Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40
Like Tree3Likes

Wątek: IBERIA - recenzje

  1. #1
    Pasażer
    Goście

    Domyślnie IBERIA - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: IB
    ICAO: IBE

    Strona linii lotniczej:
    http://www.iberia.com

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatguru.com/airlines/Iberia/information.php

    Informacje nt floty:
    http://www.airfleets.net/flottecie/Iberia.htm
    Ostatnio edytowane przez Raffij ; 10-07-2010 o 22:20

  2. #2
    Pasażer
    Goście

    Domyślnie

    Witam Forumowiczów,
    niebawem wybieram się do Madrytu hiszpańskimi liniami Iberia. Po raz pierwszy korzystam z tego przewożnika i jestem ciekaw Waszych doświadczeń i opinii na temat Iberii...
    Ostatnio edytowane przez Raffij ; 10-07-2010 o 22:18

  3. #3
    Awatar Rob_Sad

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    lecialem w 2002 TXL-MAD-LIM-MAD-MUC (z koniecznosci MUC bo mialo byc TXL)
    - przelot TXL-MAD rewelacja - cieply duzy posilek, bylem zachwycony, obsluga bardzo mila, czysty samolot
    - w MAD mielismy nocleg w cenie biletu, wszystko bez zadnych problemow, hotel *** ale ok, rano sniadanko i transport na lotnisko, ciagle bez problemow
    - wylot do LIM (343) o czasie, samolot juz troche brudny, lot w 100% za dnia wiec wieksza aktywnosc pasazerow, dzieci placza, biegaja, cala droga ktos rzyga w kilbu, ale to nie wina linii wiec mozna zniesc, najgorsze jednak z mniej wiecej w polowie drogi skonczylo sie jedzenie... to co dali nie wystarczylo by sie najesc, jak ktos chcial do mogl dostac dodatkowa kanapke, jednak tych kanapek nie wystarczylo dla wszystkich. Ogolnie bieda, ale dolecielismy o czasie
    - lot powrotny do MAD, chcielismy wyleciec dzien wczesniej, wszedzie zapewniano nas ze to zaden problem, dopiero przy check in zarzadano od nas doplaty po 100E o ktorej nikt wczesniej nie mowil. Olalismy to i polecielismy zgodnie z pierwotnym planem. Lot byl juz w nocy - wiec mala ilosc jedzenia nie byla takim problemem. Dolecielismy z malym spoznieniem i dopiero dalej zaczely sie problemy.
    - W MAD okazalo sie ze kolejnego dnia jest strajk w calej hiszpanii, nasz lot do TXL jest odwolany i mamy sobie szukac innego, odeslano nas do stanowiska przygotowanego na okazje strajkow by przebookowac bilety. Przy stanowisku (byly chyba 3) czekalo sie w kolejce okolo 2h, w miedzyczasie znajomi poszli po bagaze ktore byly nadane do TXL i trzeba je bylo odebrac gdyz nie bylo wiadomo nawet czy dostaniemy hotel (strajki). Przy okienku jak wreszcie sie dopchalismy pani zaoferowala nam lot do DUS i o niczym innym nie chciala nawet rozmawiac, a z DUS do polski daleko, proponowalismy lot do WAW, ktory odlatywal za 1h jeszcze tego samego dnia, ale ona uparcie twierdzila ze on juz polecial (choc widac go bylo z okna ze stoi). Obrazila sie na nas i nie chciala z nami rozmawiac - zaczela oblsugiwac innych. Okazalo sie ze czesc bagazy zaginela (nie znalazly sie nigdy, odszkodowanie dostalismy po roku).
    po 2-3h foch pani z okienka dogadalismy sie ze lecimy do MUC (bez gwarancji bo byl overbooking) i dalej dali nam laskawie lot na DeutcheBA z MUC do TXL. Ogolnie okazalo sie ze hotel dostalismy i na loty sie zalapalismy, ale 5-6h poszlo na lotnisku w kibel, bez jedzenia ze stresem itp.

    Ogolnie Iberia jest moim zdaniem troche ponizej LH na dalekich trasach, na krotkich pewnie juz sie pozmienialo i ciezko powiedziec - wszyskto pod warunkiem ze nie ma strajkow

  4. #4

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW/POZ/TXL

    Domyślnie re: IBERIA - recenzje

    Też latałem Iberią TXL-MAD-TXL, obsługa bez zarzutu, sprawny i szybki check-in, punktualny i czysty samolot A320.

    .

  5. #5
    Pasażer
    Goście

    Domyślnie

    Wielkie dzięki za ciekawe i wyczerpujące opinie.
    Ps. Hm, nie sadzilem, że na tej trasie latają też A320, myślałem, że tylko A319. A wiecie może czy Iberia staje w MAD w starych terminalach do których dochodzi metro czy już w tych nowych?

  6. #6
    ModTeam
    Awatar STYRO

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    EPRZ/RZE

    Domyślnie

    W tej chwili Iberia jest juz na tym nowym T4. Jesli mialbym wybierac najgorsza linie sposrod wszystkich hiszpanskich to bezapelacyjnie 1 miejsce zajelaby Iberia. A to ze wzgelu na czeste a nawet bardzo czeste opoznienia kilku godzinne. Jesli lecis p2p to nie ma problemu gorzej jesli masz przesiadke w innym porcie i z powodu spoznienia Iberii tracisz polaczenie. Moj rekord jak na razie to chyba ponad 3 godziny na trasie TFN-MAD i prawie 3 Mad-TFN od tego czasu wole doplacic 50 czy nawet wiecej euro i poleciec ze Spanair. Samoloty moze nie tak nowe jak w IB ale obsluga o niebo lepsza a i koca czy poduszki jeszcze nie zdarzylo sie, zeby mi zabraklo.
    Pozdrawiam
    STYRO

    LOS SUAVES - już nie pójdę na taki koncert ...

  7. #7

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW/POZ/TXL

    Domyślnie

    Z T4 odjezdza darmowy bus na T2 na metro. T4 dziala od 6 lutego 2006 roku.
    Styro, niestety tak jest z Hiszpanami, oni nie spiesza sie i olewaja czas. I jeszcze te sjesty...
    Lecac Iberia trzeba byc zawsze przygotowany do takich nieszpodzianek.
    Ale jesli zalezy nam na czasie to lepiej zapomniec o Iberii.

  8. #8
    ModTeam
    Awatar Quantas

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Pyrlandia

    Domyślnie

    Jestem człowiekiem który zazwyczaj nie narzeka więc mimo że troszkę polatałem nigdy na temat linii się nie wypowiadałem. Jednak mnie podpuściliście Jedyną różnicą na plus dla Iberii w porównaniu do Ryana jest to że nie ma tej oczojebnej żółci w środku oraz że lata na duże lotniska. Reszta już identyczna. Ale właściwie nie. W Ryanie jak jesteś głodny to łażą z wózkami i kanapkę w każdej chwili możesz nabyć a w Iberii nie koniecznie. Na trasie TXL-MAD (319) i owszem zrobili przemarsz z wózkiem, na trasie MAD-LIS już nie ale to mogę zrozumieć bo lot króciutki a A321 pełen. Z powrotem na LIS-MAD znowu rozumiem (320) ale na MAD-TXL (320) bierności obsługi zrozumieć nie moge ! Ograniczyli się do mappet show, usiedli z tyłu i przez 2,5 h dupek nie ruszyli. W MAD przed startem do LIS była jakaś drobna awaria i stanie 90 minut i dopiero po dość ostrej wymianie zdań przenieśli łaskawie kilka butelek wody i powiedzieli "tu jest picie jak ktoś chce". Wstyd. Jeśli chodzi o ilość miejsca to samoloty "ze skórą" mają bardzo cieniutkie fotele z kieszenią z tworzywa w górnej części http://www.jetphotos.net/viewphoto.p...061368&nseq=11 i tam na nogi jest miejsca "normalnie" czego doświadczyłem w 319 i 321, natomiast w obu 320 były fotele materiałowe bardzo grube i tam ilość była w moim odczuciu poniżej ryana a w najlepszym wypadku taka sama. Lufa czy Air France przy nich to luksusy.

    Nowe terminale w MAD są super.



  9. #9

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Niestety tylko w ten sposób, bo na napisanie dłuższego raportu brak czasu. Właśnie "zaliczyłem" Iberią kółeczko WAW-MAD-GUA-MEX-MAD-WAW (odcinek GUA-MEX na pokładzie Mexicany) w biznesie. Wrażenia jak najbardziej pozytywne (może trochę zastrzeżeń pozostawia długość fotela po rozłożeniu w 343 - jednak Club World w British Airways to nie jest). Wszystkie loty o czasie (miałem trochę obaw co do tego), jedzenie więcej niż dobre, terminale T4 i T4S w Madrycie rzeczywiście na poziomie (zarówno części ogólnie dostępne jak i salki dla biznesu Iberii).

  10. #10

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie dylematy z Iberią

    Jako,że przyjdzie mi lecieć Iberią na długiej trasie MAD-SCL mam parę wątpliwości którymi pozwole sobie z Wami podzielić i które być może pomożecie rozwiać..

    - wygląda na to, że lecę A340-300..opinie o long-haul'ach Iberii w economy są raczej złe lub bardzo złe, mam więc pytanie - czy te samoloty były jakoś odnawiane może niedawno?

    - tak się dziwnie moje bookowanie ułożyło, że z 2 samolotów MAD-SCL lecących w odstępie jakiś 20minut bodajże (najpierw LAN,po krókim czasie Iberia) system akurat tego dnia dał mi możliwość zabookowania Iberii (całość wystawiona na LAN), cóż, mówi się trudno. Ale zastanawiam się, czy istnieje opcja przerzucenia się przy odprawie we FRA z jednego lotu na drugi - jak myślicie? Czy, przy załozeniu,że są wolne miejsa, mogą przepisać mnie z lotu Iberią na lot Lan'em (którym nomen omen lecę z Fra do Mad) ??

    ps. bilety kupowane na expedii

    z góry dziękuje za pomoc

  11. #11

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Singapore

    Domyślnie

    Trochę chaotycznie napisałeś i nie wiadomo o co chodzi. Piszesz o MAD-SCL a potem o odprawie z FRA. Może jakbyś rozpisał wszystkie odcinki i efekt jaki chcesz osiągnąć, byłoby bardziej zrozumiałe.

    A340-300 nie takie złe pod względem komfortu siedzeń. Powiem szczerze, że całkiem wygodnie mi się leciało, mimo że siedzenia nie należą do najszerszych w tej klasie. Może dlatego, że miałem "dwójkę" z żoną. O IFE można pomarzyć, no chyba że coś się zmieniło.

    Ogólnie sama Iberia to jedna wielka porażka pod względem rezerwacji, opóźnień, zgodności połączeń jakie zabukowałeś, obsługi klienta itp.

  12. #12

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    cały bilet wygląda tak :

    2.11
    FRA-MAD LA705
    3.11
    MAD-SCL IB (LA5703)
    19.12
    SCL-MAD LA708
    20.12
    MAD-TXL IB3548

    Zastanawiam się czy jest możliwość zmiany za pośrednictwem expedii lub na lotnisku we Frankfurcie lotu LA5703 na LA705 (to lot FRA-SCL z międzylądowaniem a MAD)


    ps.
    Wyszperałem gdzieś w internecie,że od lipca wprowadzili jakieś ulepszenia dot. jakości i ilości posiłków na long-haulach, więc jakieś nadzieje to daje..

  13. #13

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Singapore

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Yanas Zobacz posta
    cały bilet wygląda tak :

    2.11
    FRA-MAD LA705
    3.11
    MAD-SCL IB (LA5703)
    19.12
    SCL-MAD LA708
    20.12
    MAD-TXL IB3548

    Zastanawiam się czy jest możliwość zmiany za pośrednictwem expedii lub na lotnisku we Frankfurcie lotu LA5703 na LA705 (to lot FRA-SCL z międzylądowaniem a MAD)
    Widzisz i to jest właśnie cała Iberia, bałagan kompletny na ich stronie z lotami i wprowadzanie klienta w błąd. Ten LAN to pewnie podobny bałaganik. Miałem identycznie to samo w przypadku BCN-MAD-MEX-CUN. To co się zgadzało po tych lotach to tylko to że ja naprawdę byłem "MAD" :-) A zwłaszcza, jak wybrałem taki lot właśnie z "międzylądowaniem" myśłałem z BCN w MAD przed MEX, zamiast dwóch oddzielnych połączeń. Okazało się, że tylko mi to utrudniło życie w drogę powrotną. Zakupy na bezcłówce w MEX, litr Belvedere'a i Grey Goose poszedł do kosza w BCN, bo nie chcieli przepuścić na lot do Madrytu mają alkohol w podręcznym. Nie mogłem nadać nawet torby podręcznej, jako że wybrałem sobie połączenie z owym "międzylądowaniem" które i tak naprawdę było przesiadką, a różnicy w cenie nie było żadnej. W MEX pokazywałem nr rezerwacji na lot do CUN, na który właśnie się ludzie odprawiali, to nie mogli mnie znaleźć w systemie i musiałem 1,5h czekać na kolejny.

    Tak swoją drogą to co Ci to da? Naprawdę chcesz 1,5h siedzieć w samolocie przed długim lotem w Madrycie? Chyba lepiej móc wyjść i połazić po lotnisku?

  14. #14

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    No bałagan mają na pewno, aczkowliek to bilety wystawiane są przez LAN, więc bałagan nie jest domeną wyłącznie Iberii jak widać. Pytałem o tą zmianę, ale chyba masz rację, nawet,jeśli była by możliwa, to daje około 19 h bez ruszania się z samolotu LAN-u, co jest raczej mało atrakcyjne..
    Summa sumarum widzę, że w jednej rzeczy postąpiłem właściwie,tzn. dolot do MAD mam LAN-em, który raczej się nie spóźnia, w odróżnieniu od Iberii.

    Pozdrawiam

  15. #15
    Awatar A380

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    KTW

    Domyślnie

    Jeśli tylko możesz to przebukuj się na LAN. Różnica w serwisie jest kolosalna. Iberia - brudno, praktycznie brak programu rozrywkowego (jakieś 2 nieciekawe filmy na ogólnych monitorach i pare programów muzycznych), jedzenie takie sobie, alkohol tylko do posiłku i przede wszystkim aroganckie i leniwe (co do jednej) stewki. Możesz dzwonić, umierać na swoim fotelu, możesz podejść do wyjścia awaryjnego i zacząć je otwierać - nic je nie ruszy na tyle, żeby między porą wydawania posiłku przejść się po kabinie. Toalety nie były sprzątane ani razu na trasie z Bogoty do Madrytu. LAN jest najlepszą linią w Ameryce Południowej, ma indywidualne monitorki sympatyczne (generalnie) stewki i fajny serwis. Nawet na 40-minutowej trasie lokalnej były napoje i coś słodkiego.

  16. #16
    Awatar alfsky

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Zywiec, Poland

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Yanas Zobacz posta
    No bałagan mają na pewno, aczkowliek to bilety wystawiane są przez LAN, więc bałagan nie jest domeną wyłącznie Iberii jak widać. Pytałem o tą zmianę, ale chyba masz rację, nawet,jeśli była by możliwa, to daje około 19 h bez ruszania się z samolotu LAN-u, co jest raczej mało atrakcyjne..
    Summa sumarum widzę, że w jednej rzeczy postąpiłem właściwie,tzn. dolot do MAD mam LAN-em, który raczej się nie spóźnia, w odróżnieniu od Iberii.

    Pozdrawiam
    Nie tak do końca 19h w samolocie bo w Mad i tak musisz wysiąść i przejść sie okolo 1:30 po terminalu. Do SCL lata 340-300 trochę przechodzona ale generalnie nie jest źle. Jedzonko ok alkoholi do bólu. Na powrocie jest zasadzka. Lecisz na jednym bilecie do FRA, ale przy miedzylądowaniu w MAD masz normalną odprawę paszportową przed wyjściem na tranzyt. Niestety obowiązuje restrykcja odnośnie płynów w kabinie, więc Pisco zakupionego w SCL na pokład lotu MAD-FRA nie wniesiesz. No chyba że nadasz jakąś torbę do rejestrowanego (bezpłatnie, niestety czeka Cię wycieczka z T4s do T4 i z powrotem). Bezcenna okazja przejechania się metrem miedzy tymi terminalami, niemniej cała trasa na biegu, trzeba dobrze czytać "drogowskazy" ewentualnie obsługi pytać, czasu jest na styk. W zeszłym roku chyba ze 20 osób nadawało podręczny, a miłe panie z LAN-a nie mogły się nadziwić jak się wyrobiliśmy w tym czasie. Polak potrafi
    Generalnie LAN-a polecam a po szczegóły odsyłam do relacji: http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogo...tml#post232721

  17. #17

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Singapore

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    [...]
    Na powrocie jest zasadzka. Lecisz na jednym bilecie do FRA, ale przy miedzylądowaniu w MAD masz normalną odprawę paszportową przed wyjściem na tranzyt. Niestety obowiązuje restrykcja odnośnie płynów w kabinie, więc Pisco zakupionego w SCL na pokład lotu MAD-FRA nie wniesiesz. No chyba że nadasz jakąś torbę do rejestrowanego (bezpłatnie, niestety czeka Cię wycieczka z T4s do T4 i z powrotem).
    [...]
    [/URL]
    Żeby było tak jak piszesz, musi być spełniony jeden warunek. Lot SCL-FRA nie może być jednym numerem lotu, który wyglądałby na międzylądowanie. Ja już ten błąd raz popełniłem, mimo że za tą samą cenę miałem identyczne połączenie, z tą samą przesiadką ale numerami lotów rozbitymi na poszczególne odcinki. Wówczas istnieje możliwość nadania bagażu np na odcinku MAD-FRA. W przeciwnym wypadku, gdy mamy jeden numer lotu na całej podróży, nie ma możliwości nadania bagażu, gdyż zostałeś już odprawiony na całą trasę w SCL.

  18. #18
    Awatar alfsky

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Zywiec, Poland

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez stiwi Zobacz posta
    Żeby było tak jak piszesz, musi być spełniony jeden warunek. Lot SCL-FRA nie może być jednym numerem lotu, który wyglądałby na międzylądowanie. Ja już ten błąd raz popełniłem, mimo że za tą samą cenę miałem identyczne połączenie, z tą samą przesiadką ale numerami lotów rozbitymi na poszczególne odcinki. Wówczas istnieje możliwość nadania bagażu np na odcinku MAD-FRA. W przeciwnym wypadku, gdy mamy jeden numer lotu na całej podróży, nie ma możliwości nadania bagażu, gdyż zostałeś już odprawiony na całą trasę w SCL.
    Karta pokładowa jest jedna i to było międzylądowanie ale z wyjściem do terminala. Zarówno przy locie Tam jaki na powrocie. Też nas to zaskoczyło. Tym bardziej że w Santiago pytano nas czy lecimy do Madrytu czy do samego Frankfurtu i dostaliśmy przeźroczyste torby z paragonami jak na europejskich bezcłówkach. Zresztą wykłucaliśmy się o to przy kontroli bezpieczeństwa i sami nam zasugerowali spakować "szkło" i nadać.

  19. #19

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    Singapore

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    Karta pokładowa jest jedna i to było międzylądowanie ale z wyjściem do terminala. Zarówno przy locie Tam jaki na powrocie. Też nas to zaskoczyło. Tym bardziej że w Santiago pytano nas czy lecimy do Madrytu czy do samego Frankfurtu i dostaliśmy przeźroczyste torby z paragonami jak na europejskich bezcłówkach. Zresztą wykłucaliśmy się o to przy kontroli bezpieczeństwa i sami nam zasugerowali spakować "szkło" i nadać.
    Może miałeś szczęście, a może to LAN, który w ten sposób rozwiązał sprawę. Ja też miałem międzylądowanie z wyjściem do terminala na jednej karcie pokładowej i jednym numerem lotu, tyle że Iberią. I w Madrycie musiałem wyrzucić to co kupiłem w MEX, bo nie chcieli mi nadać na lot do BCN jako że już byłem odprawiony na niego w MEX. Głupota, ale dla pewności drugim razem wziąłbym dwa różne numery lotów by uniknąć przykrych niespodzianek i braku możliwości nadania czegoś na którymś z odcinków. Jeszcze zwłaszcza, że to są te same loty jak i cena, różnica tylko w danych na bilecie.

  20. #20

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie


    Polecamy

    A380 -> Nie sądze,żeby udało mi się wywalczyć we Frankfurcie przebukowanie na LAN-a 705 jednak, chyba takich rzeczy się nie robi za free (z tego co się zdążyłem zorientować szukając trochę w sieci). Mówi się trudno, fakt faktem, że bałagan w tej promocji był naprawdę potężny i np. lot 705 FRA-MAD-SCL był jakiś czas dostępny w najniższej promocyjnej taryfie, potem zniknął (akurat,kiedy kupowałem bilet), po czym po 2 dniach znów się pojawił w tej taryfie..

    Pozdrawiam

    PS. ALFSKY -> świetna relacja!

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •