł mi komputer i razem z nim wszystkie dane .

  10. #10
    Awatar agentF

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Miałem 4 loty - jeden z SYD do AKL i 3 wewnątrz NZ - AKL-ZQN, ZQN-WLG, WLG-AKL, niezłe ceny lotów (duużo tansze niż Air New Zealand), wygodne skórzane siedzenia, mało miejsca na nogi, płątny catering, miła obsługa, samoloty raczej czyste, jeden lot z SYD do AKL troszkę opóźniony, reszta o czasie, w PL brakuje nam takiej taniej linii krajowej...
    Lukasz likes this.

  11. #11
    mss
    mss jest nieaktywny
    Awatar mss

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    RZE

    Domyślnie

    w PL brakuje nam takiej taniej linii krajowej...
    W PL mamy troche inne warunki do latanie po kraju na A320, druga sprawa tylko między Sydney a Melbourne rocznie lata około 5-6 mln ludzi.
    Jetstar fajna linia, Virgin Australia trochę ich wyprzedza, nagorzej wypada Tiger - dramat.


    - reklama w podpisie skasowana - REGULAMIN

  12. #12

    Dołączył
    Jan 2011

    Domyślnie

    czy można się normalnie odprawić w tej linii na lotnisku jak przy tradycyjnym przewoźniku czy trzeba przez internet jak np. w Ryanie ?
    Lot wewnątrz Nowej Zelandii ?
    Z góry dziękuję

  13. #13
    Awatar agentF

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez tartal Zobacz posta
    czy można się normalnie odprawić w tej linii na lotnisku jak przy tradycyjnym przewoźniku czy trzeba przez internet jak np. w Ryanie ?
    Lot wewnątrz Nowej Zelandii ?
    Z góry dziękuję
    Miałem z nimi 3 loty wewnątrz NZ i o ile się nie zmieniłem, jeśli masz tylko podręczny, to musisz się odprawić przez internet ale nie musisz drukować kart pokładowych - jest opcja karty pokładowej via sms - na końcu odprawy wybierasz opcje z sms, podajesz nr tel i po chwili dostajesz wiadomość z kodem, info dot lotu itp. potem tego sms przy gate podkładasz pod skaner ) sprawdzone 3 razy działa bez problemu

    Tu masz więcej info:
    http://www.jetstar.com/nz/en/plannin...-boarding-pass

    Jeśli masz bagaż nadawany to możesz odprawić się w automacie na lotnisku przed lotem i potem tylko nadać bagaż czyli to co ma teraz LOT na Okęciu

    Tu więcej info:
    http://www.jetstar.com/nz/en/plannin...ng-in/domestic

  14. #14
    Awatar Cani

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPOD/EPSY/EPGD

    Domyślnie


    Polecamy

    Ponownie miałem przyjemność lecieć Jetstarem, tym razem na trasach AKL-WLG-AKL. Po raz kolejny jestem super zadowolony z wyboru. Dla mnie to obecnie najfajniejszy low-cost na świecie. A320 kursujące na tej trasie nowe, bardzo czyste, wyposażone w wygodne fotele, a odstęp między nimi jest taki, że nie powstydziłaby się tego jakakolwiek Premium Economy Class na dalekich trasach. Serwis płatny, ale ceny więcej niż znośne. Stewki bardzo, ale to bardzo sympatyczne i naturalnie uśmiechnięte. Podobnie z załogą pilotującą. Podczas lotu opowiadają ciekawie na temat destynacji, do której się leci. Po locie zapraszają do kokpitu, pytają się skąd, polecają miejsca do zwiedzenia, itp. Dla mnie super!

LinkBacks (?)


Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •