Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14
Like Tree11Likes
  • 1 Post By blaper
  • 2 Post By EoHS
  • 3 Post By trabin
  • 1 Post By trabin
  • 1 Post By mickey93
  • 3 Post By schwefel

Wątek: Opinie o Tamron 150-600 Di VC G2 i Sigma C150-600 DG OS HSM

  1. #1
    Awatar aszczytno

    Dołączył
    Apr 2009

    Domyślnie Opinie o Tamron 150-600 Di VC G2 i Sigma C150-600 DG OS HSM


    Polecamy

    Koleżanki i Koledzy! Zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych tele, i wobec różnorodności opinii (niektórych chyba sponsorowanych) chciałbym poprosić spotterów o kilka słów na temat tych szkieł. Z góry dziękuję za wsparcie. Aparat C 800D.
    OMD Em-10, Canon 800D, FinePix S-1

  2. #2

    Dołączył
    Apr 2015

    Domyślnie

    Ja używam wspomnianej Sigmy z Nikonem D7100 aktualnie, radzi sobie całkiem nieźle generalnie. Natomiast, jeśli chodzi o spotting i jakieś dynamiczne sytuacje to nie używałem jej jeszcze w brzydką pogodę. Natomiast o Tamronie również czytałem i słyszałem sporo dobrego...

    Tutaj jest parę wrzuconych fotek wykonanych przeze mnie wyżej wspomnianym zestawem: http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogo...r_zeltweg.html.

  3. #3
    Awatar aszczytno

    Dołączył
    Apr 2009

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez radomianin Zobacz posta
    Ja używam wspomnianej Sigmy z Nikonem D7100 aktualnie, radzi sobie całkiem nieźle generalnie. Natomiast, jeśli chodzi o spotting i jakieś dynamiczne sytuacje to nie używałem jej jeszcze w brzydką pogodę. Natomiast o Tamronie również czytałem i słyszałem sporo dobrego...
    Dzięki @radomianin za reakcję Ale zależałoby mi na opiniach tych, którzy używają tych szkieł na pokazach i przy gorszej pogodzie.
    OMD Em-10, Canon 800D, FinePix S-1

  4. #4
    Awatar blaper

    Dołączył
    Sep 2022
    Mieszka w
    Wrocław

    Domyślnie

    używam Tamrona z 700D i 6D tu masz parę fot:
    https://www.flickr.com/photos/114034...h/52589397597/

    miej tylko na uwadze że jestem początkującym fotoloto

    pierwsze w życiu pokazy lotnicze - Ostrava2022 było pochmurnie:
    https://drive.google.com/drive/folde...hR?usp=sharing
    początkujący fotoloto ;)

  5. #5
    Awatar aszczytno

    Dołączył
    Apr 2009

    Domyślnie

    Oooo! Dzięki za reakcję @blaper! A jakbyś jeszcze napisał jaki procent, tak +/-, ostre/nieostre z tych pokazów w Ostrawie, to by było extra.
    OMD Em-10, Canon 800D, FinePix S-1

  6. #6
    Awatar blaper

    Dołączył
    Sep 2022
    Mieszka w
    Wrocław

    Domyślnie

    ciężko mi powiedzieć tym bardziej że to pierwsze pokazy wiec bardziej wina operatora sprzętu niż samego obiektywu ;p
    jeśli jesteś z Wawy lub Wro polecam wypożyczyć obiektyw z fotoformy [https://rent.fotoforma.pl/] i na spokojnie potestować, ja tak brałem ostatnio R7
    aszczytno likes this.
    początkujący fotoloto ;)

  7. #7
    Awatar aszczytno

    Dołączył
    Apr 2009

    Domyślnie

    Dzięki @blaper, do WAW daleko, a do WRO jeszcze dalej Szkoda, ze tylko Ty wykazałeś się chęcią pomocy; innych użytkowników nie ma, albo są tylko nie chce im się pisać...
    OMD Em-10, Canon 800D, FinePix S-1

  8. #8
    Awatar EoHS

    Dołączył
    Feb 2022
    Mieszka w
    EPPT

    Domyślnie

    Sigmą C nie robiłem.
    G2 jest OK, w tym budżecie (do EF) nic lepszego o takiej ogniskowej nie znajdziesz, moim zdaniem.
    Można nim porobić fajne zdjęcia a nawet bardzo fajne.
    Ostre / nie ostre to raczej zasługa operatora, no chyba, że trafi się na słaby egzemplarz.
    Lubi być trochę mydlany na długim końcu. AF mógł by być szybszy.
    Jak masz chęć to poglądowo zerknij fotki w galerii można również na Flicku.
    Podsumowując - jak bym miał ponownie kupować super tele szkło w budżecie do 5k ... G2.
    aszczytno and blaper like this.
    soja - Edge of Human Soul | EPPT1 | EPLL122 |_FLICKR_ |

  9. #9
    Awatar trabin

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    EPRU

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez aszczytno Zobacz posta
    Dzięki @blaper, do WAW daleko, a do WRO jeszcze dalej Szkoda, ze tylko Ty wykazałeś się chęcią pomocy; innych użytkowników nie ma, albo są tylko nie chce im się pisać...
    Mam G2, można zrobić fajne zdjęcia ale jak dobrze cudem trafi. AF tak sobie działa często albo się poruszy albo jest trochę mydlanie. Muszę jeszcze dać go kiedyś na kalibrację może będą cuda póki co tak średnio w porównaniu do Canona 70-300 IS II. W Tamronie jest może 10% szans że coś fajnego siądzie w 70-300 to praktycznie 99% ostrych zdjęć. Może nie mam do niego cierpliwości i stalowych rąk jak coś nisko i szybko lata żeby idealnie i stabilnie podążać za obiektem. Tamrona głównie używam do łapania przelotówek i tankowań palników w powietrzu.


    Przykładowe w miarę zdjęcie z Tamrona https://www.jetphotos.com/photo/10684248





















    myszygon, walusinsky and aszczytno like this.
    Canon EOS 90D + Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM,
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II
    http://www.flightradar24.com/

  10. #10
    Awatar aszczytno

    Dołączył
    Apr 2009

    Domyślnie

    Dzięki. @trabin - bardzo cenna opinia. Zwłaszcza porównanie z 70-300, którego również używam. W moim przypadku, głównym zastosowaniem Tamrona byłyby pokazy i przyroda. Załączone zdjęcia świetne; niestety, u mnie przelotówki to już historia: od kilku lat coraz mniejszy ruch na L737 i pogoda kiepska (baaardzo rzadko się zdarza czysty błękit).
    OMD Em-10, Canon 800D, FinePix S-1

  11. #11
    Awatar Radek 75

    Dołączył
    Oct 2016
    Mieszka w
    EPKS

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez trabin Zobacz posta
    Tamronie jest może 10% szans że coś fajnego siądzie
    Albo masz uszkodzony obiektyw albo masz pecha tak jak mój kolega któremu też Tamron G2 nie chciał współpracować z aparatem (Canon ale nie pamiętam modelu). Co najdziwniejsze na innych aparatach ten obiektyw działał
    Wielu znajomych używa G2 i sobie chwali, ja miałem G1 (ale na Sony) i też był ok.

  12. #12
    Awatar trabin

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    EPRU

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez aszczytno Zobacz posta
    Dzięki. @trabin - bardzo cenna opinia. Zwłaszcza porównanie z 70-300, którego również używam. W moim przypadku, głównym zastosowaniem Tamrona byłyby pokazy i przyroda. Załączone zdjęcia świetne; niestety, u mnie przelotówki to już historia: od kilku lat coraz mniejszy ruch na L737 i pogoda kiepska (baaardzo rzadko się zdarza czysty błękit).
    Polecam go właśnie pod bardziej statyczne ujęcia, wtedy jest ok. Na pewno jakościowo dużo lepsze jest takie 70-300 i pod względem celności i af, ale mowie może nie mam wprawy 150-600 też swoje waży i trzeba mieć mocne ręce bo dłuższa walka na pokazach daje się odczuć na rękach do tego przy mocnym wietrze też potrafi nieźle bujać Raz miałem wymieniany w tamronie system stabilizacji na gwarancji ot taka ciekawostka. Taki sam problem mialem jak tutaj https://youtu.be/tMM1dEafhx8
    aszczytno likes this.
    Canon EOS 90D + Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM,
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS II
    http://www.flightradar24.com/

  13. #13
    Awatar mickey93

    Dołączył
    Jul 2012
    Mieszka w
    blisko EPTO:D

    Domyślnie

    Ja miałem G2 ale do Nikona, co do procętu udanych zdjęć z pokazów to miałem podobnie jak kolega @Trabin, ale z tym zastrzeżeniem że to stabilizacja robiła bałagan, do przelotówek był/ jest super
    aszczytno likes this.
    Nikon D7200, GSO 10" TV PowerMate 2" 2X, Tamron 150-600G2
    Jeżeli nie widać moich zdjęć w poście to są tutaj : https://photos.app.goo.gl/6HbopqSiFsDUVd7y5

  14. #14
    Senior Screener
    Awatar schwefel

    Dołączył
    Jun 2008
    Mieszka w
    Warszawa

    Domyślnie


    Polecamy

    Też miałem G2 pod Nikona i też miałem problem z działaniem VC podczas pokazów. Jak robiłem statykę to stabilizacja była w porządku nawet na czasach 1/40@600mm, także to nie jest problem mechaniki tylko oprogramowania VC, które źle interpretuje ruchy i tylko wzmaga poruszenie. W G1 tak nie było.
    Jakbym miał Canona to nie szedł bym w kierunku T/S 150-600 tylko używanego 100-400L II.
    Pzlm28, aszczytno and Bangi like this.

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •