Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 67
Like Tree15Likes

Wątek: ALITALIA - recenzje

  1. #1

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa

    Domyślnie ALITALIA - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: AZ
    ICAO: AZA

    Strona linii lotniczej:
    http://www.alitalia.com

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatguru.com/airlines/Ali...nformation.php

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/Alitalia.htm
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 10-07-2010 o 07:42

  2. #2

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa

    Domyślnie ALITALIA - opinie, uwagi

    Mam przyjemność..... , chyba tak latania alitalią na trasach WAW-MXP-FLR. muszę przyznać iż podchodzę do nich neutralnie, ot normalna praca i tyle - natomiast porówując do np. Lufy to zdecydowanie wybiorę makarony, czyste, świerze A320, A319, stewki z uśmiechem jak w SWISS ale ok, soczki na poziomie a nie jakieś aro , gorzej z czystością na trasach lokalnych, ogólnie puszczają bez sprzątania maszyny które przyleciały z tras międzynarodowych. Punktualnie i bezstresowo, niestety nie karmią "special meal" po europie

  3. #3

    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie Re: Alitalia

    ,, ogólnie puszczają bez sprzątania maszyny które przyleciały z tras międzynarodowych" - To się nie zdarza w liniach tradycyjnych, zapewniam Cię.
    Time flies, so do I.

  4. #4

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa

    Domyślnie

    a czy ALITALIA nie jest linią tradycyjną ? , dwa razy popadłem na traszie WAW-MXP-FLR na ten sam samolot w drodze WAW-MXP, MXP-FLR

  5. #5

    Dołączył
    Dec 2007
    Mieszka w
    swiat;p

    Domyślnie

    Lecialem alitalia w 2005 na trasie waw-mxp-yyz i spowrotem Na trasie z waw do mediolanu bardzo mila obsluga i znakomity catering... jak na niecale dwie d\godz. lotu bylo go dosc sporo serek, grzanka, kanapka i cos slodkiego... na trasie z mediolanu do toronto bylo inaczej dobre bylo tylko sniadanie (jak podczas lotu mxp-waw) i podwieczorek (lody) obiad byl zwyczajny a owoce ktore do niego dodali mialy wstrzyknieta gazowana wode mineralna A prawie zapomnialem na rejsach atlantyckich jedyna ladna stewardessa obslugiwala tylko i wylacznie klase biznes

  6. #6
    Awatar Hamlet123456789

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    no to mi sie neizle udało. zarezerwowałem w styczniu bilety do Rzymu na maj Alitalia w Klasie EKONOMICZNEJ aa jak poleciałem??? Klasą Buisnnes;D .musiała nastąpic pomyka która doszla prawdopodobnie rpzez to ze na Okęciu odprawiony zostałem dla klasy Biznesowej Dobre jedzenie maja V.I.P-y niesety z powrotem takiej frajdy nie miałeM:PP

  7. #7

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Może czas odświeżyć wątek W końcu całkiem sporo forumowiczów skorzystało z ich niedawnej promocji na loty do Włoch. Ja lecę już w sobotę do Alghero przez Mediolan. Niestety godziny lotów słabe, no ale zobaczymy... Wybrałem tak, żeby uniknąć lokalnego połączenia wiekowym emdekiem. Mam nadzieję, że to był dobry wybór

  8. #8

    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    No to się przeleciałem... Niestety nie wróżę im niczego dobrego. Bałagan kompletny. Wszystkie 4 loty opóźnione. 2 realizowane Air One- tu plus, bo samoloty czyste i w miarę nowe. Bagaży nie ma, ale podobno do 5 dni po przylocie przychodzą, bo to norma... Niestety mimo całej sympatii polecić Alitali nie mogę

  9. #9
    Awatar SWISSboi

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    POZ

    Domyślnie

    Ja po swoich doswiadczeniach tez nie za bardzo polecam. Lecialem Genewa-Rzym-Catania-Rzym-Genewa, dostalem upgrade na jednym odcinku, jednak pomimo tego obsluga byla niezbyt entuzjastyczna a o usmiechu to warto zapomniec. Na lotnisku w Rzymie straszny balagan, a przede wszystkim KOLEJJJJJJKI itd - przez co prawie stracilismy dalsze polaczenie (do tego w miedzyczasie zmienili gate 2 razy, a jak juz trafilismy we wlasciwy rejon, przy gate'ach nie bylo NIC na monitorach, personelu tez brak (do "rekawa" mogl sobie wejsc kazdy kto chcial) a boarding juz sie prawie konczyl, cudem trafilismy do samolotu jako ostatni paxowie). Bagaz do Catanii opozniony - gdy zadzwonilem na infolinie Alitalii, pani powiedziala mi, ze bagazu nie ma i ze da znac jak go odnajda, bo nawet nie wiedza na ktorym lotnisku zostal - a w tym samym momencie - jak jeszcze byla "na linii" - podszedl boy z moim bagazem...wiec niezly balagan tam maja.

    Czy dalbym druga szanse? - tak, ale na pewno szukalbym alternatywy.

    A co do MDkow - wtedy przygoda byla fajna, ale teraz chyba wolalbym jej uniknac ;-)

  10. #10

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    LIRF/LIRC & EPKK

    Domyślnie

    leciałam Alitalią (już jak to mówią "nową Alitalią") w kwietniu, FCO-WAW i WAW-FCO, oba loty obslugiwane przez AIR ONE. I... wbrew temu co wszyscy piszą, nie mam zastrzeżeń. Naprawdę nie mogę się przyczepić do niczego, loty punktualnie, obsługa miła, samolot nowy i czysty.

    Bajzel jest tylko na Fiumicino, ale to lotnisko jest od wieków wieki w remoncie - po przylocie nie mogłam się połapać, gdzie się odbiera bagaż

    Nie wiem, czy tylko ja miałam szczęście, czy może Alitalia nie jest taka zła?

  11. #11
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez elica Zobacz posta
    leciałam Alitalią (już jak to mówią "nową Alitalią") w kwietniu, FCO-WAW i WAW-FCO, oba loty obslugiwane przez AIR ONE. I... wbrew temu co wszyscy piszą, nie mam zastrzeżeń. Naprawdę nie mogę się przyczepić do niczego, loty punktualnie, obsługa miła, samolot nowy i czysty.

    Bajzel jest tylko na Fiumicino, ale to lotnisko jest od wieków wieki w remoncie - po przylocie nie mogłam się połapać, gdzie się odbiera bagaż

    Nie wiem, czy tylko ja miałam szczęście, czy może Alitalia nie jest taka zła?
    No bo leciałaś AirOne, które było osobną linią przed przejęciem Alitalii - i AirOne było nawet w StarAlliance
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski


  12. #12

    Dołączył
    Feb 2007

    Domyślnie

    Alitalia w powietrzu samym to zawsze była świetna, wynko, jedzonko, przesympatyczne "Arrivederci, Benne Benne DonatellaVersace" stewki, układ 2-2 w MD-82 aż do 20 rzędu o ile pamiętam

    Czynnik ludzki jest sympatyczni, jak to Włosi, mało pryncypialni, jeżeli coś było w granicach ich uznania to zawsze było rozwiązywane po myśli.

    DLa mnie jedyny problem z każdą podróżą zahaczającą o Włochy jest niepewność wszelkich rozkładów jazdy i godzin otwarcia. Nie wiadomo kiedy znowu jakiś strajk.

    Wybierając LOT, narażamy się na możliwy strajk kontrolerów lotów, pracowników lotnisk i obsługi naziemnej. WYbierając Alitalię, dochodzi jeszcze możliwy strajk personelu pokładowego i pilotów... I do niedawna widmo bankructwa.

  13. #13

    Dołączył
    Jun 2009
    Mieszka w
    LIRF/LIRC & EPKK

    Domyślnie

    Air One było w Star Alliance, ale w sumie z Air One to tam był tylko samolot - obsługa włoska, wszystko "Alitaliowe", bilet kupowany u Alitalii...

    Stoarn, latam z włoskich lotnisk i na włoskie lotniska na tyle często, że trudno się z Tobą nie zgodzić w kwestii tych niepewności i strajków
    Ale tak naprawdę, to wszystko zdarza się dość rzadko. jasne, bywa. Ale najczęściej docieram we właściwe miejsce we właściwym czasie i w miłej atmosferze - tu jest po prostu wszystko trochę bardziej na luzie niż gdzie indziej (nie demonizujmy Włoch, mimo wszystko )

  14. #14
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Air One nigdy nie było członkiem Star Alliance.
    Byli za to partnerem LH i M&M (a także United).
    W zeszłym roku leciałem z nimi za atlantyk - pierwszy lot odowałany z powodu przesunięcia startu połączenia (niby żeby wprowadzić nową klasę biznes, bzdura), z czym był oczywiście straszny bajzel z przebookowaniem itp. Powrót całkiem sensowany - standard "Lotowski" w środku samolotu, ale przynajmniej puściutko.

  15. #15
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez L4 Zobacz posta
    Air One nigdy nie było członkiem Star Alliance.
    Byli za to partnerem LH i M&M (a także United).
    Racja, racja - skrót myślowy.
    Co do BOS odpalanego przez AirOne - znakomity przykład na to, że nie mając tradycji trudno się wbić 'od zera' w rynek przewozów międzykontynentalnych..
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski


  16. #16
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez L4 Zobacz posta
    Air One nigdy nie było członkiem Star Alliance.
    Byli za to partnerem LH i M&M (a także United).
    AP jest nadal partnerem LH i M&M.

  17. #17
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez stenus Zobacz posta
    AP jest nadal partnerem LH i M&M.
    Jesteś pewien? Bo AP ma trochę inne zdanie na ten temat:
    Miles&More program


    On March 28, 2009 the commercial cooperation with Lufthansa and the participation of
    Air One in the Miles&More loyalty program was terminated.

    Miles & More members cannot earn their miles or book award tickets on Air One flights anymore.

  18. #18
    Zbanowany
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Włocławek

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez L4 Zobacz posta
    Jesteś pewien? Bo AP ma trochę inne zdanie na ten temat:
    Nic sobie uciąć bym nie dał. Dzięki za informację!

    To jeszcze muszą zmienić dane na wielu lotniskach, gdyż tam nadal figuruje M&M jako program AP.

  19. #19

    Dołączył
    Nov 2009

    Domyślnie

    19 lipca jest strajk pilotów Alitalii, ja muszę lecieć z Warszawy do Rzymu 20 lipca... Jak myślicie, ryzykować Alitalię (ewentualny bałagan postrajkowy?), czy wybrać jednak Wizzair lub droższy o 100 zł LOT?

  20. #20
    Awatar widzew

    Dołączył
    Oct 2008
    Mieszka w
    Łódź

    Domyślnie


    Polecamy

    ja bym wybrał Alitalię, ze względu an sentyment do tej linii i smaczną kawę na pokładzie.
    Jednak ryzyko jakieś istnieje, jak to w Alitalii.
    "Szukajcie tego, co w górze..." (Kol 3, 1).

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •