Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
Like Tree2Likes
  • 2 Post By sanfran

Wątek: THOMSON AIRWAYS - recenzje

  1. #1
    Awatar Gabec

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    KRK

    Domyślnie THOMSON AIRWAYS - recenzje


    Polecamy

    Kody linii:
    IATA: BY
    ICAO: TOM

    Strona linii lotniczej:
    http://flights.thomson.co.uk/en/index.html

    Informacje nt foteli:
    http://www.seatplans.com/airlines/thomson-airways

    Informacje nt floty:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomson_Airways
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 17-06-2014 o 08:49
    no risk, no fun ;D


  2. #2
    Awatar sanfran

    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Aberdeenshire

    Domyślnie THOMSON AIRWAYS - recenzje

    Czy ktos lecial juz nowym 787 Thomsona?
    Kusza, ze maja 34 cale miejsca w ekonomiku; uwazam, ze placic ponad 3x300GBP (za trzy osoby) za upgrade do 38 cali to nie ma sensu.

    Jak sie nikt nie wpisze to latem wstawie swoja recenzje.
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 17-06-2014 o 08:40

  3. #3

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Gdynia, Poland

    Domyślnie

    cześć,

    przepraszam, że nie do końca na temat - po swoich doświadczeniach z Condorem (też linia nastawiona głównie na trasy turystyczne. Moja recenzja tu: CONDOR - recenzje), uważam, że upgrade jest - co do zasady - bardzo dobrym pomysłem, choć oczywiście diabeł tkwi w szczegółach. Domyślam się, że chodzi Ci o upgrade do ekonomicznej premium? Jeśli tak, to pamiętaj, że dostajesz tam nie tylko więcej miejsca na nogi i wygodniejsze fotele, ale również lepsze żarcie, drinki, bezpłatny dostęp do wszystkich multimediów i inne "bajery". W Condorze różnica była kolosalna, ale nie wiem, jak wygląda to w Thomsonie. Teraz pytanie, ile warto dopłacić, żeby nie przepłacić. My zapłaciliśmy za upgrade 150 EUR od osoby (lot FRA-CUN), ale lecieliśmy Condorem tylko w jedną stronę. Przyznam jednak, że nawet, gdyby było to 300 EUR za lot w obie strony, chyba nadal bym się skusił, choćby tylko dla wygody siedzenia. No, ale 300 GBP, to już sporo więcej (chyba że zarabiasz w UK i nie odczuwasz tego w ten sam sposób ).

    Miłego lotu! Bartek

  4. #4
    Awatar sanfran

    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Aberdeenshire

    Domyślnie

    Nadszedl czas do wyboru miejsc w samolocie.
    Zacząłem googlować i okazuje się, ze Dreamliner Thomsona ma w ekonomiku 3 rodzaje siedzeń: 36", 34" (wiekszość) oraz 33".
    Tutaj jest mapka:

    Z tego co znalazlem, to 36" maja pierwsze cztery rzedy w środkowej kabinie a 33" ostatnie piec rzedow na koncu samolotu.
    Najlepsze miejsca były już zajęte, bo odwołali mi wcześniejszy wybór (terroryzm w Kenii) i na szybko musiałem rezerwować cos innego. Wypadło na Puerto Vallarta.

    Po namyśle dałem sobie spokój z klasą Premium, to podnosi koszt wakacji o 1/3; zwłaszcza, że w nowym locie przyjemność ta kosztuje 429 GBP od łebka, co już się robi dosyć poważną kwotą.

    Thomson w ekonomiku proponuje:
    Economy Club Entertainment

    -7” seatback TV, or 9” on the Dreamliner
    -Headphones for use during the flight
    -The latest blockbusters on demand, 16 movies - 8 each way - or 35 on the Dreamliner
    -Up to 7 TV channels, 10 music channels and 6 games
    -Kids’ TV channels

    Nic nie pisze że jest to ekstra płatne, ani nie pisze, że coś w Premium jest FREE.

    wiecej tutaj: Thomson Holidays - Thomson Airways Long Haul Flights



    Więcej info po odbytej podróży.

  5. #5

    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Gdynia, Poland

    Domyślnie

    Rozumiem, że te 429 GBP to dopłata do Premium economy? Jeśli tak, to rzeczywiście dużo, nawet jeśli to dopłata w obie strony. Przy tej cenie nie warto...

  6. #6
    Awatar sanfran

    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Aberdeenshire

    Domyślnie

    Dobrze rozumiesz, taka jest doplata do klasy Premium przy calkowitym koszcie wakacji Ł1250 na osobe; przy czym taka uwaga, w Thomsonie nie ma "Premium Economy". Jest PREMIUM i jest ECONOMY.

  7. #7
    Awatar sanfran

    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Aberdeenshire

    Domyślnie

    Obiecana recenzja, wylot samolotem G-TUIA (TOM032), powrót G-TUIE (TOM033).

    Pierwsze wrażenie kabinowe: przestrzeń:



    Każdy na dzień dobry dostał poduszkę a w locie nocnym również i kocyk.
    Obsługa lampki i przywołanie obsługi poprzez ekran rozrywki:


    Lot zapowiadał się długi:



    Lot na zachód trwał 11.5 godziny, powrotny o godzinę krótszy.
    Lot wcale nie męczył, nie chciało się pić, miejsce wygodne i na długość przestronne na szerokość już tak sobie. Układ foteli 3-3-3. Miejsca w schowkach nad głową bardzo dużo.
    Karmili na pokładzie gratis, ale za każdą dodatkową wodę czy kawę kazali płacić i to słono - trochę wkurzające. Drinki, czy napoje puszkowe - OK niech będą płatne, ale 2GBP za 500 ml wody to trochę zdzierstwo jest.

    W nocy na suficie gwiazdek nie było jak podobno jest w LOTowskim, ale za to była "chodząca tęcza". Prezentowali ją podczas startu i trochę się świeciła podczas lądowania:


    Okna w nocy były przyciemnione "by default", noc była krótka bo lecieliśmy na wschód, więc rozjaśnili kabinę na półtorej godziny przed lądowaniem, rozjaśnianie trwało z 5 minut najpierw lampki, potem okienka.

    Demo kabinowe było "na żywo" chociaż film z dziećmi prezentującymi zasady bezpieczeństwa puścili raz przez przypadek podczas restartu systemu.

    Start i lądowanie bardzo łagodne.

    Rozrywka na pokładzie działała jak trzeba (co prawda z powrotem restartowali cały system bo się powiesił), ale format filmów robili im chyba za darmo w szkole na informatyce. Ekrany 16:9 a filmy formatowane 4:3, po wyborze "FULL SCREEN" nienaturalnie rozciągnięte. Filmy wyedytowane aby nie było jak się rozbijają samoloty (to jeszcze rozumiem) i żeby nikt nie wiedział czym się karmi małe dzieci (czego nie rozumiem).

    Generalnie 11 godzin w samolocie upłynęło szybko i w miarę bezboleśnie, także polecam Meksyk poza sezonem (mało ludzi a pogoda i tak dobra - czasem chmury i dwa razy padało w nocy podczas tygodnia kiedy tam byłem).

    Pacyfik naprawdę był tak błękitny jak w moich snach.
    skyhammer and tartal like this.

  8. #8

    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    Gorzów

    Domyślnie


    Polecamy

    Cytat Zamieszczone przez sanfran Zobacz posta
    Karmili na pokładzie gratis, ale za każdą dodatkową wodę czy kawę kazali płacić i to słono - trochę wkurzające. Drinki, czy napoje puszkowe - OK niech będą płatne, ale 2GBP za 500 ml wody to trochę zdzierstwo jest.
    Zawstydzili się i od listopada 2014 będą również częstować napojami (także alko) bez dopłat ;-)

    From November 2014, we’ll be serving complimentary drinks in Economy Club on all our long-haul flights. That means soft, alcoholic, and hot drinks are free of charge.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •