Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 147
Like Tree592Likes

Wątek: LIVE: LOTem do Seulu, czyli sprawdzamy nowe , limitowane połączenie

  1. #21

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    GDN

    Domyślnie


    Polecamy

    Salonik w KRK faktycznie jest teraz lepszy, te salaty sa robione przez Hilton Garden Inn (albo dla nich) - swoja droga to faktycznie najlepsza czesc jedzenia tam. Z odprawa LO w KRK miałem to samo, schowana za rzedem innych check-in'ow I niebywala kolejka.
    A z KTW - ja mocno sie starałem ale chcac dostac sie do Gliwic nijak nie mam jak poleciec - z GDN do KTW jak chce wpasc na spotkanie (I nie przyleciec na 23) nie da sie, a lot do KRK + wycieczka dalej busem do Gliwic...wyszło na to ze jade bezposrednio Pendolino choc naprawde chciałem poleciec. Wiec Twoj bol rozumiem
    Tak czy inaczej udanego lotu

  2. #22
    Awatar kaspric

    Dołączył
    May 2012

    Domyślnie

    ^^ Olek, a jak byś chciał się dostać z KTW do Gliwic? Przynajmniej zobaczysz fajny dworzec .

    Kuba wstawać!
    pawel111 and Havilland like this.

  3. #23

    Dołączył
    Nov 2011

    Domyślnie

    Kuba nie śpi, tylko aktywnie dzień wykorzystywał. Cierpliwości pls.
    Dziś będzie kolejny odcinek

  4. #24

    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    CTR warszawa
    Wpisów
    111

    Domyślnie

    Informacyjnie, jeśli ktoś spodziewa się jednak jakiejś niespodzianki dla Kuby na tym locie to przykro mi: był pomysł, była możliwość wykonania pomysłu ale ostatecznie nie podjąłem decyzji o jej realizacji. Powody podam w jednym z kolejnych wpisów na Blogu.

  5. #25

    Dołączył
    Nov 2011

    Domyślnie

    W Warszawie, po krótkim, zbyt krótkim pobycie w salonikach (ja w Polonezie, żona niestety w Preludium, bo nie ma FTLa) biegusiem do Keranisa, a potem na gejt. Niestety w międzyczasie rozpoczęcie boardingu się opóźniło i cały slalom z siatkami z Keranisa był niepotrzebny

    Jak już wiecie w samolocie było przyzwoite obłożenie, choć w Y+było kameralnie, tzn 10 osób podróżowało.



    W ekonomii prawie komplet (zdjęcie jest z nocy, ale w miedzyczasie nikt nie dosiadł ani nie wysiadł :v )



    Przed startem welcome drink , nawet podwójny, żeby się lepiej leciało bo jak wiadomo 787 ma dwa silniki i z małym opóźnieniem wystartowaliśmy o godz 15.16. Dodam, że załoga kokpitowa liczyła 3 osoby, w tym cpt Edward Bergier, czyli kapitan-instruktor, ten sam, który otwierał połączenie do ICN

    Po wyłączeniu sygnalizacji zapiąć pasy dostaliśmy karty menu (jedzonko na ich podstawie smakowicie się zapowiada), a po chwili aperitiff.







    Oprócz napojów są dostępne chrupki, orzeszki (niestety w torebce, a nie porcelanie jak kiedyś bywało) a także suszone wodorosty i inne koreańskie przekąski. Poniżej zdjęcie wodorostów, a konkretnie opakowania





    A teraz fotka pierwszego posiłku. Zaznaczę , że nie zauważyłem, aby na posiłek trzeba było jakoś nadmiernie długo czekać. Jako danie główne poprosiłem o wieprzowinę w stylu koreańskim, a jeśli zostanie to również o indyka po europejsku. Wszytko jest serwowane na porcelanie specjalnie wykonanej dla LOT. Razem ze sztućcami dostaje się metalowe pałeczki (w Korei, w przeciwieństwie do reszty Azji, używa się pałeczek metalowych, a nie drewnianych)










    A teraz indyki wpadają we wnyki





    Po obiedzie jeszcze rozmowy z sympatyczną i naprawdę dbającą o nas załogą , potem wyglądanie przez okno (ależ jest ruch nad Bułgarią), widać było mijanki, samoloty wokół nas (niestety nie miałem aparatu z długą lufą, aby je uchwycić)...



    ...następnie parę głębszych , zresztą jak nie korzystać, gdy cała szuflada jest przewidziana do zużycia przez pasażerów z premium economy



    Z tyłu, tzn w ekonomiku jest nieodpłatnie dostępne wino i piwo oraz przekąski, w tym zupki "chińskie". Ciekawe czy na rejsach do PEK i do USA/Kanady alkohole tez są bezpłatne, czy jednak trzeba płacić za nie

    Następnie zapadam w sen, przerwany porą na śniadanie

    Śniadanie na zdjęciach poniżej





    A za oknem słoneczko pięknie oświetla silniki RR, które już się trochę nalatały





    Lądowanie w chmurach i deszczu (filmik nakręciłem, ale nie warto go uploadować, bo mało co widać)

    Jeszcze uwaga o słuchawkach: nie wiem jak w ekonomiku, ale w premium czekały na nas w kieszeniach foteli, czyli jak ktoś chciał to mógł od razu korzystać. Ja poprosiłem jednak o słuchawki z ekonomika (takie douszne, jednorazowe) - lepiej w nich słychać, a w domu córka da radę każdym słuchawkom, więc dodatkowy komplet nigdy nie zaszkodzi.

    Uważam, że LOT w rejsach do Seulu, podobnie zresztą jak do Tokio oferuje bardzo dobry produkt pt premium economy. Głodny nie byłem, napojony i owszem (no, może Campari by się przydało, Lufa ma je nawet w ekonomiku). Jedzenie jest smaczne i w dodatku ładnie pachnie, jak ktoś głodny, to dodatkowo są przekąski. Załoga, szczególnie pani Bieńkowska (mam nadzieję, że nie przekręciłem nazwiska) uczynna, troskliwa i pomocna i to w wielu aspektach. Zobaczymy jak będzie na powrocie, ale chyba na wszelki wypadek podniosę kwotę w licytacji, bo człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja, a niestety na rejsie ICN-WAW mam bilet w ekonomiku (choć jak zaglądałem pasażerom z Y do michy, to też to nieźle wyglądało)

    stay tuned
    BN, maciass, Michal_K and 29 others like this.

  6. #26
    Awatar Champagne4All

    Dołączył
    Sep 2016

    Domyślnie

    całkiem dobrze prezentuje się ten Y+.

  7. #27

    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    BZG

    Domyślnie

    No dokładnie. Niedługo wybieram się Finnairem do HKG w Y+ A350 i oferta lotu na pierwszy rzut oka wydaje się miażdżąca.

  8. #28

    Dołączył
    Apr 2010

    Domyślnie

    Co takiego jest w Keranisie, czego Aellia nie posiada?
    DrMR likes this.

  9. #29
    ModTeam
    Awatar egon.olsen

    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    EPWA
    Wpisów
    46

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez KubaB Zobacz posta
    Oprócz napojów są dostępne chrupki, orzeszki (niestety w torebce, a nie porcelanie jak kiedyś bywało) a także suszone wodorosty i inne koreańskie przekąski. Poniżej zdjęcie wodorostów, a konkretnie opakowania
    Dzięki za raport.
    Niestety podczas lotu do ICN wpadłem w sidła nałogu - wodorosty a'la chipsy w koreańskim wydaniu są absolutnie uzależniające
    Zaskoczeniem podczas powrotnego, gdzie leciało sporo Koreańczyków, było to, że w C też nagminnie między serwisami prosili o zupki instant.
    Adik_s, KubaB, Michal_K and 5 others like this.
    Pozdrawiam
    Krzysztof Moczulski


  10. #30
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Nihonbashi Zobacz posta
    No dokładnie. Niedługo wybieram się Finnairem do HKG w Y+ A350 i oferta lotu na pierwszy rzut oka wydaje się miażdżąca.
    Może dlatego, że Finnair nie ma Y+?
    misiek2865 and Adik_s like this.


  11. #31

    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    BZG

    Domyślnie

    Jednak Economy comfort to nie economy...

  12. #32
    Awatar tinek6

    Dołączył
    Nov 2011

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez elza030 Zobacz posta
    Co takiego jest w Keranisie, czego Aellia nie posiada?
    Niższe ceny

  13. #33

    Dołączył
    Oct 2011

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez KubaB Zobacz posta
    Ciekawe czy na rejsach do PEK i do USA/Kanady alkohole tez są bezpłatne,
    No właśnie - mnie akurat baaardzo interesuje szybka odpowiedź na to pytanie.

    Co do produktu Lotowskiego Premium Economy - zgadzam sie z KubąB w całej rozciągłości. Miałem niedawno okazję przelecieć się w tej klasie na TATL LOTem i uważam, że jest to fantastyczny produkt, którego LOT kompletnie nie potrafi sprzedawać na zewnątrz Nie pytam dlaczego, bo po perypetiach z kupowaniem biletów na stronie LOT i "aplikacji" mobilnej zaczynam rozumieć, że wielu rzeczy po prosto się "nie da..."
    Na szczęście działania Egona są chlubnym wyjątkiem co chociażby jutro będę miał okazję potwierdzić w Polonezie a już niedługo na trasie do PEK...
    Co do menu koreańskiego - wygląda świetnie i jest to super pomysł aby na tej trasie serwować lokalne przekąski i taki typ menu. Sprawdziło się do Tokio to i sprawdzi się do Korei.
    skorzewski, Lukasz and otul72 like this.

  14. #34

    Dołączył
    Aug 2010
    Mieszka w
    Waverly, OH

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez KubaB Zobacz posta
    Tutaj warto zaznaczyć, że dopłaty za bilet milowy wyniosły tylko 308 zł ( z WAW chyba tylko 150 zł trzeba dopłacać).
    Może ktoś powiedzieć czy te dopłaty to jest jakaś promocyjna stawka czy standard na tej trasie?

    Pozdrawiam

  15. #35
    L4
    L4 jest nieaktywny
    Awatar L4

    Dołączył
    Feb 2009
    Mieszka w
    w lesie

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez majek Zobacz posta
    Może ktoś powiedzieć czy te dopłaty to jest jakaś promocyjna stawka czy standard na tej trasie?
    W tej chwili standard na tej trasie a wyjątek na siatce.
    majek likes this.


  16. #36

    Dołączył
    Mar 2009

    Domyślnie

    Fajna relacja Pytanie do autora tudzież obeznanych: czy jedzenie w economy różni się tym od economy premium, że nie jest podane w porcelanie czy jest zupełnie inne menu?

  17. #37
    Awatar Mateuszz

    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Poznan

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez L4 Zobacz posta
    W tej chwili standard na tej trasie a wyjątek na siatce.
    Z czego to wynika?
    Zapraszam na mój blog o podróżach.

  18. #38

    Dołączył
    Nov 2011

    Domyślnie

    Odpowiadam na Wasze pytania i wątpliwości, zaczynając od najważniejszego, czyli jedzenia:
    Jedzenie w Y+ i Y to są różne wydania, różna jakość, różna objętość (oczywiście na korzyść Y+). Na powrocie postaram się zrobić fotki zarówno jedzonka z Y jak i Y+. Gdy chyba w 2013r lecieliśmy z Hiszpanem do Kanady i USA to zrobiliśmy wtedy porównanie jedzenia Y+/Y. Mimo, że upłyneły od tego czasu ponad 3 lata, to Y+ nadal się wyróżnia, można nawet powiedzieć, że w kwestii jedzenia jest to "biznesklasa minus" z nie "economy premium". No. może żeby jeszcze Campari było ...
    Jak ktoś chce zobaczyć jak wtedy było to zapraszam na Dreamlinerem do Ameryki - LIVE

    Egon - zgadzam się w kwestii chipsów wodorostowych - zjedliśmy cały przydział, a żona mówi, że trzeba kupić i do domu przywieźć. Naszym zdaniem strzał w 10-tkę, choć np stewka na pytanie co to jest mówiła, że jej nie smakuje. Ale nam i owszem, i to bardzo

    Keranis vs Aelia - Keranis za kontrolą paszportową ( w piwnicy, czyli piętro niżej niż poziom odlotów) ma niższe ceny niż Aelia. Jako przykład Soplica pigwowa 0.5l za OIDP 17 zł

    Natomiast jak chodzi o dalszy ciąg fotorelacji to będzie - wczoraj troszkę pozwiedzaliśmy, dziś też mam czas do południa, a potem do pracy. Postaram się fotki posortować i wysłać kolejny odcinek
    Rumun, PeK, shiver and 2 others like this.

  19. #39
    PeK
    PeK jest nieaktywny

    Dołączył
    Jan 2011

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez KubaB Zobacz posta
    Keranis vs Aelia - Keranis za kontrolą paszportową ( w piwnicy, czyli piętro niżej niż poziom odlotów) ma niższe ceny niż Aelia. Jako przykład Soplica pigwowa 0.5l za OIDP 17 zł
    Poza cenami najlepszy wybór opakowań niestandardowych.

    Piotr

  20. #40

    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    BZG

    Domyślnie


    Polecamy

    Kuba czy robiłeś może przegląd kraftu w Premium Food Gate? Przepraszam za OT.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •