Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13
Like Tree4Likes
  • 2 Post By Pokrak
  • 1 Post By alien
  • 1 Post By Pokrak

Wątek: Madera i Azory - opinie

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2010

    Domyślnie Madera i Azory - opinie


    Polecamy

    @Expat, czy będzie może jakiś szerszy opis pobytu na Maderze?
    Ostatnio edytowane przez Gabec ; 08-02-2013 o 10:16 Powód: zmiana tytułu

  2. #2
    Awatar Expat

    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    EGTK \ EPLL

    Domyślnie

    Miałem napisać relację, ale - primo - mam niewiele fotek z samej podroży ( na miejscu z kolei pstryknąłem ponad 500 ), secundo - Bozia poskąpiła mi talentu pisarskiego .
    Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące Madery - chętnie odpowiem

  3. #3

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Mountain View, CA

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez shiver Zobacz posta
    @Expat, czy będzie może jakiś szerszy opis pobytu na Maderze?
    Bede w Lizbonie tydzien w marcu, a znam miasto niezle, wiec chce sie wyrwac na trzy dni w cieplejsze strony. Madera?

    jrk

  4. #4
    Awatar Mateusz Janiec

    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Rzeszów

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez jrk011 Zobacz posta
    Madera?
    Madera jest super, ale osobiście wybrałbym Azory.
    Audi RS7 '16 4.0 TFSI 720KM/800NM.
    Aer Lingus - Simply unbeatable!
    Aer Lingus - This is not just an airline, this is Aer Lingus!
    Aer Lingus - Reaching for new heights!

  5. #5
    Awatar Expat

    Dołączył
    Apr 2007
    Mieszka w
    EGTK \ EPLL

    Domyślnie TAP PORTUGAL - recenzje

    Cytat Zamieszczone przez Mateusz Janiec Zobacz posta
    Madera jest super, ale osobiście wybrałbym Azory.
    Why ? . Pytam poważnie. Po 3 podróżach na Maderę rozpatrywałem Azory, ale jakoś nie mogę znaleźć wystarczajacej motywacji i w zasadzie szukam opinii kogoś kto może z autopsji porównać te 2 miejsca

  6. #6

    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Józefów

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Expat Zobacz posta
    Why ? . Pytam poważnie. Po 3 podróżach na Maderę rozpatrywałem Azory, ale jakoś nie mogę znaleźć wystarczajacej motywacji i w zasadzie szukam opinii kogoś kto może z autopsji porównać te 2 miejsca
    Byłem na Azorach w lipcu (Sao Miguel) a na Maderze z 6 lat temu i moim zdaniem Azory są dużo fajniejsze. Przede wszystkim jest dużo mniej turystów, stąd turyści są traktowani tylko w niewielkim stopniu jak zwierzyna do upolowania. Bardzo miło się jeździ samochodem, drogi w bardzo dobrym stanie, ludność przyjazna i bardzo dobrze znająca angielski (wielu jeździ do rodzin w USA, gdzie jest dużo emigrantów z Azorów).
    W lipcu pogoda niezła, choć chwilami popaduje i temperatury nie są oszałamiające (23-24 C).
    Wyspa bardzo zielona, mnóstwo stad bydła (Azory słyną ze swoich produktów mleczarskich).
    Są też fajne whales watching tours (podobnie jak na Maderze). Knajpy relatywnie tanie (znakomita ryba w knajpie przy plaży za 10 euro), niestety hotele niekoniecznie. Dolot TAPem lub SATĄ (my lecieliśmy A310 ). Szczegółami służe na priv.
    alien and agentF like this.

  7. #7

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    WAW/KRK

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Pokrak Zobacz posta
    W lipcu pogoda niezła, choć chwilami popaduje i temperatury nie są oszałamiające (23-24 C).
    W pewnym sensie to *jest* oszalamiajace. Jak w lipcu dookola jest 30 czy 35 stopni, to milo by bylo sie wybrac w miejsce, gdzie jest 24. Tylko przydaloby sie jakas ciocie tam miec, gdyby chodzilo o dluzszy pobyt.

  8. #8

    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Józefów

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Czterosilnik Zobacz posta
    W pewnym sensie to *jest* oszalamiajace. Jak w lipcu dookola jest 30 czy 35 stopni, to milo by bylo sie wybrac w miejsce, gdzie jest 24. Tylko przydaloby sie jakas ciocie tam miec, gdyby chodzilo o dluzszy pobyt.
    I właśnie to był jeden z powodów tego wyjazdu, aby uciec od upału w ładne miejsce bez tłumów turystów. Jedyne wady, to koszt przelotu i ceny hoteli.

  9. #9
    Awatar voyager747

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    Ja nie byłem na Azorach, tylko dwa razy na Maderze i Madera bardzo mi się podobała.

    Zdjęcia są tutaj:

    Madera, styczeń 2010 - kolumber.pl


    Znowu Madera, grudzień 2010 - kolumber.pl

  10. #10
    Awatar alien

    Dołączył
    Oct 2008
    Mieszka w
    3M

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Pokrak Zobacz posta
    Wyspa bardzo zielona, ...
    Warto też pamiętać, że Azory to nie tylko Săo Miguel.

    Dobrze jest przebazować się na parę dni na Pico i korzystając z wygodnych połączeń promowych wewnątrz archipelagu odwiedzić kolejne wyspy z grupy tzw. centralnych.
    agentF likes this.
    For every solution there is a problem.

  11. #11
    Awatar agentF

    Dołączył
    Oct 2011
    Mieszka w
    EPWA

    Domyślnie

    hej! No właśnie korzystając z dobrych cen kupiłem mojej siostrze i jej narzeczonemu na podróż poślubną na sierpień Lizbonę z Berlina za 460 PLN i potem z Porto na Pico (z całodniowym postojem na Sao Miguel za 430 PLN) W sumie będą poza Lizboną i Porto na Sao Miguel, Pico, Faial i Sao Jorge - może macie jakieś propozycje co do miejsc, które na pewno warto zobaczyć na tych wyspach?

  12. #12
    Awatar voyager747

    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    WAW

    Domyślnie

    No właśnie też jestem ciekaw, wszyscy polecają Azory, co tam ciekawego można zobaczyć ?

  13. #13

    Dołączył
    Sep 2009
    Mieszka w
    Józefów

    Domyślnie


    Polecamy

    Mogę się wypowiedzieć tylko na temat Sao Miguel, bo na innych wyspach nie byłem. Zalety Azorów trudno opisać, bo tak jak wcześniej pisałem polegają one głównie na pięknych krajobrazach oraz ograniczonej liczbie turystów. Na Sao Miguel najlepiej wynająć samochód, bo komunikacja publiczna (autobusy) kursuje dość rzadko (poza stolicą, czyli Ponta Delgada).

    W wariancie bez wynajęcia samochodu Ponta Delgada jest przyjemna, choć bez szaleństwa. Lotnisko jest blisko, z 5 kilometrów od miasta, w dodatku samoloty często podchodzą do lądowania nad miastem W Ponta polecałbym:
    - przechadzkę po centrum i promenadą nadmorską.
    - bardzo ładne parki i ogrody (położone w górnej części miasta) tj. Jardim José do Canto, Jardim António Borges oraz Palácio de Santana
    - oczywiście wycieczkę łodzią na obserwację wielorybów (ale z tego można skorzystać i na innych wyspach). My byliśmy z biurem Futurismo i było fajnie i profesjonalnie. Widzieliśmy 3 gatunki delfinów i z 5 sztuk kaszalotów (sperm whale). Jest wycieczka ranna (bodajże o 8 rano) i popołudniowa, jak się wydaje szanse na zobaczenie czegoś ciekawego większe są rano. Dużo zależy od miesiąca, wiosną o ile pamiętam są też szanse na płetwale błękitne.

    W przypadku brania samochodu polecałbym:
    - krótką wizytę w Ponta Delgada (parkowanie płatne, dzięki czemu sporo wolnych miejsc).
    - objazd albo wschodniej albo zachodniej części wyspy (teoretycznie w jeden dzień można objechać całość, ale wtedy to zajmie bardzo dużo czasu i zabraknie go na zwiedzanie).

    - po stronie zachodniej najlepiej pojechać w rejon Sete Cidades, a potem udać się gdzieś nad ocean.

    - po wschodniej stronie jest więcej miejsc, najlepiej pojechać w rejon Lagoa do Fogo (chyba najpiękniejsze widoki na wyspie), potem drogą ekspresową do Nordeste (po drodze 2 plantacje herbaty, jedyne w Europie, Gorreana i Porto Formoso, ta druga dużo fajniejsza i herbata też lepsza, choć jakościowo daleka od cejlońskiej), potem zaś wrócić najlepiej przez góry, koniecznie zatrzymując się w Povoacao i ewentualnie w Furnas (nieco przereklamowane, ale interesujące gorące źródła). Pętla wschodnia jest dużo dłuższa, ale chyba ciekawsza.

    Drogi bardzo dobre, szczególnie ekspresówki do Nordeste i Vila Franca do Campo, ale poza tymi dwoma dość kręte. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na rosnące wszędzie fantastyczne dzikie hortensje.
    agentF likes this.

LinkBacks (?)


Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •