Aktualnie SP posiadają już tylko 5 Antków?
7447 i 8554 w 8.BLotTr w Krakowie. Nie wiem czy jest tam coś jeszcze...
No i ciężko powiedzieć ile w Dęblinie mają Antków.
Można zakładać, że w ogólnej eksploatacji jest jeszcze ok. 5-7 sztuk.
Hej, czy możecie mi pomóc w identyfikacji tego Antonowa?
Latał w Dęblinie w latach 70tych
Uploaded with ImageShack.us
Wiler, prawdopodobnie to 2616, ale 100% pewności nie mam. Ale modelik zacny i ten z tyłu także, to SP-ALZ czy SP-ANK Te Antki to 1/72 Bilek
SP-ANK
Mamy jakieś info o losach 2616 ?
Ostatnie samoloty An-2, przez pilotów nazywane "antkami", zakończą w grudniu - po 56 latach eksploatacji - służbę w Wojsku Polskim. Oficjalne pożegnanie tych maszyn Siły Powietrzne zaplanowały na przyszły tydzień.
Koniec epoki. Po 56 latach armia żegna się z 'antkami' [WIDEO]
Pozdrawiam - Paweł
>> Lim przeleciał nad moją kołyską. I tak się zaczęło... >>
Luftwaffe w Oels * Pokazy lotnicze 1945-1989 * Pocztówki lotnicze
Jakby kogoś interesował program imprezy:
pozdrawiam
Nuras
Pod koniec żywota TSWL w Zamościu,płatowiec 1g2616 wraz z silnikiem i śmigłem został przekazany do Aeroklubu Zamojskiego. Części płatowca kryte płótnem były już wtedy w tragicznym stanie, przez co nigdy nie zostal zlożony. Po sezonie, lub dwóch silnik ze śmigłem sprzedano do AVIAECO, po czym pozostałości posłużyly jako dawca organów. Później kadlub odholowano na ubocze, czym stał się ofiarą "zbieraczy pamiątek" i innych szabrowników. Jeśli chodzi o to ,czy byl to An-2 "16" ze zdjęcia modelu, to proponuję zapytać w Aeroklubie Zamojskim, czy mają po "2616" dokumentację, bo wraz z samolotem takową otrzymali (była nawet książka lotów), co myślę tym wątku pozwoli w miarę szczególowo odtworzyć losy tego egzemplarza
Ostatnio edytowane przez beer ; 16-12-2012 o 14:35 Powód: literówka
Ktoś wie, który egzemplarz lata teraz jako SP-CWL?
EOS 7D II + C100-400LII + T24-70 + GIANT OCR7 / KR-5289W :)
Przez zupełny przypadek wpadło mi w ręce zdjęcie kol. Jacka Balka wykonane 31.07.1996r. w miejscowości Czarna Dąbka lub Czarna Dąbrówka. Fotografia przedstawia rozbitego w lesie An-2 w malowaniu wojskowym, mającego jakoby pochodzić z Dywizjonu Lotnictwa Marynarki Wojennej z Siemirowic. Na pokładzie tego samolotu znajdowali się podobno nielegalni pasażerowie. Kolejne "podobno" - któryś z nich, cywil, wyłączył silnik co spowodowało katastrofę. Sprawa nie była jakoś bardzo głośna bo nikt nie zginął - nie znajduję żadnych jej śladów w mediach. Czy koledzy coś słyszeli na ten temat?
Zakładki