Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Awatar MaciejS

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Mysłowice

    Domyślnie Wina karty graficznej?


    Polecamy

    Witam!
    Kilka osób zwróciło mi uwagę na to bym włączył antyaliasing (screeny są poząbkowane). W ustawieniach FSa takie cudo miałem załączone, wraz z filtrowaniem anizotropowym. Doradzono mi jednak bym odznaczył te funkcje w FS a załączył to sprzętowo. Co też uczyniłem. No i tu zaczynają się schody - bo nijak to sprzętowo działać nie chce.
    (Mam dwa monitory, więc ustawienia są na każdy monitor)



    Wchodzę do FSa gdzie ustawienia wyglądają tak:


    Wyłączam antyaliasing, restartuje FSa, sprawdzam czy jest wyłączony - jest i owszem. Załączam pierwszy domyślny lot i oto co widzę:


    Skrzące się pas startowy, trawa, ogrodzenie, niebo z trzema pasami (wyraźnie oddzielone kolory), chmury pikseli, wielkich ogromnych pikseli..
    Załączam zatem w FS antyaliasing, włączam filtrowanie anizotropowe na obu monitorach (oczywiście w ATI CC nie wyłączam tego) i odpalam ten sam lot ponownie:


    czyli że wszystko jest ok.

    Zatem pytanie - dlaczego u wszystkich antyaliasing działa sprzętowo - a u mnie nie bardzo?
    (ATI CC nie ładuje się przy starcie komputera - ale to chyba nie ma znaczenia, po restarcie kompa ustawienia graficzne zostają w ACC takie same)

    Konfiguracja komputera:
    AMD 64 2800
    3 GB RAM
    Radeon HD 4850 (sterowniki firmowe ze strony producenta karty)
    windows xp sp3 (oryginał)
    fsx deluxe sp2 (oryginał)
    dodatki: fs global (oryginał), trafficX (oryginał)
    system plus fs instalowany jakiś miesiąc temu.
    Maciej Suliński
    Cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych

  2. #2
    Awatar Pluxe

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    EGLL

    Domyślnie

    Spróbuj dać anizo na x4 i zobacz, a potem na x16 i zobacz.
    Spróbuj też sprawdzić z wyłączonym AA.

    Na czas testów wyłacz AA jak i Anizo w FS.
    Pozdrawiam, Pluxe

  3. #3
    Awatar MaciejS

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Mysłowice

    Domyślnie

    Witam,
    Niewiele zmieniło bawienie się różnymi wartościami "anizo" tak przy włączonym AA jak i wyłączonym. Zaczynam podejrzewać sterowniki. (v. 8.620.0.0 z 2009-05-15)

    x2 AA włączone

    x16 AA włączone


    Nie będę już zaśmiecał forum obrazkami jak wygląda to przy wyłączonym AA bo musiałbym skopiować te screeny.
    Zatem - żadnej reakcji FS nie wykazał, mimo różnych ustawień 3D na karcie.
    Maciej Suliński
    Cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych

  4. #4
    Awatar stanislaw_design

    Dołączył
    Apr 2009
    Mieszka w
    Łomianki

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez MaciejS Zobacz posta
    Zaczynam podejrzewać sterowniki. (v. 8.620.0.0 z 2009-05-15)
    Spróbuj je zaktualizować, może to coś da.
    Co do screenów to ja pomiędzy x2 a x16 różnicy nie widzę...
    Każda prawda przechodzi przez trzy fazy; na początku jest wyśmiewana. później spotyka się z zaciekłym oporem a na końcu jest oczywista

  5. #5
    Awatar MaciejS

    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Mysłowice

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez stanislaw_design Zobacz posta
    ...Co do screenów to ja pomiędzy x2 a x16 różnicy nie widzę...
    Ja też nie widzę. Może po prostu załączę to w FS i będzie spokój? Duża jest generalnie różnica między sprzętowymi, a programowymi efektami 3d? Spadek klatek? Gorsza jakość grafiki?
    Maciej Suliński
    Cmentarze są pełne ludzi niezastąpionych

  6. #6
    ModTeam
    Awatar RzEmYk

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Tarnów i okolice

    Domyślnie


    Polecamy

    Nie ma sprzętowych i programowych AA i Anizo. Nie wiem skąd w ogóle pomysł na taki dziwny podział. Jeden pieron gdzie włączysz, to i tak karta graficzna się tym zajmuje.
    Nie myl efektów 3D z antyaliasingiem i filtrowaniem anizotropowym.
    W przypadku FS9 ustawia się w FSie filtrowanie trilinearne, a w sterownikach wymusza AA i Anizo. W przypadku FSX filtrowanie anizotropowe można ustawić w programie, a AA lepiej wymuić w sterownikach - lepsza wydajność.
    To, że nie widać różnicy między 2xAA i 16xAA (a raczej chyba anizo), to oznaka tylko tego, że sterowniki nie wymusiły ich zmiany. Znana przypadłość Catalystów. Czasem zadziała, czasem nie. Czasem pomoże Ati Tray Tools, czasem uruchomienie ponowne Windowsa.
    [Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, Win7, P3D v4.5. EOS 500D+C 15-85 IS USM+C 50 1.8 STM]

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •