Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 48
Like Tree8Likes

Wątek: AIR BERLIN - recenzje

  1. #1

    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    great southern land

    Domyślnie AIR BERLIN - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: AB
    ICAO: BER

    Strona linii lotniczej:
    www.airberlin.com

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatguru.com/airlines/Air...nformation.php

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Air%20Berlin.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 08-07-2010 o 17:54

  2. #2

    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    great southern land

    Domyślnie AIR BERLIN - opinie ,uwagi

    jesli ktos podrozowal Air Berlin ,podzielcie sie prosze swoimi wrazeniami szczegolnie jesli ktos lecial na trasie Monachium - Phuket,dzieki

  3. #3

    Dołączył
    Jan 2009
    Mieszka w
    EPGD

    Domyślnie

    właśnie miałem przyjemność. co prawda trasa lokalna GDN-TXL-GDN, więc wrażeń za wiele nie przywiozłem
    Ale do rzeczy; loty punktualne, maszyna czysta (swoją drogą nie przepadam za Dash8), obsługa przynajmniej klasę wyżej od LH (oni tam chyba za karę latają). Na godzinnym locie kawa, herbata, napoje i "snack". Póki co, u mnie dostają 4+.
    A tak przy okazji, to chyba nie jest low-cost (na forum w "promocjach" występuja jako LCC)??

  4. #4
    Awatar robjag

    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    FRA

    Domyślnie

    no to jest taka linia pomiędzy, ale raczej uchodzi za "normalna" linie lotniczą




    Networking the world.

  5. #5
    Awatar michastrain

    Dołączył
    Jan 2010
    Mieszka w
    Suwałki / Warszawa

    Domyślnie

    Nigdy nie leciałem AB w Europie, ale około tygodnia temu wracałem z nimi z wycieczki do Miami. Ogólnie wszystko bardzo fajnie - smaczne i obfite jedzenie, miła obsługa, nie czepiają się bagażu, itd. ALE:

    - w obie strony samolot miał spore opóźnienia. Do Miami 3h, a w drodze powrotnej 2,5h. Śledziłem już trochę wcześniej tą maszynę, bo miałem kupiony bilet na pociąg Berlin-Warszawa i wlokło się to przez 2 dni. Później sam kapitan tłumaczył, że mają takie krótkie postoje na lotniskach, że nie dają rady nadrabiać opóźnień.

    - brak PTV przy locie 13h daje się we znaki. Tym bardziej, że obraz na dużych monitorach się zawiesił, resetowali program. więc Jasia Fasole i inne rzeczy po 2 razy oglądaliśmy

    Gdyby nie to, że zapłaciłem 1050 zł RT, bardzo bym narzekał na te dwie sprawy i uważam, że o ile opóźnienie jakoś tam można usprawiedliwiać, to PTV powinno być we flocie long haulowej. Reszta lotu była moim zdaniem super.

  6. #6

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW/KRK

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez michastrain Zobacz posta
    brak PTV przy locie 13h
    Yyy-ten... Rejs BER-MIA to wg. www.amadeus.net 10h45 (a z powrotem zapewne krocej). 13h to zatem byl jaki rejs?

  7. #7

    Dołączył
    Dec 2010
    Mieszka w
    Wawa

    Domyślnie

    Witam,
    leciałem AirBerlin na trasie:

    Monachium - Male
    i
    Male - Dusseldorf

    Generalnie wszystko OK. Bardzo sympatyczna obsługa, powrót szczególnie był fajny bo pół samolotu było wolnego. Wady: brak PTV, a do tego słuchawki były płatne 5Euro - więc najlepiej mieć swój sprzęt podręczny... ;-)

    Do MLE opóźnienie 1,5h a powrót był bez opóźnien.

    Pozdro,
    _________________________________
    Michal


  8. #8
    Awatar michastrain

    Dołączył
    Jan 2010
    Mieszka w
    Suwałki / Warszawa

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Czterosilnik Zobacz posta
    Yyy-ten... Rejs BER-MIA to wg. www.amadeus.net 10h45 (a z powrotem zapewne krocej). 13h to zatem byl jaki rejs?
    Wtopa mała. Dziewczyna właśnie mnie uświadomiła, że to "prawie 11h". Widać wliczyłem część opóźnienia do lotu

  9. #9
    Awatar mapa

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WRO

    Domyślnie

    Lot na trasie DRS-LPA-TFS i TFS-DRS na B737-800. Obłożenie na obu lotach 75-80%. Generalnie wszystko bez zarzutu. Punktualnie, czysto, miła obsługa. Catering na tej 5-6 godz. trasie to napoje ciepłe/zimne, smaczna kanapka, jogurt i snack. Z napojami bezalkoholowymi chodzili kilka razy więc praktycznie bez ograniczeń. Z tego co widziałem przy pierwszym zamówieniu piwa/wina, również bezpłatnie. Kolejne już chyba płatne. Poduszki rozdawali bez problemu. Prasa przy wejściu do samolotu, ale tylko niemiecka niestety. Słuchawki 1 EUR. Jedyne co mnie martwi to brak PTV na dłuższych trasach, z tego co piszecie, bo mam zamiar jeszcze się z nimi gdzieś dalej wybrać.
    Reasumując jak na coś pomiędzy LCC a regularną linią daję im 4+.

  10. #10

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Gdynia, Poland

    Domyślnie

    cześć,

    mam 2 pytanie:
    1) czy gniazdo słuchawkowe mają tam tradycyjne, czy może jakieś udziwnione, np. dwu- lub trzybolcowe? Generalnie, chodzi o to, czy pasować będą normalne słuchawki?
    2) czy ktokolwiek ma może wiedzę, czy w przypadku postoju w Berlinie między dwoma ich lotami (zwłaszcza kilkunastogodzinnego, obejmującego noc) jest szansa na jakiś darmowy, albo zniżkowy voucher na nocleg? Szukałem na ich stronie, ale nic nie znalazłem. Pewnie nic takiego nie ma, ale może (jak w przypadku Korean Air) ktoś coś podpowie z własnego doświadczenia :-)

    Pozdrawiam, Bartek

  11. #11

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Gdynia, Poland

    Domyślnie

    no to odpowiem sam :-)

    1) słuchawki mają niestety dwubolcowe, płatne,
    2) na maila w sprawie hoteli odpowiedzieli niespecjalnie grzecznie, żebym sobie poszukał sam.

    Pozdrawiam, Bartek

  12. #12
    Awatar tinek6

    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Nowa Iwiczna

    Domyślnie

    Jeden z 738 AB lata z mikołajem stworzonym ze zdjęć osób:


  13. #13

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW/KRK

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez tinek6 Zobacz posta
    z mikołajem
    A dokladniej z Dziadkiem Mrozem...
    TomaszRT likes this.

  14. #14

    Dołączył
    Feb 2013
    Mieszka w
    HEL/KKC

    Domyślnie

    2 loty na trasie TXL-BKK-TXL i jeden TXL-AUH, wszystkie na A330, klasa Economy, oblozenie bliskie 100%. Wszystkie loty punktualnie za jednym wyjatkiem 15-minutowego opoznienia w BKK*. Samoloty czyste, gazety przy wejsciu po niemiecku glownie, ale trafialy sie czasem angielskie. Tylko podczas pierwszego lotu TXL-BKK samolot nie mial PTV, a kiedy bylo. to naprawde spory wybor filmow, seriali, muzyki i gier (sluchawki rozdawali za free). Fotele jak dla mnie calkiem calkiem, po opuszczeniu oparcia i ulozeniu sie bokiem niezle sie spalo. Obsluga bardzo mila, podaja glowne danie + sniadanie +jakies przekaski - o walorach smakowych podawanych posilkow sie nie wypowiem bo z zasady nie jadam w samolotach Napoje bez- i alkoholowe za kazdym przejazdem (z alkoholowych wina, likiery, koniaki i cos tam jeszcze), a przejazdow sporo . Do tego poduszki, koce, skarpetki, nawilzane chuteczki, zatyczki do uszu, opaska na oczy do spania, szczoteczka i pasta do zebow. Do tego loty trafialy mi sie zawsze spokojne, bez turbulencji, lagodne ladowania, wiec wspomnienia z lataniem AirBerlin jak najlepsze. Ocena: 5.


    *siedzac juz w samolocie w BKK, widze ze nie startujemy o czasie, mija 5, 10, 15 minut, przez glosniki kapitan mowi cos w stylu "....(nie doslyszalem) system kaputt, aber jetzt ist alles in ordnung", ja juz mocno zestresowany, mysle czy nie wysiadac (mam SPL), w tym momencie kapitan powtarza komunikat po angielsku "personal entertainment system was down, but now everything is ok, we can start"
    Lukasz likes this.

  15. #15

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    mam pytanie, kupiłem u nich bilet na stronie, wylot z WAW, kwotowany w złotówkach, nie ma info jak zamówić fakturę.

    Z góry dzięki za pomoc.

  16. #16

    Dołączył
    Mar 2012

    Domyślnie

    Dodam swoją opinie o AB. W lipcu 2011 roku odbyłem z nimi trasę: TXL-MUC-PUJ-VRA-MUC-TXL. To był mój pierwszy kontakt z tą linią. Mógłbym polecić w 25%. Do MUC dolecieliśmy o czasie, od razu dowiedzieliśmy się o 8h opóźnieniu, które z czasem urosło do 13h. Niezbyt komfortowe warunki. Już na pokładzie A332 podano nam informacje, że lot został opóźniony przez konieczność wymiany szyby w kokpicie - w sumie ok, bepieczeństwo najważniejsze. Już tego dnia miałem przeczucie, że w związku z sezonem wakacyjnym opóźnienie to może odbić się na godzinie powrotu (2 tygodnie później). Po wspaniałych 14 dniach na Kubie nadszedł czas wykwaterowania. Rankiem tego dnia dostaliśmy telefon, żeby nie wychodzić z pokojów, ponieważ rejs zostanie opóźniony. Był to najgorszy moment, ani mi, ani mojej rodzienie nie robiło to żadnej różnicy, bo prowadzimy własną działalność. Nie zmienia to faktu, że podróżowało z nami 8 osób, którym właśnie kończył się urlop, a nie wiedzieli kiedy i czy odlecą. Koniec końców wylecieliśmy 55h później, i po korespondencji z AB każdy dostał 1200E na głowę na bilety w AB.

    Co do samej linii - połączenie LCC z tradycyjną linią - kwiatków bym się nie spodziewał i radziłbym dopłacić 200zł za rejs z LH

  17. #17

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    przetestuję ich w kwietniu - WAW - TXL - Nuremberg - TXL - WAW.
    Zapłaciłem 788,00 złotych a LUFA te same terminy to 1900,00 złotych ,więc różnica spora.

  18. #18

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Gdynia, Poland

    Domyślnie

    cześć, mamy za sobą pierwsze loty: GDN-TXL-TFS-TXL-GDN. Cena była OK, więc generalnie nie narzekam, ale fajerwerków nie ma. Lot z GDN na "śmigłowcu" Q400 - trochę huczy, ale z przodu samolotu ewidentnie ciszej (rzędy do max. 6-tego). Nie ma jednak co narzekać, bo to tylko godzina, choć lekko się zdziwiliśmy, gdy okazało się, że mieli ze sobą za mało gorącej wody na kawę i herbatę. Potem bóle związane z terminalem C na Teglu. Współczuję im, bo już dawno mieli korzystać z nowego BER, a tu taka kicha. Ciasno, tłoczno, opóźnienia w odlotach... Lot na Teneryfę OK. Przyjemny cabin crew, jedzenie ubogie, ale ujdzie (można dokupić, ale mało kto z tego korzysta), napoje w wystarczającej ilości. Rozrywka kiepska, bo tylko monitory sufitowe, do tego płatne słuchawki (2 lub 3 Eur, ale mieliśmy swoje, dwubolcowe, jeszcze z Air France). Z technicznego punktu widzenia nie mam zastrzeżeń - spokojne loty, gładkie lądowania. Na trasy europejskie i okołoeuropejskie nadają się, pod warunkiem, że cena jest atrakcyjna. W sierpniu lecimy jeszcze raz, tym razem na Maderę. Mam nadzieję, że utrzyma się choćby ten poziom. Pozdrawiam, Bartek
    Lukasz likes this.

  19. #19
    Awatar pablitoo

    Dołączył
    Jan 2011

    Domyślnie

    Cztery loty z AB za mną:
    1. LAX-DUS - Airbus A330-200. Lot punktualny, przed wejściem na pokład dość sporo prasy zarówno po angielsku, jak i po niemiecku, niezły system PTV, dość bogaty muzycznie, jednak z filmami dużo gorzej, darmowe słuchawki (najlepsze jakie w życiu otrzymałem w samolocie - dokanałowe), zestaw umilający podróż (stopery, skarpetki, zasłonka na oczy oraz szczoteczka i pasta do zębów). Catering już trochę gorszy - opcja makaron lub kurczak. Kurczak nie najgorszy, ale mało!! A śniadanie uratowała gorąca bułeczka, ale i w tym przypadku ilościowo nie najlepiej! Napoje nie ograniczone, ale z alkoholi z tego co zauważyłem to tylko wino do obiadu. Zanim weszliśmy ponad poziom chmur pilot starał się informować pasażerów o "ciekawostkach" na trasie - po lewej Las Vegas, po prawej Kanion Kolorado, itp
    2. DUS-STR-TXL-KRK (Q400, B737-700, E90) - 3 króciutkie odcinki po ok. 1h każdy. Praktycznie loty bez historii, wszystko punktualnie, przed wejściem mnóstwo prasy, jednak już tylko po niemiecku, na pokładzie napoje i do wyboru orzeszki lub chipsy. No i mały zgrzyt w KRK, gdzie nie dotarł mój bagaż, ale to raczej wina handlingu. Dotarł po 2 dniach i niestety był uszkodzony!!

    Plusy:
    -punktualność
    -czystość w samolocie
    -dobry PTV w A332
    -duży wybór prasy
    -darmowe gadżety na long-haul'ach

    Minusy:
    -słaby catering na short-haul'ach
    -brak alkoholi poza winem
    -mój nieszczęsny, uszkodzony bagaż!

  20. #20

    Dołączył
    Feb 2011
    Mieszka w
    Kraków

    Domyślnie


    Polecamy

    Leciałem AirBerlin na trasie KRK-TXL-KRK.
    Wylot z Krakowa o 10:30, wylot z Berlina o 21:35.
    Oba loty punktualne, oba na Embraerach (Niki).
    Obłożenie było umiarkowane, ok. 40%, ale był to mało atrakcyjny termin.
    Obsługa bardzo miła. Na locie z Krakowa w trzech językach (polski, niemiecki, angielski), w powrotnym tylko niemiecki i angielski. Stewardesy i stewardzi uśmiechnięci, życzliwi i komunikatywni.
    Poczęstunek skromny, ale na tak krótkim locie wystarczający - kawa lub herbata i zimne napoje bez ograniczeń, do tego mieszanka studencka lub chipsy (niemieckie marki z dobrej półki, smaczne).
    Embraery dość ubogo wyposażone (brak systemu rozrywki, mało atrakcyjne fotele), ale czyste i zadbane.
    Jedyne wady to Terminal C na TXL i dość odległe miejsca parkingowe na lotniskach - najeździłem się trochę Cobusami.
    Polecam i na pewno sam skorzystam jeszcze raz jeśli będzie okazja.
    Trevligt att träffas!

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •