Owszem, JackuJ. W latach 1995-97 widywałem je z balkonu na ósmym piętrze przy Osikowej dość regularnie. Patrz także mój post z 20 kwietnia br., godz. 22.18.Zamieszczone przez Jacek Jarzecki
Pozdrawiam
JacekB
[chciałbym coś dodać . W latach 90-91 służyłem w 42 eskadrze na Bemowie .Mieliśmy wtedy na stanie 5 Antków między innymi ten z nr 1770[/quote]
To dla mnie pewna niespodzianka! Wprawdzie wyjechałem z kraju w roku 1988, ale do końca mieszkałem na Zoliborzu i nie było tygodnia bez wypadu na Bemowo. Wg. mnie wojskowe Antki zniknęły z lotniska, już mocno wtedy okrojonego, ok. roku 1985-6. Czyżby później jeszcze tam wróciły?
Owszem, JackuJ. W latach 1995-97 widywałem je z balkonu na ósmym piętrze przy Osikowej dość regularnie. Patrz także mój post z 20 kwietnia br., godz. 22.18.Zamieszczone przez Jacek Jarzecki
Pozdrawiam
JacekB
Jacek wita Jacka!Zamieszczone przez JacekB
Tak, faktycznie było już o tym na Forum. Chodziło mi o to, że był okres absencji Antków na wojskowym Bemowie (nie licząc sporadychnych wizyt samolotów z innych jednostek). Zwykle parkowały w wyrównanym szeregu wzdłuż drogi kołowania w pobliżu hangaru nr 6. Gdzieś w połowie lat 80-tych zniknęły, ustępując miejsca rozbudowującej się flotylli milicyjnych Mi-8/17.
Przez moment krążyły pogłoski że Any-2 przeniesiono na lądowisko polowe pod Przasnyszem lub Chrcynnem, ale do wyjazdu z Polski nie udało mi się tego potwierdzić.
Pozdrowienia
Ostatnio mówimy sporo o zakończeniu służby przez An-26, a trzeba też coś wspomnieć o jego mniejszym koledze. Niestety, ale jego epoka również dobiega końca -> wczoraj na Balicach widziałem, że drugi z latających jeszcze w 2008 roku Antków (0852) jest rozbierany... Krótko mówiąc pozostaje tylko "Wiedeńczyk"...
Pozdrawiam
Piotrek
To znaczy skrzydeł, usterzenia, czy jedynie pozbawiany jest wyposażenia wewnętrznego?Zamieszczone przez Piotrek_EPKK
Jest rozczłonkowywany stopniowo. Na chwilę obecną zdemontowano silnik. W uiegłym roku podobnie zrobiono z egzemplarzem 7445 -> najpierw zdemontowano silnik, potem skrzydła, a na końcu zutylizowano kadłub. Nie ma się co dziwić, jedynie 7447 "Wiedeńczyk" przeszedł w 2006 roku w WZL1 remont z przedłużeniem resursu.Zamieszczone przez Jacek Jarzecki
Pozdrawiam
Piotrek
Chol.... No to koniec lotu Takie rozczłonkowywanie nie wróży nic dobrego! Płótniaka na pomniku też nie ustawi, a kto go przyjmie pod dach :/ A pamiętam czasy, gdy z balkonu mojego żoliborskiego bloku widywałem i 5-6 Antków latających po kręgu nad Babicami. To se nevratiZamieszczone przez Piotrek_EPKK
jak widać SP-DNG, lata nadal w AŁ, bardzo lubiany samolocik przez wszystkich skoczków.
PS. a tak zupełnie na inny temat, naszła mnie wczoraj taka refleksja podczas oglądania filmu pt "CIAŁO" że AN-2 ' giego wykorzystują niemalże w każdym polskim serialu / filmie kiedy potrzebny jest samolot do skoków.
"Żyj szybko, kochaj mocno, umieraj młodo"
Wykorzystują go także w zagranicznych produkcjach, ostatnio np. w "Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki" . W filmach gra zwykle samoloty z okresu II wojny światowej lub lat 30tych .
Trudno się dziwić skoro planowano zbudować nawet wersję myśliwską An-2 .
najzabawniejsze jest w tym to, że w samolocie widać że skaczą na linę, a po wyjściu okazuje się to nieprawdą. Reżyserowie myślą że bez liny się nie da skakać i jak barany w samolocie pokazują linę, a po wyjściu już nic takiego nie ma. I zwykle jest tak że sceny w samolocie są w ANie II a po wyjściu okazuje się to zupełnie inny samolot. Jest to po prostu zabawne.
"Żyj szybko, kochaj mocno, umieraj młodo"
A zaczęło się chyba od Przygód psa Cywila...Zamieszczone przez fnas
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9c38d65cc.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7dba11d7ad3208.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...82e671781.html
scenki krecono na nieistniejacym od 31 lat lotnisku Gocław. Numer 01 zapewne fikcyjny a samolot pochodził prawdopodobnie z 42 Eskadry na Babicach. Wcześniej, bodajże w roku 1963 Antek pojawił się w krótkim epizodzie dramatu "Czerwone Berety" z Marianem Kociniakiem w roli głównej.
Z tego co pamiętam film ten był kręcony przy udziale jednostek MSW ( MO ) i samolot powinien być ze 103 pułkua samolot pochodził prawdopodobnie z 42 Eskadry na Babicach.
To bardzo być może, skoro śmigłowce pochodziły ze 103 Pułku. Z tym że Antek ma na stateczniku pionowym typową dla tamtego okresu opaskę - w cz.b. filmie może być biało-czerwona jak i biało-niebieska.Zamieszczone przez Grzegorz5710
A tak nawiasem - czy ktoś zna prostszy i mniej zawodny sposób na zamieszczanie fotek, niż poprzez sympatyczny Fotosik? Link do jednego ze zdjęć nie działał już na drugi dzień
OPIS ZDJĘCIE Łukasz Sawicz
- Samolot: Antonov An-2
Reg: SP-FIX
Linia: Aeroklub Poznański
Kraj: Polska
Lotnisko: EPPK
Witam. Chciałbym spytać o egzemplarz Antka, który należy obecnie do świdnickiego Aeroklubu. Kod SP-KSA (1G214-10). Nie widze go w spisie Anów w tym dziale, wiec moze on nie służył wczesniej w wojsku. Jeśli ktoś zna historię tego samolotu to chętnie poczytam.
Zakładki