Forum »   Powstanie CPL - Centralny Port Lotniczy        Połączenia »   Ryanair ogłosił loty na Ukrainę   

Strona 1 z 8 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 148
Like Tree34Likes

Wątek: TURKISH AIRLINES - recenzje

  1. #1
    Awatar pawelw

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Puławy

    Domyślnie TURKISH AIRLINES - recenzje


    Polecamy

    Kod linii lotniczej:
    IATA: TK
    ICAO: THY

    Strona linii lotniczej:
    http://www.thy.com/pl-PL/index.aspx

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatplans.com/airlines/Turkish-Airlines/seatplans

    Informacje nt floty:
    http://airfleets.net/flottecie/THY%2...20Airlines.htm


    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 08-04-2011 o 13:58 Powód: tytuł

  2. #2
    Awatar pawelw

    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Puławy

    Domyślnie

    Czy ktos moze powiedziec cos o Turkish Airlines? Na loty do Singapuru/Malezji z Warszawy maja dosc konkurencyjna cene, zaraz przed KLMem.
    Ostatnio edytowane przez Raffij ; 09-07-2010 o 11:34

  3. #3
    Awatar Rob_Sad

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    maja duzo nowych maszyn na dalekich trasach (z PTV), ida szybko z jakoscia w gore, niedawno dostali 4 gwiazdke (lot ma 2 wiekszosc linii 3). Dostaniesz mile M&M.

  4. #4
    Awatar bukow

    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Rotterdam

    Domyślnie

    Nie latałem na longhaulach z THY, ale kilka lotów z nimi zaliczyłem.
    Linia jest godna polecenia. Samoloty, które latają WAW-IST to z przeważnie B738, miejsca w nich tyle co w LH, czy BA. Nad głową LCD z wyświetlanym przebiegiem lotu itd. Obsługa jest profesjonalna i bardzo dobry catering - bije na łeb europejskich przewoźników. Na trasach powyżej 2h dostaniesz ciepły posiłek (dość obfity).
    Czasem trafić się może B734 - brak monitorków i fotele pokryte tkaniną.
    Może być niespodzianka i przyleci np. A320 wg. mnie najbardziej komfortowy.

    Jeśli chodzi o lotnisko w Stambule. to jest ono dobrze zorganizowane, znam 2 przypadki zaginięcia na nim bagażu, ale to nie wina THY, torby szybko się znalazły i zostały po 2 dniach odesłane na wskazane lotnisko.
    Na samym lotnisku jest drogo (chyba najdroższe piwo jakie piłem )

    Poza tym masz możliwość odprawy on-line na 24h przed odlotem.
    + to możliwość zbierania mil w programie M&M o czym wspomniał już Rob_Sad

  5. #5
    Awatar Mateusz Janiec

    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Rzeszów
    Audi A6 '12 C7 3.0 TDI 420KM/850NM.
    Aer Lingus - Simply unbeatable!
    Aer Lingus - This is not just an airline, this is Aer Lingus!
    Aer Lingus - Reaching for new heights!

  6. #6
    Awatar alfsky

    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Zywiec, Poland

    Domyślnie

    Miałem okazję lecieć THY w zeszłym roku do Bangkoku via Stambuł. Generalnie bardzo miło wspominam. Nowiutki A330-200, kamerki na zewnątrz pokazujące kołowanie, start i lądowanie (w czasie lotu też działa dobre jedzenie, świetny system rozrywkowy, ogólnie sam lot na 5 w skali szkolnej Lotnisko bardzo wygodne, przestronne, w miarę tania bezcłówka, natomiast ceny jedzenia i napoi abstrakcyjne. Przelot do/z Warszawy 737-800 również sympatyczny. Pomijam drobny incydent niezawioniony przez THY (uszkodzenie samolotu przy pushbacku) ale w ciągu 40 minut siedzieliśmy w nowej maszynie gotowi do lotu.
    Gdyby nie tegoroczny Qantas (oceniony przeze mnie na -6), to byłaby to najlepsza linią jaką do tej pory miałem okazję podróżować.

  7. #7
    Awatar Oskar Hamama

    Dołączył
    Jan 2008
    Mieszka w
    Rzeszów

    Domyślnie

    ja leciałem Turkishem w 2006 i 2007 roku do DAMASZKU.
    Polecam Gorąco. Flota ciekawa, załoga bardzo miła, nom i tranzyt w IST tez dobry. POLECAM TURKISHA GORĄCO

    Turk Hava Yollari - Yildizlarla ucuyoruz !
    Turkish Airlines - We are flying with the stars !

  8. #8
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    Bedzie relacja, ale tak na goraco: jedzenie pierwsza klasa. W Y catering robi DO&CO, co naprawde czuc. W 738 seat pitch w pierwszych rzedach jest tak na moje oko ze 33' - dla takiego ogra jak ja miejsca jest wiecej niz wystarczajaco. Do IST piwo, wino, wodka, whisky etc, tak wiec full wypas. Do tego przystawka, ciepla porcja i deser. Z wad: kompletna olewka statusow Star Alliance. Nawet nie poczulem, poza odprawa w stanowisku BC, ze mam status. Mam nadzieje ze sie to poprawi z czasem. Reasumujac: porzadne cztery gwiazdki sie naleza...
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski

  9. #9

    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    Również polecam Turkisha.
    Leciałem z nimi niedawno bo we wrześniu ( RIX - IST) i po spędzeniu weekendu w Stambule (IST - SJJ). Na pierwszej trasie był Boeing 737-800, natomiast na drugiej trafił się Airbus - tylko nie pamiętam jaki. Generalnie obsługa bardzo miła i profesjonalna. Jedzenie pierwsza klasa - szczególnie podczas rejsu z Rygi do Stambułu.Ciepły posiłek był spory i bardzo dobry!!!! Muszę przyznać, że się najadłem Samoloty na czas. Bardzo wygodnie się leciało.
    Jednym słowem mówiąc wywarli na mnie bardzo dobre wrażenie do tego stopnia, że już myślę nad tym, aby wybrać się Turkishem gdzieś w przyszłym roku.
    GORĄCO POLECAM

  10. #10

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez egon.olsen Zobacz posta
    Bedzie relacja, ale tak na goraco: jedzenie pierwsza klasa. W Y catering robi DO&CO, co naprawde czuc. W 738 seat pitch w pierwszych rzedach jest tak na moje oko ze 33' - dla takiego ogra jak ja miejsca jest wiecej niz wystarczajaco. Do IST piwo, wino, wodka, whisky etc, tak wiec full wypas. Do tego przystawka, ciepla porcja i deser. Z wad: kompletna olewka statusow Star Alliance. Nawet nie poczulem, poza odprawa w stanowisku BC, ze mam status. Mam nadzieje ze sie to poprawi z czasem. Reasumujac: porzadne cztery gwiazdki sie naleza...
    Ostatnio leciałem LOTem z CDG do WAW i na pokładzie było 3 - SENATOR i 14 - FQT wszyscy oni siedzieli w Y, niestety boarding był na żywioł przez rękaw, stewki kompletnie to olały, było kilku paxów w BC.
    Powiedz mi Egon, z czego to wynika że CC np. THY lepiej się troszczy o pasażerów w Y niż LOT o paxów w C.

  11. #11
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    Jeżeli chodzi o jakość obsługi przez CC podczas tych 4 rejsów przez ostatnie dwa dni to szczerze mówiąc różnicy nie widzę jakiejś znaczącej między TK a LO. Standardowe sekwencje serwisu, generalnie dość zbliżone, za to bardzo duża różnica w jakości samych produktów. Co za to zwróciło moją uwagę, to 6CC w A321 i 5CC w 738. Sprawiło to, że serwis mimo że taki obfity przeprowadzony był bardzo sprawnie, ale bez jakiejkolwiek atmosfery pośpiechu.

    Natomiast poziom obsługi determinuje ilość i jakość szkoleń zapewniony przez pracodawcę. Tego niestety w LO brakuje, co czasem właśnie widać na pokładzie. Dość duża dyskusja na ten temat jest w dziale PLL LOT w wątku 'strajkowym'.
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski

  12. #12
    Awatar cart

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez egon.olsen Zobacz posta
    Z wad: kompletna olewka statusow Star Alliance. Nawet nie poczulem, poza odprawa w stanowisku BC, ze mam status.
    A czego mogłeś oczekiwać, żeby nie nazwać olewką?
    Moje podróże - http://www.piotrwasil.com


  13. #13
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    W żadnym z czterech rejsów nie było mowy o exit-row, bagaż nieotagowany (ok, drobiazg, ale zawsze) itp. W sumie nic wielkiego, ale fajnie by było, jakby była większa kompatybilność programów..
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski

  14. #14

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez egon.olsen Zobacz posta
    W żadnym z czterech rejsów nie było mowy o exit-row, bagaż nieotagowany (ok, drobiazg, ale zawsze) itp. W sumie nic wielkiego, ale fajnie by było, jakby była większa kompatybilność programów..
    Ja w tym roku wykonałem ponad 38 lotów by LOT, LUFTHANSA, SWISS, BRUSSELS, mój kolega prawie 100.
    Żadnych bonusów, (oczywiście odprawa w BC i wejście do saloników, to wszystko ale to się należy bez dyskusji).

  15. #15
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez egon.olsen Zobacz posta
    W żadnym z czterech rejsów nie było mowy o exit-row, bagaż nieotagowany (ok, drobiazg, ale zawsze) itp. W sumie nic wielkiego, ale fajnie by było, jakby była większa kompatybilność programów..
    Programy są na tyle komaptybilne co Star Alliance wymaga, nic więcej. Będąc *G od THY też na LH czy LO nie masz co się spodziewać specjalnego traktowania.

  16. #16
    Awatar cart

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Lukasz Zobacz posta
    Ja w tym roku wykonałem ponad 38 lotów by LOT, LUFTHANSA, SWISS, BRUSSELS, mój kolega prawie 100. Żadnych bonusów, (oczywiście odprawa w BC i wejście do saloników, to wszystko ale to się należy bez dyskusji).
    A to peszek . Mi z kartą FTL, CO dawał bez pytania z mojej strony awaryjne, UA na pytanie o awaryjne dała mnie do Y+, a LH raz upgrejdowała do C na TATL.
    Moje podróże - http://www.piotrwasil.com


  17. #17

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Poznań

    Domyślnie

    Gdzie można sprawdzić swoją rezerwacje w THY? Kupiłem bilety na expedii i nie pokazuje mi jej ani na checkmytrip ani view trip..

  18. #18

    Dołączył
    Apr 2009
    Mieszka w
    EPPO

    Domyślnie

    THY

    Jeśli dobrze pamiętam, sprawdzałem tutaj (też via expedia)

    pozdrawiam
    Marcin

  19. #19
    Awatar AirbusA330

    Dołączył
    Nov 2010
    Mieszka w
    Bucureşti ,România

    Domyślnie

    Witam.
    Turkishem latam dosyć często do Polski z Teheranu via Stambuł i nie moge powiedzieć nic złego o ich 737-800 jak i A320,A321.
    Maszyny dosyć nowe zadbane obsługa świetna ceny na prawdę dobre jedzenie ok to jeżeli chodzi o krótsze trasy.
    Z Turkishem też leciałem do Chicago ostatnio Airbusem A330-200 czyli moim ulubionym.W locie do Chicago niestety w klasie ekonomicznej czułem się komfortowo.
    Jedzenie dobre,obsługa często chodziła po samolocie i pytała się czy niczego nie potrzebuję wszystko odbyło się o czasie bagaże nie zginęły a w locie powrotnym
    trafiła się znowu ta sama maszyna i zostałem o dziwo przeniesiony do klasy biznes pierwszy i na razie ostatni raz mi się takie coś zdarzyło i powiem,że byłem pod
    wrażeniem klasa biznes a ekonomiczna jeszcze na long haulu to duża różnica ale niestety też cenowa.
    Generalnie ocenie Turkisha w skali 1-6 na mocne 5 z plusem z lot w C.

  20. #20

    Dołączył
    Mar 2011

    Domyślnie overnight


    Polecamy

    Czy ktoś wie czy Turkish oferuje noclegi w IST w przypadku gdy mam rezerwację na lot WAW-IST-GRU z tym że IST-GRU jest d+1?
    Wiem że np. TAP daje w takiej sytuacji hotel w Lizbonie za free.

Strona 1 z 8 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •