Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
  1. #1

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    kraków

    Domyślnie PMDG MD-11 - problem z niewyłączającym się autobrake-iem.


    Polecamy

    Witam!

    Nie zakładam nowego tematu, bo mój problem również dotyczy PMDG MD11.

    Co prawda rzadko, ale jednak raz na jakieś pięć lądowań zdarza się, że AUTOBRAKE wyhamowuje samolot na pasie do zera, mimo rozłączenia autopilota przy ok. 60 knots. Nie daje się wyłączyć uniemożliwiając zjechanie z pasa. Puszcza dopiero po kilku ponownych włączeniach/wyłączeniach autopilota, spoilerów, przekręceniu w jedną i drugą stronę pokrętła autobrake. Nie potrafię dokładnie określić co pomaga.

    Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co robię źle? Działam (chyba) zgodnie z manualem.
    Ostatnio edytowane przez RzEmYk ; 20-02-2011 o 00:34 Powód: Hamulec!
    ToPi

  2. #2
    ModTeam
    Awatar RzEmYk

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Tarnów i okolice

    Domyślnie

    Po pierwsze, po co ciągle autoland z AP? Bez tego też się da wylądować. Autopilot nie jest połączony z autobrake, chyba, że MD jest jakimś ewenementem w tym zakresie, w co wątpię.
    Po drugie, hamuj nożnie, to powinno rozłączyć autobrake.
    Jeśli nie, to pokrętło autobrake na pozycję wyłączoną i hamowanie nożne.
    Ostatnio edytowane przez RzEmYk ; 20-02-2011 o 00:35
    [Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, Win7, P3D v4.5. EOS 500D+C 15-85 IS USM+C 50 1.8 STM]

  3. #3

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    kraków

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez RzEmYk Zobacz posta
    Autopilot nie jest połączony z autobrake, chyba, że MD jest jakimś ewenementem w tym zakresie, w co wątpię.
    To by wyjaśniało dlaczego problem pojawia się także przy ręcznym lądowaniu. Chyba rzeczywiście autopilot nie ma na to wpływu.
    Co do nożnego hamowania, to faktycznie z tym nie ma żadnego problemu. No ale po coś ten autobrake jest i fajnie gdyby się dało z niego korzystać bez takich niespodzianek.
    Myślę że coś robię nie tak...
    ToPi

  4. #4
    ModTeam
    Awatar RzEmYk

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Tarnów i okolice

    Domyślnie

    No to Ci mówię, że rozpoczęcie nożnego hamowania powinno rozłączyć autobrake.
    [Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, Win7, P3D v4.5. EOS 500D+C 15-85 IS USM+C 50 1.8 STM]

  5. #5

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    kraków

    Domyślnie

    Nie rozłącza. W ogóle nic się nie dzieje po naciśnięciu nożnego. Autobrake trzyma, a w lewym dolnym rogu ekranu świeci się biało czerwone brakes i tyle. Dopiero po dłuższej zabawie z pokrętłem autobrake, dźwignią spoilerów, ponownym włączeniu/wyłączeniu autopilota, puszcza.

    Dzięki RzEmYk za rady, ale mam wrażenie, że traktujesz mnie chyba jak kolejnego nowicjusza, który nie próbuje sam rozwiązywać problemów, tylko od razu pisze na forum. Ani nie jestem nowicjuszem, ani nie za często zabieram głos na forum... Poprostu z tym problemem zmagam się już długo i liczyłem, że ktoś ma gotowe rozwiązanie. Jeśli kiedyś dojdę do tego co jest przyczyną, to dam znać. Myślę, że jeśli nikt się z tym problemem wcześniej nie spotkał, to nie ma sensu dyskutować. Próbowałem już chyba wszelkich możliwych sposobów. Dzięki.
    ToPi

  6. #6
    ModTeam
    Awatar RzEmYk

    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Tarnów i okolice
    [Blaszak: MSI Z87-G43, 4670K, 4x4GB dual, GTX1080, Win7, P3D v4.5. EOS 500D+C 15-85 IS USM+C 50 1.8 STM]

  7. #7

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    kraków

    Domyślnie


    Polecamy

    Dzięki RzEmYk za pierwszy link.
    Najpierw trzeba nacisnąć hamulec nożny, zapala się kontrolka ABS DISENGAGED i dopiero wtedy autobrake na off. Najwyraźniej zdarzało mi się to robić w odwrotnej kolejności!!!
    ToPi

LinkBacks (?)

  1. 13-06-2012, 08:11

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •